Nyheter

Slik er Stavangers kriseplan

Partiene i Stavanger vil jobbe på tvers av skillelinjene når de skal komme med lokale tiltak mot koronakrisen.

– I krisetid må vi stå sammen, skriver gruppeleder i Høyres kommunestyregruppe, John Peter Hernes, i en mail til RA.

– Stavanger Høyre har tatt et bevisst valg om å stille seg hundre prosent bak arbeidet i krisestaben under ordførers ledelse i den kompliserte innledende fasen, med en forventning om å bli involvert etter hvert. Vi mener det bør jobbes som på Stortinget der regjeringen aktivt har søkt bredt samarbeid, legger han til. Stavanger Høyre har begynt på en liste med tiltak basert på samtaler med næringslivet.

– Den listen kan være utgangspunkt for en lokal krisepakke med bred politisk oppslutning i Stavanger, skriver Hernes.

Saken skal opp til behandling i formannskapet 2. april. Da håper Stavanger Høyre at de som politikere kan samarbeide og presentere en omforent liste med tiltak til det beste for næringslivet i Stavanger.

LES OGSÅ: Slik skal de sårbare barna ivaretas

Frp: – Særdeles viktig

I et leserbrev i dagens RA skriver gruppeleder Henrik Halleland (KrF) at det i disse dager er mange store offentlige organisasjoner som jobber med tverrpolitiske tiltak for å møte krisen som vi står midt i.

– Vi som er politikere i Stavanger må komme opp med tiltak som gir hjelp til næringsliv og arbeidsplasser, og likviditet er et sentralt tema. Utbetaling av lønn blir fort krevende når inntektene svikter. De fleste små og mellomstore bedrifter tåler ikke dette veldig lenge, skriver han.

Stavanger KrF er også klare til samarbeid i en krevende tid.

Leif Arne Moi Nilsen, gruppeder i Stavanger Frp, mener det er særdeles viktig at samarbeidet på tvers av partilinjene er tett.

– De viktigste tiltakene nå er å bevare flest mulig arbeidsplasser i privat og offentlig sektor. Dette gjør vi ved å fjerne eiendomsskatten, fjerne bompenger og ved å få på plass en «ja-holdning» i byggesaksavdelingen til kommunen – hvor de skal lete etter grunner til å si ja til saker, skriver han i en mail til RA.

– Det er svært viktig at kommunen fungerer som en tilrettelegger, legger han til.

LES OGSÅ: Kommunen med hjelpende hånd til lokalt næringsliv

Vil gi best mulig omsorg

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) mener det er viktig at alle partiene samarbeider på tvers av partigrenser.

– Det er i denne tiden ikke viktig hvem som foreslår hva, eller hvem som tar æren, bare at vi utfører det vi mener er gode tiltak så fort som mulig. Ordførerens telefon er på 24/7, og politikere fra alle partier kan ta kontakt, skriver hun i en tekstmelding til RA.

Mest mulig omsorg

Nessa Nordtun mener at de viktigste tiltakene er de som sørger for at man klarer å komme seg gjennom denne situasjonen med minst mulig ukontrollert smitte, slik at færrest mulig mennesker mister livet – og at man raskest mulig kan gå tilbake til normalen.

– Det viktigste for meg som ordfører er å gi best mulig omsorg til innbyggerne som trenger det, og i tillegg sikre flertall for tiltak som gjør at vi har et arbeid og levebrød når dette er over, skriver hun.

– Vi må hele tiden være på jakt etter løsninger som setter lokalt næringsliv i best mulig situasjon til å håndtere restriksjonene og normaltilværelsen etterpå, legger ordfører Kari Nessa Nordtun til.

LES OGSÅ: På disse datoene setter bankene ned boligrenten

Forventer statlig hjelp

Odføreren mener det hviler et spesielt ansvar på lokalpolitikere om å presse på mot sine representanter på Stortinget. Det er nasjonalt innførte restriksjoner som sørger for både ekstrakostnader i kommunen og tapte skatteinntekter lokalt.

– Vi forventer at mye av dette blir kompensert av staten. Det kan ikke være slik at innbyggerne i kommune-Norge skal måtte betale for dette, skriver Nessa Nordtun.

LES OGSÅ: Snart skal Rema-Anders koronabeskyttes av pleksiglass

Ordføreren peker på at det lokalt gjøres alt man kan mot næringslivet for å forsøke å holde hjulene i gang.

– Disse er kommunisert ut tidligere, og blir stadig oppdatert underveis når innspill fra dem som kjenner det best på kroppen, altså næringsliv og fagforeninger, kommer med innspill, skriver Stavanger-ordføreren i tekstmeldingen.

– Det skal ikke stå på oss, men staten må være med, legger hun til.

John Peter Hernes mener at det verst tenkelige som kan skje for næringslivet i Stavanger er mange konkurser og tap av arbeidsplasser. Han påpeker at å ha en jobb betyr mye for hver enkelt og er også helt avgjørende for kommuneøkonomien.

LES OGSÅ: Transportnæringen i Rogaland rammes hardt

– I Stavanger får vi en dobbelt smell på grunn av fallende oljepris. Vi er fremdeles for oljeavhengige i denne regionen, til tross for at næringslivet viste en omstillingsevne i verdensklasse under oljenedturen i 2015. Vi må klare å beholde bedriftene våre for å kunne komme oss etter krisen, skriver Høyre-politikeren i mailen.

Stavanger Høyre mener at jobb nummer én er å sørge for innbyggernes liv og helse.

– Vi tror vi kan kompensere for mange av kostnadene knyttet til denne krisen ved å gjøre de riktige grepene lokalt. Da er det avgjørende at flest mulig mennesker klarer å beholde jobben og bedriftene raskt kommer i gang etterpå. Derfor er det viktig at vi i tillegg til å snakke med regjeringen samtidig tar et lokalt krafttak for å sikre arbeidsplasser, skriver Hernes.

LES OGSÅ: Konsertstrømming: – Et tilbud til dem som liker å gå på konsert, men også til artistene

Tone Helene Oskarsen

Venstre er enig med politikerne

Gruppeleder for Stavanger Venstres kommunestyregruppe, Jan Erik Søndeland, mener at Høyres forslag er konstruktive.

– Vi stiller oss fullt bak hovedidéene, men Venstre vil at kommunen skal være enda rausere overfor de næringsdrivende. Vi vil at kommunen skal gjøre mer for de minste og mellomstore bedriftene, og vi må sikre at tiltakene vi setter inn også treffer dem som allerede er blitt tvunget til å permittere folk, skriver han i en mail til RA.

Søndeland mener at etter liv og helse, er den viktigste oppgaven å hjelpe næringslivet i Stavanger gjennom denne tiden.

– Venstre vet hvor mye innsats som ligger bak de mange bedriftene som er bygget opp i Stavanger-regionen over årenes løp og det vil være fryktelig, fryktelig trist hvis vi nå skal miste noen av disse. Vi må snu hver stein og gjøre alt vi kan for å ta vare på de arbeidsplassene i byen vår, skriver han.

Søndeland er enig med de andre politikerne om at det er viktig at posisjonen og opposisjonen samarbeider under denne krisen.

– Alle er enige om målet; å redde liv og helse og å redde bedriftene og arbeidsplassene våre. Her sitter alle partiene på verdifull innsikt og i sum representerer de ulike partiene den samlede befolkningen i Stavanger. Det er viktig at alle behov og forslag til løsninger kan bli lagt på bordet. Dette må være en folkedugnad og derfor også en tverrpolitisk dugnad, skriver Venstre-politikeren.

---

Tiltak fra Stavanger Høyre

  • Stavanger kommune må være ekstra nøye med å betale regningene sine i tide.
  • Halvparten av fjorårets betaling for leie av område for uteservering tilbakebetales.
  • Administrativt og politisk arbeid innenfor plan og bygg må raskest mulig komme i gang.
  • Bevilgninger som er gitt til kulturarrangement og andre tilstelninger i frivillig sektor, kan beholdes.
  • Stavanger kommune søker samarbeid med gårdeierne i kommunen for å se på omforente løsninger som involverer kommunale ytelser i bytte mot redusert leie til virksomheter som er på et kritisk punkt og trues av konkurs.
  • Kommunen går i dialog med næringslivets organisasjoner og se på en modell der byrden med eiendomsskatt for næring lempes på, enten ved utsettelse eller ved reduksjon eller fjerning for en periode.
  • Stavanger kommune må nå prioritere å jobbe med saker som kan sikre aktivitet i økonomien når samfunnet kommer i gang igjen etter Korona-krise, og å ikke stanse aktivitet som kan holdes i gang.
  • Private aktører må inviteres inn for å hjelpe offentlige virksomheter som trenger mer kapasitet.
  • Betaling av de kommunale avgiftene i mars utsettes, i første omgang i 3 måneder.
  • Kommunen må i dialog med idrettsrådet se på hvordan statens støtte til idretten treffer idrettslagene her i byen.
  • Kulturavdelingen må invitere til dialog med kulturaktørene for å kunne bistå med råd og hjelp der statens ordninger eventuelt ikke fanger opp alle konkrete problemer.
  • Kommunale avgifter på skjenking og omsetning av alkohol fjernes omgående for resten av året.
  • Regjeringen har forsterket støtten til kompetanseheving og bedriftsintern opplæring i bedrifter som rammes av virusutbruddet gjennom økt rammetilskudd til fylkeskommunene.
  • Bruke midler fra kommunens side på en lokal kampanje som oppfordrer folk til å handle lokalt, og bruke byen, når restriksjonene blir borte og vi kan opptre som normalt igjen.

---

Mer fra Dagsavisen