Nyheter

Snart skal Rema-Anders koronabeskyttes av pleksiglass

De vasker butikken flere ganger om dagen og i ledige stunder. Snart får kassen pleksiglass som ekstra korona-beskyttelse.

– Pleksiglasset kommer. Når er usikkert. Det er mange butikker som skal ha pleksiglass i kasseområdet nå. Det tar litt tid, sier nestleder ved Rema Storaberget på Gausel, Anders Stensland. Sammen med sykehus- og helsearbeidere, er butikkansatte en av gruppene i samfunnet som er mest eksponert for koronasmitte. Det bekymrer ikke Stensland.

LES OGSÅ: (+) På disse datoene setter bankene ned boligrenten

Tiltakene

– Nei, ingen av de ansatte er redde. Vi gjør en god del tiltak for å forebygge. Vi har gode vaskerutiner av butikken, spesielt alle flater kunder tar på. Dette har vi faste tidspunkter på. Det vaskes minst tre-fire ganger i løpet av dagen. I tillegg vasker alle i ledige stunder. Bankterminal, og kasseskillerne vaskes enda oftere, minst én gang i timen. Brødskjærermaskinen er fjernet, og vi har desinfiserende middel til kundene når de kommer inn i butikken, forteller Stensland.

Mens nestleder Stensland jobber dagtid, jobber daglig leder natt. De vil hindre at begge lederne blir syke.

– Rema sentralt har en del tiltak som alle butikker gjør, i tillegg gjør vi litt ekstra. jeg vil tror at vi gjør litt ekstra for å trygge våre ansatte og kunder. Det er mitt inntrykk når jeg hører fra andre i bransjen og tilbakemeldingene vi får fra kundene, sier Stensland.

LES OGSÅ: (+) STOR BILDESERIE: Korona-stengte Stavanger og Sandnes

Flinkere kunder

Han mener kundene er blitt flinkere til å holde avstand til andre personer, samt å følge rådene om å ikke ta på varer man ikke skal kjøpe.

– De fleste er blitt flinke, men det er fortsatt noen som ikke tenker seg om, sier nestlederen.
Alle ansatte i butikken er mellom 18 og 30 år.

– Butikker er i en spesiell situasjon nå. I disse tider er det behov for ekstra folk på jobb, fordi det kommer mye varer og det må vaskes hele tiden. Heldigvis er alle ansatte innstilt på å stå på ekstra, sier Stensland.

Flere dagligvarekjeder massebestiller nå pleksiglass.

LES OGSÅ: Rogaland har en arbeidsledighet på 9,9 prosent

Coop: – Skjer denne uken

– Pleksiglassene er på vei ut til butikkene i Stavanger-området. Vi håper å få montert i løpet av denne uken, sier Harald Kristensen, kommunikasjonssjef i Coop Norge til RA.

Alle Coop-butikker i Stavanger-området, samt nesten alle butikker nasjonalt får pleksiglass.

– Hvor mye beskytter glasset?

– Jeg har ikke noen vitenskapelig vurdering, men det vil hindre dråpesmitte til våre ansatte. Et tiltak vi ikke vil la være uprøvd. Vi må redusere smittefaren de ansatte utsettes for hver dag, sier Kristiansen.

Det vaskes ekstra i Coop-butikkene også. Alle flater, gulv vaskes tre ganger om dagen, brødskjærermaskiner og salatbarer er fjernet og kunder tilbys desinfiserende middel.

Kristiansen sier det er normalt drift i alle butikker.

– Meg bekjent er det ingen smittet, men vi har folk som er i karantene. Det er nok folk på jobb. Vi kan også rokere på ansatte ved behov.

– Noen ansatte er selvsagt bekymret, men vi håper tiltakene som er iverksatt er betryggende, sier Harald Kristiansen.

LES OGSÅ: Ikke søndagsåpne Rema-butikker likevel

– Veldig effektivt mot smitte

Tønsberg-selskapet Plexon er ett av selskapene som i disse dager leverer nye type pleksiglass, som skal hindre smitte.

Nils Stensvold, daglig leder i Plexo, viser fram deres pleksiglasset som nå skal hindre at butikkansatte skal bli koronasmitta. Foto: Plexo

Nils Stensvold, daglig leder i Plexo, som skreddersyr pleksiglass. Foto: Plexo

– Plutselig er det veldig mange bestillinger. Vi designer og produserer. Butikkmodellene som er standardisert er 67 centimeter høye og 1,5 meter brede. De vil henge i taket. Vi skreddersyr også etter kundenes behov, sier Roger Negård, salgsdirektør i Plexon, til RA.

Selskapet har fått bestillinger fra dagligvarebransjen, bensinstasjoner og sykehus. – I tillegg produserer vi pleksiglass til møterom, hvor folk kan sitte i båser. Alt mulig, sier Negård.

– Pleksiglasset er veldig effektivt mot dråpesmitte. Denne type løsninger blir mer og mer vanlig framover, sier Negård.

Plexon leverer foreløpig ikke til Rema 1000.

LES OGSÅ: (+) Rennesøy-par nekter å reise hjem til Norge - refser UD-rådene

Mer fra Dagsavisen