Nyheter

Full forvirring om voldtekt på fuktig fest

Det var usikkerhet om kvinnen i det hele tatt var blitt voldtatt, og eventuelt hvem som hadde gjort dette.

I utgangspunktet hadde politiet henlagt saken. Rogaland statsadvokatembeter bestemte likevel at det skulle tas ut tiltale.

8. mars i år kom Jæren tingrett til at den 32 år gamle mannen skulle dømmes til fengsel i tre år og tre måneder og betale fornærmede 150.000 kroner i oppreisningserstatning. Ifølge tiltalen skal han ha voldtatt en kvinne på en fest på Jæren den 6. september 2015.

32-åringen anket dommen og en enstemmig lagmannsrett kom til at 32-åringen skulle frifinnes.

Festen fant sted hjemme hos et par bosatt på Jæren. Fornærmede var på festen til tross for at hun ikke var invitert – noe kvinnen som bodde i huset var irritert over.

I tillegg var 32-åringen og hans bror på festen, samt to venninner av hun som bodde i huset.

Det ble drukket betydelige mengder alkohol og fornærmede var den første som sovnet, trolig ved at hun falt ned på gulvet og noe senere ble lagt over på en dagseng.

LES OGSÅ: Dro opp kjolen til kvinne og tok henne på baken. Da fikk han bank

La seg i stuen

De to venninne la seg inn på ekteparets soverom, mens de øvrige la seg i stuen.

Ifølge dommen fra lagmannsretten er det uavklart hvor disse befant seg i stuen.

Hun som bodde i huset har forklart at 32-åringen la seg opp i sengen der fornærmede sov og at hun fikk en klar fornemmelse over at det fant sted et samleie. I en politiforklaring var hun 50 prosent sikker på at det var lyder fra et samleie, men i et senere bevisopptak har hun sagt at det var sovelyder og at hun ikke husker hvorfor hun trodde at lydene var relatert til et samleie.

LES OGSÅ: Voldtok kvinne som hadde hatt sex med kameraten

Opprørt og sint

Hun som bodde i huset ble opprørt av dette og gikk ut på badet. Da hun kom ut igjen oppfattet hun det slik at det fortsatt var aktivitet i stuen og hun gikk derfor inn til venninnene på soverommet. Hun vekket dem og forklarte at hun var opprørt og sint for at fornærmede hadde sex med 32-åringen.

Da fornærmede kort tid etter også kom inn på soverommet ble hun konfrontert med dette og nektet for at dette hadde skjedd.

LES OGSÅ: – Skjenket jente (14) full og voldtok henne

– Sjekket ikke

Da fornærmede forklarte seg for lagmannsretten sa hun at hun våknet av at hun ble voldtatt av en mann og at hun gikk ut på badet.

«Selv ikke da hun gikk ut av stuen og inn på badet snudde fornærmede seg eller på annet vis kastet hun et blikk på mannen som hun nå mener har voldtatt henne. Hun prøvde heller ikke å få rede på hvem det var, da hun på vei fra badet satt i stuen, før hun gikk inn på soverommet der vertinnen og de to andre var», heter det i dommen fra Gulating lagmannsrett.

I forbindelse med erstatningskravet kom retten til at det ikke var bevist at det hadde funnet sted noe samleie der fornærmede var involvert den aktuelle natten.

Retten viste til at fornærmede var selv først fullstendig avvisende til at noe slikt kan ha skjedd – og at hun ikke på noe tidspunkt brydde seg om å finne ut hvem av de mennene som befant seg i stuen som kunne ha gjort dette.

I tillegg ble det vist til at det ikke forelå noen tekniske bevis, herunder biologiske spor, etter et samleie da hun ble undersøkt på voldtektsmottaket.

Dermed kom retten til at det ikke var grunnlag for å tilkjenne erstatning i saken.

Svein Kjetil Svendsen, 32-åringens forsvarer, sier til RA at hans klient er meget glad for å bli trodd av retten.

Mannen har vært varetektsfengslet i 483 dager og ble like før helgen løslatt.

– Vi vil nå kreve erstatning for den tiden han har vært varetektsfengslet, samt erstatning for tapt arbeidsinntekt, sier Svendsen til RA.

LES OGSÅ: Ville «inn til den deilige dama» og «ligge med henne». Da fikk han juling

LES OGSÅ: Voldtok kvinne – dro tilbake for å hjelpe henne – voldtok henne en gang til

Nyeste fra Dagsavisen.no: