Nyheter

Asfalt-selgere står uten jobb og samlingssted

Kirkens Bymisjon og Gatemagasinet Asfalt må tenke nytt for å hjelpe, når magasinet ikke kan selges på gata, og lokalene må holde stengt.

– Som følge av koronapandemien måtte stiftelsen 13. mars stanse alt salg av Gatemagasinet Asfalt og stenge salgskontorene. For selgerne våre betyr det at de har mistet salgsinntekten sin og et svært viktig arbeidsmiljø og sosialt tilbud over natten. Stiftelsen opplever også store svikt i sine salgsinntekter, sier Christine H. Midbøe, Daglig leder for stiftelsen Gatemagasinet Asfalt.

Hun påpeker at personer i rusmiljøet regnes som høyrisikogrupper med tanke på smitte.

– Det kan være vanskelig for denne målgruppen å etterleve smittevernråd, slik som karantene og håndvask, og siden mange har daglig behov for tilgang til rusmidler vil det være vanskeligere å holde seg innendørs. Overdoserisikoen øker også ved sykdom, og når det blir dårligere tilgang på rusmidler som de vanligvis bruker, forklarer Midbøe.

Hun sier det er mange av selgerne som er bekymret nå fordi de er i risikogruppen, og at noen havner veldig på utsiden nå når de mister inntekt og sosialt liv som de har hatt i Asfalt-miljøet og gjennom Kirkens Bymisjon sine tiltak.

LES OGSÅ: Stavanger-ordførerens nye krisetiltak for næringslivet får stor støtte

800 poser med mat

Kirkens Bymisjon og Asfalt jobber i samarbeid med ulike typer oppfølging rettet mot selgermålgruppen nå i akuttsituasjonen.

– Siden de fleste mattilbudene for Asfalt-selgerne nå er stengt og den legale ekstrainntekten har falt bort, har vi fokus på de basale behovene. I Stavanger har det blitt pakket og sendt ut over 800 poser med mat den siste uken til mennesker i rusmiljøet, via Stavanger kommunes miljøtjeneste, ifølge Midbøe.

– Vi er opptatt av at våre selgere skal oppleve å bli sett og møtt selv om salgskontorene, og dermed deres arbeidsmiljø og sosiale arena nå er stengt. Salgskontorene følger derfor opp mange av selgerne over telefon. Vi jobber også med formidle viktig informasjon gjennom ulike kanaler. I tillegg er det viktig nå å få synliggjort behovene og situasjonen våre selgere og andre i rusmiljøet står i.

Midbøe mener den beste måten å støtte Asfalt på nå, er å kjøpe digitalt magasin eller å gi et bidrag via Vipps.

LES OGSÅ: Storhaug Frivilligsentral handler for deg

Hjelp fra næringslivet

Maggi Hatløy, virksomhetsleder for Kirkens Bymisjon Stavanger, sier det er viktig å følge hensyn til smittevern.

– Det ble brått en endring for hele samfunnet, og vi kan ikke invitere til fellesskap slik vi har gjort før. Derfor må vi heller få på plass andre konkrete tilbud, som dette med matlevering, forklarer Hatløy.

Hatløy nevner at de har fått god hjelp fra næringslivet til å få tilgang på mat, som egentlig skulle bli servert på seminar eller konferanser som er avlyst.

– Det trenger vi mer av, dersom ting har blitt kansellert, og man allerede har betalt for maten, kan vi formidle den videre til folk som trenger det.

Mer fra Dagsavisen