Nyheter

Trues med dagbøter hvis de ikke fjerner fjellheisen

Heidi’s Bier Bar i Stavanger sentrum har bare fjernet halvparten av den ulovlige innredningen som kommunen ba dem ta bort.

Bilde 1 av 3

I april reagerte kommunen med å sende ut varsel om pålegg om retting av tiltak og bruk av tvangsmulkt da de kom over det de mener er ulovlige innretninger på Heidi’s Bier Bar i Stavanger.

I den tidligere tollboden i Skansegata 2 var det nemlig installert en inngangsportal ved uteserveringsinngangen, en inngangsportal med skilt på fasaden, en serveringsbod og en fjellheis. Fordi tollboden er vernet gjennom reguleringsplanen og fredet etter kulturvernloven, er elementer som dette søknadspliktige. Men ingen søknad var sendt i dette tilfellet. Kommunen ga derfor huseier frist 6. mai til å fjerne de fire elementene, skrev RA.

Men fortsatt er ikke alt borte. Det går fram av et brev fra kommunen til huseier datert 29. mai.

LES OGSÅ: Utested i Stavanger fikk pålegg om å stenge lokalene i natt

Har fått ny frist

I brevet konstaterer byggesaksavdelingen at to av fire punkter gjenstår: «Inngangsportal med skilt på fasade er ikke fjernet og fjellheisen er omplassert mellom bordene på den ytterste delen av uteserveringen».

Nå har kommunen derfor fattet vedtak om pålegg og retting av det ulovlige forholdet. Oppryddingen må skje innen 1. juli 2019, ellers venter dagbøter på 500 kroner dagen. Vedtaket kan påklages.

«Vi mener at overtredelsen ikke er av mindre betydning, og gir derfor pålegg om retting. Vi mener også at det er nødvendig å ilegge deg tvangsmulkt for å få gjennomført pålegget», heter det i skrivet fra kommunen.

Alternativt kan huseier sende inn en søknad om dispensasjon etter Plan- og bygningsloven, men ifølge kommunen er det lite sannsynlig at den blir innvilget.

Fjellheisen er omplassert mellom bordene på den ytterste delen av uteserveringen, skriver Stavanger kommune i brevet til eier av tidligere tollboden.

Fjellheisen er omplassert mellom bordene på den ytterste delen av uteserveringen, skriver Stavanger kommune i brevet til eier av tidligere tollboden. FOTO: STAVANGER KOMMUNE

Her sto heisen tidligere.

Her sto heisen tidligere. FOTO: BENEDICTE ØHREN DANIELSEN

– Tvangsmulkt nødvendig

Eier av tidligere tollboden er Skansegaten 2 AS. Selskapet leier ut sine lokaler til Rekom Norge AS som drifter alle barene og pubene til danske Rekom Group i Norge, inkludert Heidi’s Bier Bar i Stavanger.

Øyvind Mikaelsen, daglig leder i Skansegaten 2 AS, har tidligere uttalt til RA at det er Rekom som har satt opp de nye elementene på tollboden. Likevel er det selskapet hans som nå har fått pålegg om retting. Etter Plan- og bygningsloven er det eier som har ansvar for eiendommen. Eier kan imidlertid fremme erstatningskrav overfor leietaker, men da blir det en privatrettslig sak.

Mikaelsen sier til RA at det er leietakers ansvar å rette tiltaket.

– Jeg vet de er i dialog med kommunen og er trygg på at de ordner opp i forholdet, sier han.

LES OGSÅ: Venstre vil si nei til omstridt pub (RA+)

– Ikke montert skilt på selve bygget

Fredrik Mygind, daglig leder i Rekom Group, kommenterer saken slik:

– Vi er i dialog med kommunen angående de to siste påleggene, og skal naturligvis rette oss inn etter den endelige avgjørelsen, skriver han i en e-post til RA.

Ifølge ham er det ikke er montert skilt på selve bygget. De er derfor i dialog med kommunen om hvorvidt dette faktisk må fjernes, hevder han. Videre er fjellheisen ikke fastmontert, men satt på trepaller, opplyser han.

– Denne er vi også i dialog med kommunen om.

LES OGSÅ: Politiet tror jenter kan ha blitt forgiftet på utested i Stavanger

– Snakk med oss i forkant

Kristin Fjeld-Eiken, avdelingssjef for byggesak og byantikvar i Stavanger kommune, har følgende budskap til dem som vurderer å gjøre endringer på eiendommen sin:

– Sett dere inn i hva som er søknadspliktig og snakk med oss i forkant. Vi er løsningsorienterte, sier hun.

Mer fra Dagsavisen