Nyheter

Skryter av påsketuristene: – Fortsetter det sånn går dette veldig bra

Varaordfører og butikksjef i Sirdal kommune mener påsketuristene er flinke å følge nasjonale og lokale smittevernregler.

Før påskeferien innførte regjeringen strenge nasjonale retningslinjer, blant annet at man burde handle på lokalbutikken hjemme før man dro på hyttetur. I Sirdal kommune var de bekymret for påskeinnrykket, og valgte å innføre munnbindpåbud overalt hvor man ikke kunne holde 2 meters avstand.

– Koronasituasjonen gjør alt litt ekstra spennende. Vi er ikke noen stor kommune, så vi har ikke så veldig stort helsevesen tilgjengelig til vanlig. Men vi bygger det veldig opp til påskehøytiden, så vi har doblet legekapasiteten og beredskapen, men allikevel – et 10 til 20-doblet innbyggertall krever sitt, sier varaordfører i Sirdal kommune, Isak A. Liland til RA.

Når man kjører inn i Sirdal kommune, får alle en tekstmelding hvor kommunen minner om at nasjonale råd og pålegg gjelder, i tillegg til Sirdal kommune sin forskrift om krav om bruk av munnbind innendørs der kravet til 2 meter avstand ikke kan opprettholdes. I tillegg oppfordres det til begrenset besøk, og at det skal skje i tråd med de nasjonale føringer.

– Det er viktig at folk får en påminnelse om hva som gjelder i Sirdal kommune, forklarer Liland.

Heldigvis ser det på langfredag ut som at påsketuristene er flinke å følge nasjonale og lokale regler.

– Jeg har et veldig bra inntrykk. Folk er flinke til å holde påbud om munnbind, og folk respekterer reglene. Går det sånn som nå, har vi et godt håp om at vi «står den over,» sier Liland.

Han er optimist til smittetallene etter påske, og tror folk fortsetter å ta hensyn.

– Selvfølgelig kan det komme noe, og jeg vil si at vi er veldig heldige hvis det ikke kommer noen smittetilfeller i det hele. Men, hvis det kommer noe så har vi kontroll på det med et godt smittesporingssystem. Jeg er optimist, sier varaordføreren.

Han minner om at hovedregelen er at hytteturister skal teste seg i hjemkommunene sine, og at man må dra hjem om man blir syk.

Ellers oppfordrer han alle til å nyte resten av påsken, og det fine været som er meldt.

– Fortsetter vi å holde reglene denne påsken, tror jeg det er en bedring i mai eller juni, sier Liland.

Halvert omsetning

Gerd Madland, butikksjef ved Joker Sinnes

På Joker Sinnes, har de merket godt at folk er flinke å handle hjemme før de drar til hytta.

– Vi ser at vi har halvparten av omsetningen som i en vanlig påske før korona, sier butikksjef Gerd Madland til RA.

De siste dagene har besøket riktig nok tatt seg opp litt i forhold til begynnelsen av uken, og Madland regner med det vil komme en del kunder innom butikken på lørdag.

– De som har handlet varer hjemmefra må jo gå tom på et tidspunkt, påpeker hun.

Men på butikken er de godt drevet i smittevern.

– Vi har en kundevert som står ute hver dag, som deler ut munnbind og Antibac. Han teller også hvor mange som er inne i butikken og sånn. Det har vi holdt på med i helgene helt siden i sommer, sier Madland.

Hun skryter av kundene, og mener de er flinke til å respektere regler, som munnbindpåbudet.

– De er veldig flinke. På grunn av anbefalingen om å handle hjemme, var det folk som spurte om de hadde lov å komme inn hos oss i det hele tatt, og det har de selvfølgelig lov til. Noen føler de gjør noe ulovlig når de kommer inn, men det er det ikke, sier Madland.

Før de nye nasjonale restriksjonene kom rett før påske hadde det blitt bestilt varer til Joker-butikken på Sinnes med utgangspunkt i langt flere kunder.

– Mye var allerede bestilt når anbefalingen om å handle hjemme kom. Vi prøvde å avbestille noe, men nå vet vi ikke hvordan det går. Vi har mye ferskvarer, så det er mye mulig at vi må kaste en del av det, sier butikksjefen.

Kunder er flinke å følge munnbindpåbudet ved Joker Sinnes

Mer fra Dagsavisen