Nyheter

– Vi kommer aldri til å ha en sånn type industri igjen

På Norsk olje og gass-konferansen ga Stavanger-ordføreren uttrykk for både glede og bekymring for grønn omstilling.

Onsdag inviterte Norsk olje og gass til digital årskonferanse. Temaet for årets konferanse var oppdrift, og flere store navn i olje- og gassnæringen snakket om året som har gått, dagens situasjon og framtidens løsninger på utfordringene som kommer.

Blant gjestene på den digitale konferansen var statsminister Erna Solberg, olje- og energiminister Tina Bru, og Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun.

Nessa Nordtun deltok sammen med ordførerne i Hammerfest, Verdal og Bærum, for å snakke om hvordan oljekommunene er klare for nye utfordringer.

Stavanger-ordføreren ble spurt om det var mest bekymring eller glede over grønn omstilling i Stavanger.

– Det er bekymring knyttet til den lønnsomheten som olje- og gassnæringen representerer. Vi kommer aldri til å ha en sånn type industri igjen, forklarer Ness Nordtun.

– Likevel ser jeg også store muligheter med grønn omstilling, og det er viktig at vi går disse mulighetene i møte. Vi må få til en utvikling i norsk industri i årene som kommer slik at næringen skal kunne ta over når olje og gass en dag er ferdig utvunnet, legger hun til.

– Unik kompetanse

Programlederen for olje- og gasskonferansen lurer på hvordan Stavanger hevder seg som teknologi-by og grønn industriby.

– Vi har en unik kompetanse her etter 40 års utvinning av olje og gass. Vi har fantastiske bedrifter som leverer gode resultater på det, og vi er hovedsetet for de største energiselskapene i Norge. Det er vi utrolig stolte av, sier Nessa Nordtun.

Hun mener det er viktig å tenke nasjonen Norge, i en internasjonal sammenheng, og at det er viktig at alle spiller på lag.

– Vi har en viktig klynge i Stavanger-regionen, og vi har alle forutsetningene for å kunne få flere folk til å bosette seg her, påpeker ordføreren.

Hun mener at man kan lære av historien og erfaringen vi har fra olje- og gass på nye sektorer.

– En ny undersøkelse viser at over 1/5 av våre selskapet her i Stavanger-regionen nå også leverer innenfor andre type næringer enn olje og gass. Det viser at det skjer en voldsom omstilling og det går raskt, sier Nessa Nordtun.

Hun mener at selv om det går raskt, er det viktig å påpeke at omstillingen er avhengig av statlige insentiver.

– Det er viktig å ha en stat som spiller på lag med kommunen og industrien for å sørge for at den grønne utviklingen skyter enda mer fart, og at vi tar bruk hele landet når dette skjer, sier Kari Nessa Nordtun.

Se hele livesendingen av Norsk olje og gass årskonferanse 2021 her:

Mer fra Dagsavisen