Nyheter

Gjør elevenes sykler høstklare og trafikksikre

Forrige uke startet Paahjul sitt årlige prosjekt hvor de reiser rundt til alle ungdomsskolene i Stavanger og tilbyr elevene gratis sykkelsjekk. Fredag var de på plass før i skolegården på Hinna skole.

– Vi ser over syklene, sjekker om de har lys, og om girene og bremsene fungerer, sier sykkelreparatør i Paahjul Sandnes, Ketty Rasmussen, til RA. Dersom de oppdager feil eller mangler ved syklene, henger sykkelreparatørene en lapp med beskjed om dette på sykkelen.

– Jeg synes det er kjempeviktig og en kjempegod idé, sier hun og legger til at noen av elevene er litt skeptiske til å la sykkelen stå ulåst slik at reparatørene kan ta en sjekk mens de har undervisning.

– Når én først gjør det, så skjønner de at det er greit.

Når de kommer ut i friminuttene går det sport i å se hva vi har skrevet på lappene deres, og det blir en konkurranse om hvem som har den beste sykkelen.

—  Ketty Rasmussen

– Får dere gode tilbakemeldinger fra elevene?

– Ja, de synes det er kjempekjekt. Når de kommer ut i friminuttene går det sport i å se hva vi har skrevet på lappene deres, og det blir en konkurranse om hvem som har den beste sykkelen, sier Rasmussen og ler.

Fredag hadde hun med seg kollega Kjetil Bech-Hanssen. Han er sykkelreparatør i Paahjul Hinna, og synes det er greit å reise rundt til skolene for å fikse elevenes sykler.

– De får en pekepinn på hva som trengs, om de mangler noe, om drivverket er helt gåent, eller om de trenger bremseklosser, sier han og legger til at de ser sykler i alle mulige tilstander.

– Så dette er det et behov for?

– Ja, det er det absolutt.

Holger Pansch, rådgiver sykkel i avdelingen idrett og utemiljø i Stavanger kommune.

Vil sørge for trafikksikre sykler

Holger Pansch, rådgiver sykkel i avdelingen idrett og utemiljø i Stavanger kommune, forteller at det er de som står bak kampanjen. I flere år har de engasjert Paahjul slik at de kan dra til alle 16 ungdomsskolene i Stavanger og tilby gratis sykkelservice for elevene. Det er det flere grunner til at de gjør.

– Det ene handler om trafikksikkerhet og at elevene skal ha trafikksikre sykler når de sykler til skolen – spesielt nå om høsten når det er mørkt. Det andre er at vi har et overordnet mål om at flere skal sykle til skolen. I den nasjonale transportplanen står det blant annet at 80 prosent av elevene skal enten gå eller sykle. Dette er et bidrag til å oppnå målet, sier Pansch før han fortsetter:

– Vi ønsker også en aktiv reisevei, og at ungene sykler til skolen og beveger seg. Det er bra for helsen, og de kommer til skolen våkne og klare til første time. I tillegg er det slik at hvis ungene sykler til skolen, sparer foreldrene en biltur. Det er positivt, for vi ønsker å oppnå mindre kø og biltrafikk.

Han forteller at kommunen har god erfaring med kampanjen, og at de i tillegg tilbyr sykkelsjekk i alle kommunedelene både om våren og høsten.

– Da er vi med tre forskjellige verksteder i alle kommunedelene og tilbyr gratis sykkelsjekk for innbyggerne. Det blir tatt veldig godt imot, og vi får kjempegode tilbakemeldinger, sier Pansch.

Ola Fosse Mathisen (13) fikk sykkelen sin undersøkt fredag.

Ønsker å bevisstgjøre

Ola Fosse Mathisen (13) syklet til skolen fredag. Han synes det er veldig bra at reparatørene fra Paahjul tar en titt på elevenes sykler i løpet av dagen.

– Jeg synes det er fint, for da får vi tryggere sykler, sier han og legger til at han sykler til skolen hver dag.

– Tror du det er noen feil ved sykkelen din?

– Nei, men bremsene kan nok alltids strammes litt, sier Fosse Mathisen.

Jeg synes det er fint, for da får vi tryggere sykler.

—  Ola Fosse Mathisen (13)

Alle skolene i kommunen har fått beskjed om at Paahjul kommer i løpet av de neste ukene. Rektor ved Hinna skole, Stian Rege, forteller at det er ganske mange elever som bruker sykkelen til og fra skolen. Han synes dette er et viktig tiltak fra Paahjul og kommunen, og han forteller at de har fått mange positive tilbakemeldinger fra elevenes foreldre.

– De synes det er utrolig bra at ungene får en liten sjekk på sykkelen, og vi har en veldig positiv erfaring med dette, sier han.

Thomas Stornes er daglig leder i Paahjul.

Paahjul besøkte den første ungdomsskolen forrige uke, og skal holde på til de er ferdige med alle skolene. Daglig leder i Paahjul, Thomas Stornes, forteller at kampanjen begynte som et forsøksprosjekt sammen med kommunen for å få ungdommen til å sykle – trafikksikkert.

Han mener helt sikkert at dette er et tiltak som trengs.

– Om ikke annet er det en bevisstgjøring, forhåpentligvis, sier han før han fortsetter:

– Det er stor forskjell på syklene. Noen har veldig bra sykler, mens andre har noen som er helt utslitt og i veldig dårlig stand.

Syklene sjekkes og justeres ved behov. Dersom større justeringer trengs, får elevene beskjed om dette på lappen som henges på sykkelen. Paahjul krever ikke at elevene kommer til dem for å få fikset sykkelen ytterligere.

– Vi låser dem ikke til oss eller tar betalt for dette. Det tror jeg er nøkkelen – at folk ikke føler de er bundet, sier Stornes.



Mer fra Dagsavisen