Nyheter

Dette er de lokale finalistene i Det Norske Måltid

Rogaland skiller seg ut, som et av fylkene med flest finalister i Det Norske Måltid.

Etter tre dager med smaksarbeid har juryen bestemt hvilke 40 produkter , av 104, som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen kategorier som sjømat, ost og øl.

− Det var tøffe avgjørelser juryene måtte ta, og valget kunne tidvis være krevende, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid, i en pressemelding.

Det var spesielt tre regioner som skilte seg ut i den prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge: Rogaland, Trøndelag og Viken har flest finalister. Listen over finalistene i Rogaland finner du nederst i saken. 

− Alle produsentene bidrar med noe helt spesielt, noe som fører til faglige vurderinger og diskusjoner blant dommerne. I løpet av tre dager med juryering endte juryen opp med 40 verdige finalister, sier Austigard.

LES OGSÅ: Ønsker å utvide

Produkter og råvarer i verdensklasse 

Finalistene i Det Norske Måltid er av aller høyeste kvalitet, og bygger på både innovasjon og tradisjon.

− De aller beste produktene kombinerer det tradisjonelle og nytenkning på en unik måte, for å få frem det ypperste i råvarene. At vi ikke klarer å velge tre oster, men må sende fire til finalen er et godt eksempel, sier dommer Roar Hildonen fra To Rom og Kjøkken i Trondheim, i pressemeldingen.

Kokk og dommer Christer Rødseth, fra Code restaurant og Vaaghals i Oslo, mener slike konkurranser er viktig for å synliggjøre kvaliteten på norske råvarer.

− Når vi har et så godt utvalg av råvarer og kvalitetsprodukter i Norge, er det avgjørende at vi får satt søkelyset på dem. Det Norske Måltid bidrar til akkurat det, sier Rødseth.

LES OGSÅ: Går en tøff julebordsesong i vente

Finalister fra hele Norge

Ifølge pressemeldingen er Det Norske Måltid er et av de viktigste omdømmetiltakene i arbeidet med å synliggjøre  Matnasjonen Norge. Finalistene kommer fra hele landet, og fremhever bredden og kvaliteten Norge har som Matnasjon.

− Det er inspirerende å se store og små produsenter fra hele landet konkurrere på lik linje, for å tilby det ypperste fra Matnasjonen Norge, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Den endelige finalen går av stabelen i det som kan kalles en stjernehelg innen mat i Norge. Fredag 5. februar arrangeres Det Norske Måltid, lørdag og søndag 6. og 7. februar er det duket for ASKO servering NorgesCup for kokk- og servitørlærlinger, Gladmat inviterer til matfest og det hele avsluttes mandag 8. februar med utdeling av nordiske stjerner fra Guide Michelin. Og alt skjer i Stavanger.

LES OGSÅ: Utelatt fra nytt næringssamarbeid

Fakta om Det Norske Måltid 2020:   

Den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge.

Støttes av Regjeringen som et av tre nasjonale omdømmetiltak.

Delfinalene ble arrangert mellom 15.- og 17. september på Code Restaurant i Oslo.

104 produkter fra hele landet ble vurdert, 40 produkter gikk videre til finalen.

Finalen i Det Norske Måltid finner sted i Stavanger fredag 5. februar 2021.

LES OGSÅ: Lokale bussjåfører kan tas ut i streik

Finalistene fra Rogaland:

Produktnavn: Blomkarse mikrogrønt

Produsent: Smågrønt

Kategori: Årets grønne

Fylke: Rogaland

Produktnavn: Gråblå østerssopp

Produsent: Topp Sopp

Kategori: Årets grønne

Fylke: Rogaland

Produktnavn: Tindved sorbet med einerbær og nype

Produsent: Siddis Gelato

Kategori: Årets grønne foredlet

Fylke: Rogaland

Produktnavn: Vaktel

Produsent: Strand Gård

Kategori: Årets kjøtt

Fylke: Rogaland

Produktnavn: Lammecarré fra Klostergarden

Produsent: Klostergarden

Kategori: Årets kjøtt

Fylke: Rogaland

Produktnavn: Tomahawk av melkefora Angus/Wagyu kalv

Produsent: Nyyyt

Kategori: Årets kjøtt

Fylke: Rogaland

Produktnavn: Vikedal spekeskinke, einerøkt modnet 3,5 år 

Produsent: Vikedal Gårdsmat

Kategori: Årets kjøtt foredlet

Fylke: Rogaland

Produktnavn: Fønix

Produsent: Stavanger Ysteri

Kategori: Årets ost

Fylke: Rogaland

Produktnavn: Chilli 50%

Produsent: Xoco

Kategori: Årets søtsak

Fylke: Rogaland

Mer fra Dagsavisen