Nyheter

Lokal koronaforskrift enstemmig vedtatt

Et enstemmig formannskap vedtok mandag å forlenge den lokale koronaforskriften i Stavanger til 8. februar.

Den midlertidige, lokale smittevernforskriften som ble vedtatt 30. desember var gjeldende til 18. januar. Denne forskriften omhandler blant annet påbud om munnbind på offentlig sted og kollektivtrafikk når avstandskrav ikke kan overholdes og påbud om munnbind ved besøk på alders- og sykehjem.

Kommunedirektøren i Stavanger har bedt formannskapet om å vedta en ny forskrift som forlenger de gjeldende lokale smitteverntiltakene til 8. februar.

Mandag var det et ekstraordinært formannskapsmøte hvor det ble enstemmig vedtatt å videreføre forskriften (se forskriften i sin helhet nederst i saken). Det kom også et tilleggsforslag fra ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) som går ut på at ordføreren fortløpende kan vurdere lettelser i forskriften, gitt endringer i nasjonale forskrifter og anbefalinger eller endringer i det lokale smittebildet. Dette gjelder anbefalinger om å unngå besøk, forbud mot idretts- og fritidsaktiviteter, endre grensen for deltakere til stede på innendørs arrangementer og trinnvis åpning av skjenkebransjen.

I går informerte statsminister Erna Solberg om de nye, nasjonale reglene, men politikerne har gjort det klart at lokale regler står over de nasjonale.

LES OGSÅ: Dette er de nye nasjonale tiltakene

Sniker seg på

Under møtet var ordføreren tydelig på at hun ikke setter pris på å innføre tiltak som dette, men at det er nødvendig.

– Det er aldri kjekt å innføre slike tiltak, men vi innstiller på det fordi vi må. Fordi liv og helse er viktigst for oss, og vi kan ikke vente til det har gått galt. Vi må handle så tydelig som mulig for å slå ned på smitten og få en god utvikling over tid. Vi må også hindre ytterligere utvikling som kan føre til dødsfall, sa ordføreren under det digitale formannskapsmøtet i går.

Hun sa videre at viruset sprer seg fort og at det trolig bare er et spørsmål om tid før vi får den britiske og Sør-Afrikanske versjonen av viruset.

– Mange i vår region har vært veldig gode veldig lenge, men fortsatt er det viktig å holde fokus på å vaske hender og holde avstand. Vi har hatt høye smittetall lenge. Dette er et virus som sniker seg lett innpå, sa Nessa Nordtun.

– Med smittetallene vi har, med 15 prosent villsmitte og 136 nye tilfeller forrige uke, så er det klare faglige rådet at vi må fortsette med den forskriften vi har hvor vi kombinerer de nasjonale og lokale tiltakene, la hun til.

LES OGSÅ: 23 nye tilfeller i Stavanger og Sandnes

Lei seg

Nessa Nordtun sa hun er lei seg for at det igjen er serveringsbransjen, kultur og idrett som rammes hardest, og at mange i lavinntektsyrker kommer til å kjenne på dette. Likevel er det en klar faglig vurdering som sier at vi må videreføre tiltakene, og vi må lytte til ekspertisen, sa hun.

– Jeg håper tiltakene virker. Jeg synes også det er viktig å vurdere en trinnvis oppmykning hvis situasjonen forbedrer seg, sa Nessa Nordtun.

I saksdokumentene fra kommunedirektøren står det at smitteutviklingen har utviklet seg i sterkt negativ retning gjennom julen, både lokalt og nasjonalt. Stavanger er i øyeblikket blant de kommunene i Norge med høyest smittetrykk, og blant de høyeste av storbyene.

Det er stor risiko for ytterligere negativ smitteutvikling og for tap av kontroll over smittehåndteringen. Helsetjenestene er under sterkt press og det er smitte i en rekke ulike virksomheter, herunder flere alders- og sykehjem. Det er også smitte i flere virksomheter i skole og barnehage, står det skrevet.

LES OGSÅ: Helsedirektoratet anbefaler justeringer i koronatiltakene

Mye ukjent smitte

Under gårsdagens møte redegjorde beredskapsrådgiver Ida Elise Lundom om smittesituasjonen i Stavanger og regionen. Hun sa blant annet at det er store geografiske variasjoner i Norge, og beskriver smittesituasjonen i landet som ustabil.

Hun opplyste at det søndag var 16 innlagte på SUS. Hun sier flertallet av de smittede er nærkontakter, men at det har vært en økning i antall tilfeller med ukjent smittekilde. I uke 2 var cirka 15 prosent av tilfellene med ukjent smittekilde. I uke 1 var tallet cirka 7 prosent.

Nye beregninger av R-tallet viser en liten nedgang, og ifølge Lundom nærmer vi oss en R-verdi på 0,7 eller 0,8.

– Når vi har så høye smittetall er vi sårbare for nye utbrudd og videre vekst. Vi har fremdeles en vei igjen å gå for å få ned disse tallene, sier Lundom.

LES OGSÅ: Nå er smitteutbruddet i Oilers kartlagt

Ikke under kontroll

Kommunedirektør Per Kristian Vareide ba om ordet under møtet, og tok blant annet opp hvordan covid-19 vil påvirke næringslivet.

– Det er ingen tvil om at de økonomiske konsekvensene er store for mange aktører, men de vil bli større og mer alvorlige hvis vi skulle miste kontrollen over smittesituasjonen. De største fagøkonomiske miljøene har sagt at det er bedre å ha inngripende, kortvarige tiltak for å få kontroll, enn å miste kontrollen over smitten. Vi har ikke kontroll i dag. Det skal lite til for at R-tallet går over 1. At vi har hatt noen dager med lave smittetall er positivt, men ikke tilstrekkelig for å si at vi har kontroll, sa Vareide.

Han tok også opp forskjellen på nasjonale og lokale tiltak, og sa at en lettelse i nasjonale tiltak ikke nødvendigvis betyr at det er grunnlag for å lette på de lokale tiltakene.

– Her må en se om den lokale situasjonen avviker fra den nasjonale trenden. Per nå er Stavanger og Rogaland et av stedene i landet med høyest smittetrykk, sa Vareide.

LES OGSÅ: Elev testet positivt

Den lokale forskriften: 

§ 1 Formål: Formålet med forskriften er å hindre eller begrense spredning av SARS CoV-2 i en periode med
økende smittetall.

§ 2 Virkeområde: Forskriften gjelder i Stavanger kommune.

§ 3 Definisjoner: Med følgende uttrykk i forskriften her forstås:
a. Arrangør: Den som er ansvarlig for gjennomføringen av sammenkomsten eller arrangementet.
b. Arrangement: Definisjonen av arrangement i covid-19-forskriften § 13 legges til grunn for denne forskriften.
c. Privat sammenkomst: Definisjonen av private sammenkomst i covid-19-forskriften § 13 legges til grunn for denne forskriften.
d. Offentlig sted: Et sted bestemt for alminnelig ferdsel eller et sted der allmennheten ferdes.
e. Toppidrett: Stavanger kommunes til enhver tid gjeldende definisjon av toppidrett legges til grunn for denne forskriften.
f. Fritidsaktiviteter: Aktiviteter knyttet til fritids- og hobbyaktiviteter som ikke omfattes av begrepet idrett, toppidrett eller begrepet arrangement i covid-19-forskriften.
g. Avstandskrav: De til enhver tid gjeldende nasjonale regler og retningslinjer for smittevernfaglig begrunnet avstand i tilknytning til covid-19-pandemien, eller lokale regler og retningslinjer hvor disse avviker fra de nasjonale.
h. Publikumsanlegg: Offentlige og private anlegg for trening, idrett og fysisk aktivitet som idrettshaller, svømmehaller, skøytehaller, klatrevegger, treningssentre, hotellbasseng, spaanlegg og lignende.
i. Serveringssteder: Serveringssteder som er pliktige til å ha serveringsbevilling i henhold til serveringsloven.

§ 4 Anbefaling om bruk av kollektivtransport: Det oppfordres til å unngå bruk av kollektivtransport.

§ 5 Anbefaling om å unngå reiser: Det anbefales å unngå alle unødvendige reiser i inn- og utland.

§ 6 Påbud om munnbind: Det er påbudt å bruke munnbind på offentlig sted når det ikke er mulig å overholde avstandskrav. For virksomheter med en-til-en-kontakt gjelder Helsedirektoratets veileder. Det er påbudt å bruke munnbind i kollektiv- og taxitransport når det ikke er mulig å overholde avstandskrav. Dette gjelder også på innendørs stasjonsområder. Det er påbudt å bruke munnbind for alle besøkende i alders- og sykehjem. Alders- eller sykehjemmet kan etter en konkret vurdering gjøre unntak for påbud om bruk av munnbind for besøkende til kritisk syke eller døende pasienter under opphold på pasientens rom. Påbud i første, annet og tredje ledd gjelder ikke barn under 12 år eller personer som av medisinske årsaker ikke kan bruke munnbind. Barn under 2 år skal ikke under noen omstendighet bruke munnbind.

§ 7 Anbefaling om å unngå besøk: Det anbefales å unngå å ha gjester i privat hjem, hytte og lignende. Dette gjelder også fellesarealer i sameier og borettslag der privatpersoner har bruksrett. Anbefalingen gjelder ikke nødvendige hjemmetjenester eller besøk hos kritisk syke eller døende personer. Aleneboende kan ha besøk eller gå på besøk med èn til to faste venner eller til en fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.

§ 8 Besøksbegrensninger i alders- og sykehjem: Besøkstiden i alders- og sykehjem begrenses til tidsrommet kl. 17.00-19.00. Antallet besøkende per beboer begrenses til 1-2 faste personer. Alders- eller sykehjemmet kan etter en konkret vurdering gjøre unntak fra antallsbegrensningen for besøkende til kritisk syke eller døende pasienter under opphold på pasientens rom.

§ 9 Påbud om begrenset antall kunder i butikker, kjøpesentre, biblioteker, museer, gallerier og
forsamlingshus:
 Butikker, kjøpesentre, biblioteker, museer, gallerier, forsamlingshus og lignende skal sørge for at det ikke er flere til stede i lokalene enn at det kan holdes èn meters avstand. Det skal om nødvendig være vakthold som sørger for at kravet etterkommes. For virksomheter med en-til-en-kontakt i kjøpesentre og lignende gjelder Helsedirektoratets veileder.

§ 10 Anbefaling om bruk av hjemmekontor: Det anbefales at arbeidsgivere legger til rette for at ansatte jobber hjemmefra så langt det erpraktisk mulig. Arbeidsgiver er ansvarlig for å vurdere om det er praktisk mulig å utføre arbeidet ved hjemmekontor.

§ 11 Forbud mot idretts- og fritidsaktiviteter: Det er forbudt å arrangere eller delta i organiserte idretts- og fritidsaktiviteter innendørs for alle aldersgrupper. Det er forbudt å arrangere eller delta i idretts- og fritidsaktiviteter utendørs for alle aldersgrupper i grupper på mer enn 10 personer. Selv om antallet deltakere ikke overstiger 10, er det forbudt å arrangere eller delta i idretts- eller fritidsaktiviteter hvor avstandskrav ikke overholdes. Dersom flere grupper på inntil 10 personer utøver slik aktivitet samtidig på samme sted, skal det ikke være kontakt mellom gruppene. Det er forbudt å arrangere eller delta i kamper, stevner, idrettsarrangementer og lignende for alle aldersgrupper. Forbudet i første, annet og tredje ledd gjelder ikke toppidrett så lenge egen smittevernprotokoll for toppidretten følges. Skoleundervisning i idrettsanlegg på dagtid er tillatt.

§ 12 Påbud om stenging av virksomheter. Følgende virksomheter skal holde stengt:
a. Bingohaller, spillehaller, bowlinghaller, biljardhaller og lignende.
b. Fornøyelsesanlegg, lekeland, badeland og lignende.
c. Publikumsanlegg for trening, idrett og fysisk aktivitet.
 Følgende virksomhet i publikumsanlegg for trening, idrett og fysisk aktivitet, jf. bokstav c, er likevel tillatt:
1. Lovlig virksomhet i henhold til denne forskriftens § 11, fjerde og femte ledd.
2. Nødvendige helsetjenester i form av rehabilitering, opptrening og annen behandling i regi av helsetjenesten.

§ 13 Forbud ved private sammenkomster på offentlig sted, i lånte eller leide lokaler: Det er forbudt å arrangere eller delta på private sammenkomster på offentlig sted eller i lånte eller leide lokaler med flere enn 5 deltakere til stede.

§ 14 Forbud/Påbud ved arrangementer: Det er forbudt å arrangere eller delta på arrangementer innendørs med flere enn 10 deltakere til stede samtidig. Forbudet gjelder ikke innendørs arrangementer med fastmonterte seter, som kan ha inntil 20 deltakere til stede samtidig. Det er forbudt å arrangere eller delta på arrangementer utendørs med flere enn 20 deltakere til stede samtidig. Forbudet gjelder ikke utendørs arrangementer med fastmonterte seter, som kan ha inntil 200 deltakere til stede samtidig. Forbudet i første ledd gjelder ikke under seremonien i gravferder/bisettelser, hvor det er tillatt med inntil 50 deltakere til stede samtidig. Begrensningen på 50 personer gjelder også hvor alle fremmøtte
sitter i fastmonterte seter. Selv om antallet deltakere ikke overstiger lovlig antall i første, annet og tredje ledd, er det forbudt å arrangere eller delta på arrangementer på steder hvor deltakerne ikke kan overholde avstandskrav. Ansatte, frivillige og utøvere som står for gjennomføringen av arrangementer, skal ikke regnes medi det antallet personer som kan være til stede. For øvrig gjelder covid-19-forskriften §§13a – 13d for gjennomføring av arrangementer.

§ 15 Meldeplikt ved arrangementer: Arrangør av arrangementer med mer enn 10 deltakere skal sende melding om dette til Stavanger kommune. Meldingen skal sendes via elektronisk meldesystem og inneholde opplysninger fastsatt av Stavanger kommune. Meldingen skal sendes senest 5 dager før oppstart av arrangementet.

§ 16 Forbud/Påbud ved serveringssteder: Serveringssteder som har skjenkebevilling etter alkoholloven kapittel 4 og 5 skal ikke skjenke alkohol. Serveringssteder skal ikke ha servering for private sammenkomster med flere enn 5 personer. Serveringssteder skal registrere alle gjestene. Registreringen skal kun inneholde gjestenes navn, telefonnummer, dato og tidspunkt for besøket. Informasjonen skal oppbevares i 10 dager. Informasjonen skal kun brukes til sporing av covid-19-smitte. Serveringssteder skal informere gjestene om at slik informasjon registreres og oppbevares i 10 dager, samt formålet med det. Serveringsstedet skal behandle informasjonen i tråd med personopplysningsloven, personvernforordningen og regelverket for øvrig. Påbudet om registrering i annet ledd gjelder bare gjester som har sitteplass på serveringsstedet. Serveringssteder skal sikre at det til enhver tid er minst 1 meters avstand mellom sitteplassene for personer som ikke er i samme husstand. Serveringssteder skal sikre at musikkvolumet holdes på et nivå som gjør det mulig å gjennomføre samtaler med minst 1 meters avstand for personer som ikke er i samme husstand.

§ 17 Ansvar: Stavanger kommune påtar seg ikke økonomisk ansvar som følge av pålagte tiltak.

§ 18 Straff: Overtredelse av denne forskriften eller vedtak gitt med hjemmel i forskriften straffes i henhold til covid-19-forskriften § 19. Overtredelse av § 4, § 5, § 7 og § 10 i denne forskriften straffes ikke.

§ 19 Ikrafttredelse, varighet og oppheving av andre forskrifter: Forskriften trer i kraft 19.01.2021 kl. 00.00, og gjelder frem til 08.02.2021 kl. 24.00.

Mer fra Dagsavisen