Nyheter

Utelivsbransjen om gjenåpningen: – Det er fantastisk

Utelivsbransjen er veldig glade for at statsminister Erna Solberg omsider har erklært landet gjenåpnet igjen. Nå ser de optimistisk på framtiden.

– Det er fantastisk og nydelig, sier eier av Gaffel og Karaffel og styremedlem i NHO Reiseliv Vestlandet, Bjørn Erik Sandvaag, til RA. 562 dager etter at regjeringen innførte de strengeste tiltakene i fredstid i Norge, kastet man enmetersregelen, og kravet om bordservering og innslippsstopp på utesteder opphørte.

– Lørdag rant det inn med folk, og det var stappfullt. Vi tok alt vi hadde kapasitet til, sier Sandvaag om gjenåpningsdagen.

Tross alt har Gaffel og Karaffel klart seg fint under pandemien. De har tapt penger og mistet ansatte, men eieren tror de skal klare å hente seg inn igjen, så lenge høsten forblir åpen og uten strenge restriksjoner.

– Framover må vi være flinke med rekrutteringen, men det viktigste nå er å være optimistiske og glade for at vi er i mål, sier Sandvaag.

Han er glad for at bransjen endelig kan utøve yrket sitt.

– Det var mange i byen lørdag. Tror du at folk er sultne på å leve normalt igjen?

– Klart det! Det vi tok som en selvfølge for to år siden har blitt innskrenket, men nå er vi tilbake. Vi må se framover, og ta den perioden vi har vært gjennom som en utrolig bratt læringskurve – på godt og vondt, sier han.

Forventer økt pågang

Til tross for lettelsene i samfunnet råder Erna Solberg nordmenn til å vaske hendene ofte, hoste i et lommetørkle eller i albuekroken og holde seg hjemme hvis man er syk. Heller ikke på Gaffel og Karaffel forsvinner alle koronatiltakene med det første. Blant annet beholdes glassene mellom bordene – de tar ikke sikt, og kan fungere som en trygghet for gjestene.

– Vi opprettholder også bruken av håndsprit. Det har vist seg at folk har vært mye mer friske, og hvis det kan bidra til det, er dette noe vi skal fortsette med i all framtid, sier Sandvaag.

Han forventer at det vil bli økt pågang framover, og kan konstatere at restauranten allerede merker at gjenåpningen er et faktum.

– Vi har mange julebord som er bestilt, men med forbehold om at meteren er borte, sier han før han fortsetter:

– Vi har planlagt denne høsten som om den skulle være normal, men det gjorde vi i fjor også.

Nå er brorparten av befolkningen i Stavanger fullvaksinerte, så Sandvaag ser lysere på denne høsten. Den daglige lederen anbefaler gjestene om å bestille bord i forkant av restaurantbesøk.

– Det er en fordel. Vi håper på en jevnt god pågang, og spesielt i helgene ser vi at det blir fort fullt. Nå er fordelen at vi har 78 plasser i restauranten i stedet for 42, som vi har hatt under hele pandemien, sier Sandvaag.

Trangere mellom bordene på Fisketorget

Også Fisketorget-sjef Karl Erik Pallesen er glad for at de kunne øke kapasiteten til opp mot 70 gjester i stedet for 50, slik de har hatt det under pandemien. Restauranten, som er plassert midt i hjertet av sentrum, merket trøkket på lørdag og hadde en betydelig økning i omsetning.

– Vi merket at folk var i en feststemning. Det var god stemning og stormende jubel, og det var trangere mellom bordene, sier Pallesen til RA.

Han har drevet restauranten med flere ansatte enn nødvendig i en stund allerede. Pallesen har prioritert folk på jobb, og det har ført til annerledes og mer effektivt arbeid enn noen gang.

– Det kommer vi til å ta med oss i den normale hverdagen, sier han og legger til gjestene bør være ute i god tid dersom de ønsker bord.

– Vi har hatt ventelister ganske lenge, og jeg tror det vil være mange som ønsker å komme og spise framover.

Det er Fisketorget klare for.

– Det er mye optimisme – i aller høyeste grad. Vi er klare for gjenåpningen, sier Pallesen.Nyeste fra Dagsavisen.no: