Etter tre dager med smaksarbeid har juryen bestemt hvilke 40 produkter , av 104, som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen kategorier som sjømat, ost og øl.
− Det var tøffe avgjørelser juryene måtte ta, og valget kunne tidvis være krevende, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid, i en pressemelding.
Det var spesielt tre regioner som skilte seg ut i den prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge: Rogaland, Trøndelag og Viken har flest finalister. Listen over finalistene i Rogaland finner du nederst i saken.
− Alle produsentene bidrar med noe helt spesielt, noe som fører til faglige vurderinger og diskusjoner blant dommerne. I løpet av tre dager med juryering endte juryen opp med 40 verdige finalister, sier Austigard.
LES OGSÅ: Ønsker å utvide
Produkter og råvarer i verdensklasse
Finalistene i Det Norske Måltid er av aller høyeste kvalitet, og bygger på både innovasjon og tradisjon.
− De aller beste produktene kombinerer det tradisjonelle og nytenkning på en unik måte, for å få frem det ypperste i råvarene. At vi ikke klarer å velge tre oster, men må sende fire til finalen er et godt eksempel, sier dommer Roar Hildonen fra To Rom og Kjøkken i Trondheim, i pressemeldingen.
Kokk og dommer Christer Rødseth, fra Code restaurant og Vaaghals i Oslo, mener slike konkurranser er viktig for å synliggjøre kvaliteten på norske råvarer.
− Når vi har et så godt utvalg av råvarer og kvalitetsprodukter i Norge, er det avgjørende at vi får satt søkelyset på dem. Det Norske Måltid bidrar til akkurat det, sier Rødseth.
LES OGSÅ: Går en tøff julebordsesong i vente
Finalister fra hele Norge
Ifølge pressemeldingen er Det Norske Måltid er et av de viktigste omdømmetiltakene i arbeidet med å synliggjøre Matnasjonen Norge. Finalistene kommer fra hele landet, og fremhever bredden og kvaliteten Norge har som Matnasjon.
− Det er inspirerende å se store og små produsenter fra hele landet konkurrere på lik linje, for å tilby det ypperste fra Matnasjonen Norge, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
Den endelige finalen går av stabelen i det som kan kalles en stjernehelg innen mat i Norge. Fredag 5. februar arrangeres Det Norske Måltid, lørdag og søndag 6. og 7. februar er det duket for ASKO servering NorgesCup for kokk- og servitørlærlinger, Gladmat inviterer til matfest og det hele avsluttes mandag 8. februar med utdeling av nordiske stjerner fra Guide Michelin. Og alt skjer i Stavanger.
LES OGSÅ: Utelatt fra nytt næringssamarbeid
Fakta om Det Norske Måltid 2020:
• Den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge.
• Støttes av Regjeringen som et av tre nasjonale omdømmetiltak.
• Delfinalene ble arrangert mellom 15.- og 17. september på Code Restaurant i Oslo.
• 104 produkter fra hele landet ble vurdert, 40 produkter gikk videre til finalen.
• Finalen i Det Norske Måltid finner sted i Stavanger fredag 5. februar 2021.
LES OGSÅ: Lokale bussjåfører kan tas ut i streik
Finalistene fra Rogaland:
Produktnavn: Blomkarse mikrogrønt
Produsent: Smågrønt
Kategori: Årets grønne
Fylke: Rogaland
Produktnavn: Gråblå østerssopp
Produsent: Topp Sopp
Kategori: Årets grønne
Fylke: Rogaland
Produktnavn: Tindved sorbet med einerbær og nype
Produsent: Siddis Gelato
Kategori: Årets grønne foredlet
Fylke: Rogaland
Produktnavn: Vaktel
Produsent: Strand Gård
Kategori: Årets kjøtt
Fylke: Rogaland
Produktnavn: Lammecarré fra Klostergarden
Produsent: Klostergarden
Kategori: Årets kjøtt
Fylke: Rogaland
Produktnavn: Tomahawk av melkefora Angus/Wagyu kalv
Produsent: Nyyyt
Kategori: Årets kjøtt
Fylke: Rogaland
Produktnavn: Vikedal spekeskinke, einerøkt modnet 3,5 år
Produsent: Vikedal Gårdsmat
Kategori: Årets kjøtt foredlet
Fylke: Rogaland
Produktnavn: Fønix
Produsent: Stavanger Ysteri
Kategori: Årets ost
Fylke: Rogaland
Produktnavn: Chilli 50%
Produsent: Xoco
Kategori: Årets søtsak
Fylke: Rogaland