Nyheter

Joe Bidens store dag i Washington

Donald Trumps tid som president i USA er ved veis ende. Onsdag tas Joe Biden tas i ed som Trumps etterfølger. Ikke gå glipp av innsettelsesseremonien i Washington – følg den live her nå.

Bilde 1 av 2

Sendingen har startet. Sjekk videovinduet under.

President Joe Biden avla litt før klokken 18 norsk tid presidenteden på Capitol Hill i hovedstaden Washington. Like før klokken 17.45 avla visepresident Kamala Harris eden. 56 år gamle Harris ble tatt i ed som USAs 49. visepresident. Harris, som kommer fra rollen som senator for California, er den første kvinnen i rollen, i tillegg til å være den første afroamerikanske og asiatisk-amerikanske visepresidenten.

Innkommende og utgående ministere, medlemmer av Kongressen, høyesterettsdommere og avtroppende visepresident Mike Pence deltar i den nedskalerte seremonien for innsettelsen av den 46. presidenten i USA. De tidligere presidentene Barack Obama, George W. Bush og Bill Clinton er blant annet også på plass, mens Donald Trump har valgt å ikke delta.

Les om den enorme oppgaven som venter: Biden tar over i et land i historisk krise

Turbulent oppladning

Etter nesten 50 år i toppolitikken og tre forsøk på å bli USAs president, kan Biden omsider flytte inn i Det hvite hus.

I perioden etter valget har han fått lite drahjelp fra forgjengeren Donald Trump, som gjentatte ganger har kommet med udokumenterte påstander om at valget ble stjålet. Tross søksmål og motstand og stormingen av Kongressen for to uker siden, var det onsdag endelig duket for at Biden kunne avlegge eden som USAs 46. president.

Med Biden som president vil USA igjen slutte seg til Parisavtalen, og han håper også å gjenreise USAs ry som en troverdig aktør i utenrikspolitikken. Målet blir å reversere mye av Trumps politikk, og den jobben starter umiddelbart med en rekke presidentordre. Hvorvidt det blir en mildere tone overfor land som Kina og Iran, er fortsatt uklart.

Vil du lese mer? Lad opp til Biden-innsettelsen med disse sakene: 

Seltzer om Trumps sorti: – Det at han mista Twitter, kan ha redda noen menneskeliv

Nå ønsker Trump Biden lykke til

Kommentar: «Det var ikke Donald Trump som veltet USA»

Mer fra Dagsavisen