Politikk

Byggehøyde-strid: Thriller om St. Olav-blokk

Byutviklingspolitikerne ga med knappest mulig flertall klarsignal for den planlagte blokken i Olav Vs gate 11. Nå avgjør et splittet kommunestyre.

Et flertall i utvalg for by- og samfunnsutvikling (UBS), (H, FrP og FNB), gikk inn for at blokken Høgevoll AS og Øgreid Eiendom AS vil bygge der blant annet Nordea har kontorer i dag, kan bygges på kote 59, ti meter høyere enn sentrumsplanens maksimale høyde på kote 49, som kommuneadministrasjonen og mindretallet (Ap, MDG, V og R) ville sette som maksimal byggehøyde.

– Det er ikke gitt at flertallet er det samme i kommunestyret som i vårt utvalg, påpeker leder i UBS, Frode Myrhol (FNB), overfor RA.

Kommunestyret avgjør

SV, Sp og KrF er ikke representert i UBS, saken skal behandles i de ulike partienes kommunestyregrupper, og det kan bli endringer fram til kommunestyret avgjør saken mandag 25. oktober.

Beboere i naboblokkene har protestert på planene, blant annet fordi utbyggingen vil redusere utsikt og sollys for noen av dem som bor i området i dag.

– Vi er veldig skeptiske til planene, sa Venstre Bjarte Espeland Horpestad, og stemte mot hele utbyggingen, med henvisning til at det planlegges bygd for høyt og for tett.

Høyres Egil Olsen ville tillate bygging til kote 59 i tråd med utbyggernes ønske, men måtte på spørsmål fra Anders Fjelland Bentsen (Ap) medgi at kote 59 brøt med sentrumsplanens høydebegrensninger om kote 49.

– Men ikke mye, mente Olsen.

Uansett, Myrhol og FNBs andre representant Marie Tangerås, Mads Danielsen (FrP) og Høyres to øvrige representanter, Cille Ihle og John Peter Hernes, støttet utbyggerne, som da fikk et foreløpig flertall.

Mad Arkitekter-skisse av blokkplanene i St. Olavs gate, sett fra parkeringsanlegget over Jernbanen. Til venstre: Dagens blokk.

10 meters høydeforskjell

Fjelland Bentsen la på nytt fram et forslag om redusert byggehøyde og et mindre omfangsrikt prosjekt mer tilpasset omgivelsene, og fikk støtte fra Aps andre representant, MDG, Rødt, og Venstres subsidiære stemme.

Kotetallet angis i høyde over havet. Kote 49 er altså 49 meter over havnivå, og 59 meter, som flertallet vedtok, er ti meter høyere enn sentrumsplanens ramme. Saksbehandler Jo Christian Fougli i Stavanger kommune opplyser til RA at naboblokken i Kannikbakken 6 er angitt på kotehøyde 57,7, mens naboblokken i sør, i St. Olavs gate 13, er på rundt kote 52. Base Property har fått tillatelse av kommunestyrets flertall til å bygge høyblokken der til kote 78,9, altså 80 meter over havnivå.

Utbyggingstomten ligger mellom Kannikbakken 6 (t.v.) og Olav Vs gate 13 (bakerst)









Mer fra Dagsavisen