Nyheter

Stavanger-ordførerens nye krisetiltak for næringslivet får stor støtte

Høyres gruppeleder John Peter Hernes er fornøyd med innholdet og roser ordføreren og andre gruppeledere etter at Kari Nessa Nordtun la fram nye forslag til en Stavanger-pakke mot koronakrisen i økonomien.

Kari Nessa Nordtun (Ap) legger tirsdag fram nye forslag til næringslivstiltak for kommunalutvalget, der byens mektigste politikere fra posisjon og opposisjon sitter.

– Vi inviterer de andre partiene til å komme med forslag. Det er viktig at vi står sammen i denne krevende situasjonen, sier Nordtun til RA.

Tiltakene:

Her er en kortversjon av tiltakene som foreslås: 
Skaffe oversikt over vedtatte og byggeklare prosjekter for å kunne framskynde oppstart.

Samle norske energibyer for å opparbeide forslag til umiddelbare krisepakker til energibransjen, som i de nasjonale tiltakene som ble gjort i 2015–2016.

Administrasjonen bes om å utvise stor smidighet og rask håndtering av søknader om endringer i driftskonsept hos næringer i sentrum, og leverer sammen med Stavanger Sentrum forslag til tiltakspakker.

Kommunalutvalget skal ha ukentlig orientering fra næringsavdelingen.

Kommunedirektøren utarbeider oversikt over næringsdrivende som leier kommunale bygg eller kommunal grunn, og vurderer å utsette innkreving av leie.

Forsinkelsesrenten endres fra 9,5 prosent til 3 prosent i forbindelse med eiendomsskatt og kommunale avgifter.

Kommunedirektøren bes allerede nå å invitere aktuelle partnere – NAV, UiS, Rogaland fylkeskommune, tillitsvalgte og næringsorganisasjoner til et ekstraordinært arbeid med å omskolere og sørge for kompetanseheving for permitterte og oppsagte.

Kommunedirektøren skal kartlegge lokale virksomheter og bransjer som ikke vil avhjelpes av nasjonale krisepakker.
Kommunedirektøren vurderer å utvide antall ansatte i næringsavdelingen og avdeling for by- og samfunnsutvikling for å gi hurtigere saksbehandling.

– Summen av tiltak er viktig, og vi vil nå vurdere om vi skal løfte kommunale byggeprosjekter fram i tid, sier Nordtun.

LES OGSÅ: – Glad for den nye krisepakken

500 millioner allerede

Ordføreren  understreker at det er regjeringen som har det tyngste økonomiske ansvaret overfor næringslivet, at krisen allerede er kalkulert til å koste Stavanger 500 millioner kroner, og peker på at Stavanger-regionen blir ekstra hardt rammet på grunn av det kraftige fallet i oljeprisen.

– De økonomiske konsekvensene øker for hver dag som går, sier Nordtun, som forventer omfattende kompensasjonstiltak fra Stortinget til kommunene.

LES OGSÅ: SUS etablerer ny pandemipost

– Unik mulighet for regjeringen

Hun utfordrer staten til å bygge sine prosjekter raskt.

– Regjeringen har en unik mulighet nå. Vi har ventet på nytt tinghus siden 2003. Det er planer klare for nytt Arkeologisk Museum, og Akropolis-visjonen – med nytt teater – er eksempler på statlige investeringer som ikke bare vil være ytterst viktige for bygg- og anleggsbransjen, men som for kultur og byutvikling, sier ordføreren.

LES OGSÅ: Kritiserer Stavanger lufthavn: – Hvis vi ikke var smittet før, er vi smittet nå

– Veldig mye bra

Kari Nessa Nordtun får umiddelbart stor støtte  hos gruppeleder John Peter Hernes i Høyre.

– Jeg synes det er veldig mye bra her, og stor overlapp med de punktene Høyre har tatt opp, sier Hernes til RA.

Han vil prøve å få til en samordnet og helst enstemmig krisepakke sammen med flertallspartiene.

– Jeg synes det tverrpolitiske samarbeidet i Stavanger nå er inne i et veldig godt spor, og vil gi ros til ordfører og gruppelederne for å være konstruktive og løsningsorienterte, sier Hernes.

Mer fra Dagsavisen