Nyheter

– Naturen er heldigvis fremdeles åpen

Stavanger Turistforening har tatt grep for å ikke avlyse påsketilbudet ved Gramstad Friluftslåve.

Mange påskearrangement har blitt avlyst i år, på grunn av de strenge koronarestriksjonene. Stavanger Turistforening har heller tenkt alternativt på Gramstad Friluftslåve denne påsken.

På Gramstadtunet har de valgt å holde kafeen åpen hele påskeferien, til og med 2. påskedag. Ut over servering fra menyen, har de også ordnet aktivitetsposer med forskjellig oppi til barna som kommer på besøk.

– Oppi aktivitetsposene finner man blant annet kartong, glitterlim, fjær og lignende, sånn at barna kan lage seg er kort og pynte litt og tegne på det, sier Mona K. Lende Pedersen, bestyrer ved Gramstadtunet, til RA.

Mona K. Lende Pedersen, bestyrer ved Gramstadtunet

Hun forklarer at tidligere har de laget til et felles hjørne hvor man kan lage ting i påsken, men i år har de tilpasset seg koronasituasjonen og laget egne individuelle poser til barna, slik at de ikke samles.

– I tillegg har vi noe vi kaller påskebingo, hvor man får ut et ark med ni bilder på. Da tar barna med seg arket ut på turen, også finner de tingene på bildet i naturen. Det gjør turen litt mer spennende. De som viser oss hva de har funnet på låven etterpå, får med seg en liten ekstra premie. De som sender oss bilder på messenger er med i trekning av påskeegg, sier Lende Pedersen.

Barna har også mulighet til å male små påskeegg, som de enten kan ta med seg hjem, eller henge de opp i treet på låven og være med å pynte til påske, og samtidig være med i trekningen av påskeegg.

– Flott tilbud

Shane Austbø, Vilde Austbø Færø (4,5 år) og Ulrik Austbø Færø (4 mnd)

Shane Austbø har tatt med barna Vilde Austbø Færø (4,5 år) og Ulrik Austbø Færø (4 måneder), på tur til Dalsnuten i finværet lørdag formiddag.

De har stoppet på Gramstadtunet for å få med seg noen av barneaktivitetene Turistforeningen tilbyr.

– Vi synes det er veldig flott at de har et tilbud her, når mye er stengt i påsken, sier Austbø til RA.

Han forteller at det er annerledes å ha påskeferie med strenge korna-restriksjoner.

– Men det går fint. Det er derfor vi tok turen hit i dag, for å få en liten utflukt, sier Austbø.

Familien bor på Kampen i Stavanger, og til vanlig pleier de å være i Hardangerfjorden i påsken.

Austbø-familien pleier å gå tur i Sandnesmarka av og til.

– Det er et veldig fint område, sier Austbø.

Populært turområde

Bestyrer Mona K. Lende Pedersen, forventer at det kommer et jevnt dryss med folk innom i påsken, men hun tviler på dørene blir løpt ned.

– Det vi har sett helt fra etter jul er at folk generelt er mer skeptiske. Vi har mer besøk de dagene vi kan ha åpne dører og uteservering, da folk ikke må komme inn. Folk flest er mer reserverte og påpasselige, så jeg forventer ikke at dørene stormes ned i påsken.

Likevel påpeker hun at mange nok kommer til å benytte seg av turområdene rundt Gramstadtunet i ferien.

– Det er mange som skal ha bypåske i år, og Sandnesmarka er en fantastisk plass å være på tur. Selv om folk ikke alltid er innom hos oss, er det alltid folk ute på tur i øst og vest ved Dalsnuten og de andre turene rundt omkring. Det er turstier i alle retninger, mange kan man gå på ganske alene, mens andre er det litt mer folk på. Men her er det et fantastisk utgangspunkt for turer som ikke er så krevende, som er bynære og fine, sier Lende Pedersen.

På lørdag var det ganske fullt på parkeringsplassen ved Dalsnuten og Gramstadtunet i 12-tiden.

Full parkeringsplass ved Dalsnuten


Koronavennlig

Lende Pedersen forklarer at i forhold til logistikk og smittevern, er det bare en kohort som kan male påskeegg om gangen.

– Vi har også gjort det slik at det er plass til tre familiegrupper på en gang inne på låven, med god avstand mellom sittegruppene. Vi har kjøpt flere bålbenker og skinn til å sitte på, slik at vi kan fyre i bålpannen og gjøre det koselig ute på tunet. Der kan vi også ha uteservering, forklarer hun.

Planen er med andre ord å ha mest mulig utendørs.

– Hvem ville du anbefalt og tatt turen innom Gramstadtunet?

– I påsken er det hovedsakelig familier med barn som er målgruppen vår. Vi har tilrettelagt aktiviteten for barn, siden der er skoleferie. På jevn basis er tilbudet på Gramstad et tilbud for alle som er på tur og vil ha seg en kopp kaffe, en vaffel eller bare en måte å treffe folk på ute. Da kan man sitte rundt bålet ute og drøse. Det er en kjekk møteplass istedenfor å sitte inne, sier bestyrer Mona K. Lende Pedersen.

– Hvorfor var det viktig for dere å holde åpent, og ikke bare avlyse sånn som mange andre gjør i påsken?

– Det ligger i hele Turistforeningen sin filosofi. Vi er der for å skape aktivitet, for å få folk ut på tur. Det er ingen grunn til å sitte hjemme. Vi har tenkt at om vi ikke klarer å ha så mange innendørs, har vi et utendørs opplegg som vi kan få til. Vi er mindre opptatt av omsetning, dette handler ikke om å tjene penger, men det handler om å skape kjekke opplevelser ute i naturen for folk flest. Det er det som er hovedmålet. Naturen er heldigvis fremdeles åpen, sier Lende Pedersen.

– Koselig jobb

Eva Kristensen og Maren Helland Barstad

Eva Kristensen (18) og Maren Helland Barstad (18) jobber på Gramstad Friluftslåve i påskeferien.

– Det er veldig kjekt å jobbe her i påsken, vi møter mye fine folk, og det er veldig koselig, sier Kristensen til RA.

Jentene synes det er kjekt å være ute i naturen når de er på jobb.

Til nå i påskeferien forteller de at det har vært en del folk innom.

– Men det kunne sikkert vært enda flere, i sommer var det mye mer enn det der er nå, sier Kristensen.

Det er spesielt barneaktivitetene, med aktivitetsposer, maling av påskeegg og påskebingo som er populære.

De forklarer at det er godt smittevern på Gramstadtunet, og at mest mulig foregår utendørs.

Mer fra Dagsavisen