Nyheter

Fikk første stikk i vaksinebussen

Torsdag åpnet ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) vaksinebussen i Stavanger, og det var Adrian Mathias Ceuppens som fikk første vaksinestikk.

– Det er stas å få lov til å være den første. Jeg synes det er en kul måte å gjøre det på, og at man kan rulle rundt og vaksinere, kan være mye mer effektivt enn på Forum, sier Adrian Mathias Ceuppens til RA. Torsdag fikk han første vaksinestikk i Stavanger kommunes nye vaksinebuss.

Han fikk første dose av koronavaksinen i Forum Expo, og synes det fungerte veldig bra. Likevel synes han at det å vaksinere seg på vaksinebussen var en kjekk opplevelse.

– Jeg tror dette blir en god ting som kommer til å fungere godt framover, sier han og legger til at han antar at flere vil benytte seg av tilbudet.

Maren Helgøy Olsen fikk også oppleve å få et vaksinestikk i vaksinebussen torsdag, og hun synes det gikk mye raskere enn da hun fikk første dose i Forum Expo.

– Jeg tenker at de som ikke har tatt vaksinen tidligere må kunne benytte seg av dette uten at halve dagen går. Jeg vil tro de kan ta ganske mange her, sier hun til RA og legger til at hun synes det er bra at bussen kan komme dit innbyggerne er.

Det er satt til sammen mer enn 163.000 vaksinestikk i vaksinesenteret Forum, og omtrent 50 personer har vært på jobb der daglig. Første stikk i massevaksineringsfasen ble satt i Forum Expo 21. april, og siste sprøytestikk settes kveldstid torsdag 30. september. Fra mandag 4. oktober vil koronavaksineringen i Stavanger foregå i en ny vaksinebuss og i Torgveien 15C. Innbyggerne tilbys de to vaksinetypene som er i bruk i Stavanger; Pfizer og Moderna, ved begge stedene.

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) åpnet Stavangers første koronabuss torsdag formiddag.

Fornøyd, men håper flere vil vaksinere seg

Torsdag kunne Stavangerordfører Kari Nessa Nordtun erklære vaksinebussen for åpen.

– Nå kommer vaksinen der folk er – rundt omkring i kommunen. Det er for at det skal være lett og tilgjengelig for folk å få et stikk, sier hun til RA og legger til at hun håper at innbyggerne i Stavanger kommer til å benytte seg av tilbudet.

Siden første vaksinestikk ble satt i april har 89 prosent av innbyggerne over 18 år i Stavanger fått dose en, og 84 prosent har fått dose to. Blant de i aldersgruppen 75–84 år har 100 prosent fått første dose, og 99,4 prosent har fått andre dose. 90 prosent av 16- og 17-åringene i Stavanger har fått første dose, og blant de i alderen 12–15 har 62 prosent fått første dose. Ordføreren er veldig fornøyd med oppslutningen.

– Innbyggerne har vært veldig gode. Det er spesielt interessant å høre at blant 16- og 17-åringene har over 90 prosent vaksinert seg, sier hun og legger til at hun gjerne skulle sett at flere i alderen 25–39 år tok vaksinen.

– Det er viktig for at vi skal kunne fortsette gjenåpningen, sier hun.

– Hva tror du er årsaken til at ikke så mange i denne aldersgruppen har vaksinert seg?

– Det krever det mer arbeid og undersøkelser for å finne ut av, for det vet vi faktisk ikke, sier Nessa Nordtun.

Direktør for helse og velferd i Stavanger, Eli Karin Fosse, er fornøyd med vaksineoppslutningen i kommunen. Nå håper hun at koronabussen kan føre til at enda flere velger å vaksinere seg.

– Kan gjøre det enklere for noen

Direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, Eli Karin Fosse, er også veldig fornøyd med at så mange av kommunens innbyggere har valgt å vaksinere seg.

– Innbyggerne har sluttet veldig godt opp, og rett rundt 90 prosent av innbyggerne over 18 år er vaksinert, sier hun til RA.

– Generelt er vi veldig fornøyde, men vi prøver å motivere de mellom 18 og 39 år som fortsatt ikke har vaksinert seg – der mangler vi noen tusen, legger hun til.

Nå håper helsedirektøren at vaksinebussen kan hjelpe dem med dette.

– Vaksinebussen er et lite mobilt vaksinesenter i miniformat. Vi har en kjørerute, og bussen vil enten stå en dag, halv dag eller noen timer på hvert av stedene. Den første uken skal vi være på universitetet, på Johannes læringssenter og på kommunesentrene på Finnøy og Rennesøy, sier hun og legger til at i høstferien skal bussen rundt til kjøpesentrene i Stavanger.

– Vi ser an hvordan oppslutningen blir, og vurderer fortløpende hvor det kan være lurt å stoppe.

I vaksinebussen blir det kun mulig med drop in-timer, mens man i Torgveien 15C må bestille time for vaksineringen.

– Vi kan vaksinere over hundre personer hver dag, så det er relativt god kapasitet der også, sier Fosse om vaksineringen som skal forgå i Torgveien.

– Tror du vaksinebussen vil være et mer effektivt tilbud?

– Jeg håper det, men det har vært fantastisk effektivt i Expo når vi har tatt de store massene. Vi håper likevel at dette kan bli effektivt for dem som har travle hverdager, mange avtaler, og som synes det er vanskelig å få det til. Det kan gjøre det enklere for noen å bare kunne stikke innom, sier hun.

– Har du store forventninger om at folk kommer til å benytte seg av tilbudet?

– Jeg håper at det vil hjelpe å ha bussen på veien slik at vi får med oss flere av innbyggerne i vaksinedugnaden, sier Fosse.

---

VAKSINEBUSSEN STOPPER HER:

Uke 40:

  • Mandag og tirsdag: UiS
  • Onsdag og torsdag: Johannes læringssenter
  • Fredag: Finnøy og Rennesøy

Uke 41:

  • Mandag: Tasta kjøpesenter (9–12) og Madlatorget (ca. 13-15) Tirsdag: Kverntorget (09.00-15.00)
  • Onsdag: Hundvåg Torget (09.00-15.00)
  • Torsdag: Kilden kjøpesenter (09.00-15.00)
  • Fredag: Stavanger sentrum

Videre stopp for vaksinebussen vil bli lagt ut på kommunens vaksinenettside og Instagram-konto.

---

Mer fra Dagsavisen