Nyheter

Nå skal disse samarbeide om Stavangers 900-årsjubileum

Stavanger kommune har fått med seg UiS og kirken på laget.

– Det store jubileet er noe jeg håper alle i kommunen vil føle eierskap til. Målet er et år med mange gode opplevelser der vi feirer framtiden like mye som fortiden. For å sikre at det blir den store feiringen vi alle ønsker oss mobiliserer hovedarrangør Stavanger kommune bredt blant kulturinstitusjoner, akademia, næringsliv og frivillige organisasjoner. I dag marker vi at to medarrangører er på plass, og det er nemlig ikke hvem som helst, sier Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap).

Onsdag ettermiddag var ordføreren, UiS-rektor Klaus Mohn og biskop Anne Lise Ådnøy samlet for å skrive under på en medarrangøravtale i forbindelse med Stavangers 900-årsjubileum i 2025. Om fire år fyller både byen, Domkirken og Stavanger bispedømme 900 år, og gjennom samarbeidet mellom Stavanger kommune, Universitetet i Stavanger og Den norske kirke blir tre jubileer slått sammen til én stor feiring.

– Både UiS og kirken har et bredt nedslagsfelt, og de er spesielt viktige for noen av hovedelementene i byjubileet, sier ordføreren.

Hun forteller videre at samarbeidet med kirken i stor grad vil handle om Domkirken som Stavanger er bygget rundt, mens samarbeidet med UiS vil dreie seg om kunnskap og kompetanse og hvordan vi møter den grønne omstillingen.

– Kommunen har allerede et tett samarbeid med disse to aktørene, og nå starter arbeidet med å se på aktuelle satsingsområder, problemstillinger og aktiviteter i fellesskap, sier Nessa Nordtun.

Fra oljeby til omstillingsby

Noe av det de tre aktørene håper å oppnå er å engasjere innbyggerne i spørsmål om tro, identitet og samfunn. De ønsker også å løfte Stavanger som kunnskapsregion, universitetsby og kulturby. Foreløpig foreligger det ingen konkrete planer for jubileumsåret, men det opplyses at jubileumskomiteen skal ha sitt første planleggingsmøte i slutten av mars. Da vil både arrangører og samarbeidspartnere være til stede for å legge strategier og planer for jubileumsåret.

UiS-rektor Klaus Mohn sier at samarbeidet passer universitetet som hånd i hanske, og at de er glade for å kunne bidra til markeringen.

– Vi ser fram til å være med på å forsyne kommunen og regionen med kunnskap og kompetanse for å møte de utfordringene vi står overfor. Vi har også en felles interesse i å markere oss nasjonalt og internasjonalt som en attraktiv by å arbeide, studere og leve i. Vi vil gjerne være med på å gjøre oljebyen til omstillingsbyen, sier Mohn.

Biskop Anne Lise Ådnøy, ordfører Kari Nessa Nordtun og UiS-rektor Klaus Mohn.

Men hvordan skal aktørene engasjere innbyggerne i spørsmål om tro, identitet og samfunn?

– Jeg tror ikke vi svarer så klokt i dag, for dette skal vi tenke på. Jeg skal i alle fall lede en slags hovedkomité for det kirkelige arbeidet. Å bygge tro og identitet krever samtale, så jeg håper vi skal få til å lage fysiske og digitale møterom, sier biskop Ådnøy.

– Dette er jo vide begreper, så det finnes rom for mye her. Hvis kirken tar seg av troen kan vi ta oss av identitet og samfunn, sier Mohn til latter fra de frammøtte.

Skape sammen med byen

Prosjektleder for Stavanger 2025, Lena Antonius, sier til RA at det ikke bare er i selve jubileumsåret det vil skje ting. Også i årene før vil det bli lagt opp til milepæler, arrangementer og aktiviteter.

– Hvis innbyggerne skal få eierskap, og hvis dette skal bety noe for folk og skape spor også etter jubileumsåret, så må vi bygge over tid. Derfor er det både små og store ting som skjer i årene før, sier Antonius.

Hun sier kommunen vil bruke ressurser på dette i form av personer som jobber med det, og også ved å se på hva som skal løftes fram og satses på.

– Stavanger kommune har tatt hovedansvaret for denne markeringen fordi dette er viktig for byen. Dette skal en bruke til å skape noe som ligger igjen etter jubileumsåret er ferdig, og da er det viktig å skape sammen med byen. Det er flott å kunne jobbe med kirken, for dette er også deres jubileer. En annen ting, som også er et av hovedbudskapene, er omstillingen vi skal gjennom. Vi står i det grønne skiftet, og vi trenger kunnskap, innovasjon og teknologi, og derfor er det flott å få med UiS som er en så sentral aktør i den omstillingen, sier Antonius.

---

Stavanger 2025

  • I 2025 er Stavanger by, Stavanger domkirke og Stavanger bispedømme 900 år.
  • Stavanger kommune er hovedarrangør for jubileet, og nå blir kirken og universitetet med i arbeidet videre.
  • Samarbeidet rundt Stavanger 2025 skal brukes til å løfte aktuelle satsingsområder og problemstillinger i fellesskap.
  • Rollen som medarrangør handler først og fremst om å være en proaktiv medspiller og partner, og delta med kompetanse, nettverk og ressurser i planlegging og gjennomføring av aktiviteter som bygger opp under målsettingene for Stavanger 2025.
  • Medarrangørene vil ha et særlig eierskap og medansvar for arbeidet, og også innvirkning på innhold og kommunikasjon rundt Stavanger 2025.
  • Medarrangørene har et regionalt nedslagsfelt og er spesielt viktige for det som kanskje blir hovedelementene i jubileet: Domkirken som Stavanger er bygget rundt, og omstillingen Stavanger nå går i møte
  • Flere samarbeidspartnere vil også være viktige i jubileumsfeiringen.
  • Både kirken og UiS er involvert i restaureringsarbeidet av Domkirken.
  • Stavanger kommune skal jobbe tett med kirkevergen, som har ansvar for Domkirken og middelalderkirkene i Stavanger, med Stavanger bispedømme og med Domkirken og St. Petri menighet.
  • Fortellingen om byen og kirken er uløselig knyttet sammen, og samarbeidet rundt jubileet vil ikke bare kretse rundt historien vår, men også om hvilken rolle religion og tro vil ha for identitet og samfunn i framtiden.
  • Samarbeidet med UiS vil kretse rundt omstilling for å møte framtidens utfordringer, og skal utvikle Stavanger som en levende studentby.
  • Satsingsområder i samarbeidet er grønn omstilling, en levende studentby og vår internasjonale historie.

Kilde: Stavanger kommune


---





Mer fra Dagsavisen