Nyheter

Hovedtillitsvalgte permitteres midt i streiken: – Vi er forbanna

Leder for vekterstreiken i Rogaland og Agder er ikke overrasket, men skuffet over at hovedtillitsvalgte er blitt permitterte.

Siden 16. september har vektere over hele landet streiket fordi de ønsker bedre arbeidsvilkår i bransjen. For hver dag som går, blir det satt ny rekord for hvor lang en streik i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) har vart.

Nå har vaktselskapene Securitas og Avarn Security permittert hovedtillitsvalgte midt i streiken.

– Jeg er ikke overrasket, men veldig skuffet. Vi har hatt et dårlig partsamarbeid innad i begge bedrifter over tid, og det har bare gått nedover. De viser ikke særlig vilje til å imøtekomme oss på noen som helst måte, der vi har prøvd å møte de, på alle meklingene vi har vært på, sier Kenneth Mæland til RA. Han har arbeidet som vekter på Stavanger lufthavn i elleve år, og har ansvaret for streiken i Rogaland og Agder.

– Det virker som de prøver å straffe oss for noe vi gjør som er fullt lovlig, sier han.

– Hvilke konsekvenser kan denne permitteringen ha?

– I praksis vil det ikke ha for store konsekvenser for streiken. De har permittert de hovedtillitsvalgte, men vi har mange tillitsvalgte som gjør at vi kan fortsette å jobbe med streiken. Men det skaper dårlig stemning. Det er ikke bare jeg som er skuffet, flere av de andre vekterne er rett og slett forbanna. Vi synes ikke det er greit at vi har arbeidsgivere som oppfører seg sånn de gjør nå, sier Mæland.

LES OGSÅ: Streikerekord: – Ikke en rekord man vil ha

Mulig boikott

Både Fagforbundet og Industri Energi, som begge er del av LO, har skrevet brev til henholdsvis Securitas og Avarn Security, og bedt om et møte med ledelsen. Fagforbundet fordi de har avtale om vakthold fra Securitas i hovedkontoret i Oslo. Industri Energi fordi Avarn Security er leid inn for å stå for vaktholdet i forbundets bygg i Stavanger.

– I all hovedsak er det positivt at de har bedt om disse møtene. Det viser at de bryr seg og vil støtte oss. De har samme ønske som oss, et seriøst arbeidsliv. Samtidig er det og litt skummelt at det kan være snakk om boikott, siden det kan resultere i færre jobber å komme tilbake til. Men vi kjemper ikke bare for lønn, men også bedre arbeidsforhold. Vi vil ha en god jobb å komme tilbake til, sier Mæland.

Både Avarn Security og Securitas har forsvart bruken av permittering, ifølge NTB.

LES OGSÅ: Passasjer reagerer på manglende smittevern: – Burde hatt antibac

– Frustrerende

– Hvordan har det vært å streike så lenge?

– Det er spesielt. Vi har aldri hatt en så lang streik før. Det er mange flotte folk som er ute og streiker, og det de er frustrerte, ikke på forbundet, men på situasjonen. De savner jobben sin.

– Ting som har kommet fram, alt fra historier om ufrivillig deltid, om lærlinger som ikke blir godt behandlet, og nå dette med permitteringene, skaper press på arbeidsgiverne som jeg håper resulterer i at vi kan komme fram til en løsning. Men sånn de har oppført seg fram til nå, gjør det hele situasjonen veldig vanskelig å lese. Vi håper på en snarlig løsning, men det har vi gjort de siste fem ukene også.

Mer fra Dagsavisen