Nyheter

Rogaland tannlegeforening refser ny studentordning

Studentsamskipnaden i Stavanger tilbyr seg å ta halve tannlegeregningen til studentene, men på en klar betingelse: De får kun benytte seg av seks utvalgte tannklinikker. Det vekker reaksjoner.

– Ikke bare strider dette med ordningen om fritt tannlegevalg. Det er også urettferdig for tannlegene som ikke er en del av denne ordningen, sier Markas Irlinas, leder i Rogaland tannlegeforening til RA.

Han reagerer kraftig på en nyordning som Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) innførte i august. Avtalen innebærer at SiS betaler opptil 50 prosent av studentenes behandlingsutgifter hos tannlegen, men på følgende betingelse: De kan kun gå til behandling ved seks tannlegekontor som SiS har inngått et samarbeid med. Klinikkene er geografisk spredt i Stavanger og Sandnes. Halvparten av dem tilhører samme tannlegekjede, Oris Dental.

Til sammen omfattes 13.000 studenter av ordningen.

Tilbudet gis studenter ved Universitetet i Stavanger, VID Sandnes, VID Stavanger, BI Stavanger, Kunstskolen i Rogaland og Noroff fagskole. Støtten forutsetter at studenter har betalt semesteravgift til SiS i perioden behandlingen finner sted. 

LES OGSÅ: Mener tannleger i Rogaland bryter loven (RA+)

– Økonomisk straffet

Irlinas har fått henvendelser fra flere tannleger i regionen som synes det er urettferdig at seks tannklinikker favoriseres med en avtale som gir dem økonomiske og konkurransemessige fordeler. Å kunne tilby 13.000 studenter tannlegebehandling til halv pris – uten å ta kostnaden for det selv – innebærer en betydelig økonomisk gevinst.

– Jeg synes det er vanskelig å anslå verdien av en slik avtale, men den er utvilsomt lukrativ, sier han.

De utvalgte tannklinikkene har dessuten ingen avtale om å legge seg på et bestemt prisnivå, ifølge SiS.

– De har fri prissetting, og har mye å gå på før det lønner seg for studentene å velge andre tannleger, påpeker Irlinas.
Han mener at SiS burde tilby studentene refusjon uavhengig hvilken tannlege de velger.

– I dag er det fritt tannlegevalg. Det er uheldig om studenter skal tvinges til å bytte ut en tannlege de er fornøyd med på grunn av denne støtteordningen. Hvis de ikke velger én av de seks tannklinikkene, blir de jo straffet økonomisk, sier han.

LES OGSÅ: En av tre dropper tannlegen grunnet kostnad

Mister valgfrihet

Også fylkestannlegen i Rogaland, Eivind Hauge, reagerer på tilbudet fra SiS. Selv om Tannhelse Rogaland i utgangspunktet ikke har noe med SiS-ordningen å gjøre eller er blitt konsultert om den, kan han likevel kommentere følgende:

– Ordningen som er gjort kjent i SiS, medfører at noen pasienter ikke lenger vil kunne gå til oss for tannbehandling, om de ønsker at samskipnaden skal dekke noe av kostnadene. Dette strider etter mitt skjønn mot ordningen om fritt tannlegevalg, skriver han i en e-post til RA.

Fylkestannlegen stiller videre spørsmålstegn ved lovligheten av SiS-avtalen, og tar for gitt at SiS er underlagt lov om offentlige anskaffelser, og at de har fulgt gjeldende krav til innhenting av priser og valg av leverandører.

– Er dette gjort, kan man jo bare lure på kriteriene og spesifikasjonene i den anskaffelsen, og verdien av den. Tannhelse Rogaland har ikke fått henvendelse angående dette, så langt jeg kjenner til, skriver han.

Markas Irlinas tok i august kontakt med administrerende direktør i SiS, Ellinor Svela, og ba om en endring, men uten å nå fram.

Siden har han satt en advokat på saken for å vurdere lovligheten av SiS-ordningen, men foreløpig har han ikke mottatt en avklaring.

LES OGSÅ: Ni av ti vil ha tannhelse inn i det offentlige helsetilbudet

– Ikke praktisk mulig

Ifølge Ellinor Svela har ikke avtalen med tannlegene vært ute på anbud.

– Fordi vi ikke mottar 50 prosent av våre inntekter fra det offentlige, er vi ikke underlagt lov om offentlige anskaffelser, mener SiS-direktøren. Årsaken til at de har valgt å inngå samarbeid med en liten gruppe tannklinikker er denne:

– Det er ganske enkelt fordi vi ikke kan ha en avtale med alle tannleger i Norge. Det er ikke praktisk mulig. Vi må ha med noen få tannleger slik at rutinene våre følges, sier Svela til RA.

Rutinene innebærer at tannlegen krever studentbevis av pasienten, samt sender fakturaer til SiS én gang i måneden.

Tilfeldig utvelgelse

 – Hvilke tildelingskriterier har dere lagt til grunn for samarbeidet?

– Det har vært helt tilfeldig. Vi har prøvd å finne tannklinikker som er spredt geografisk, sier hun.

At halvparten av de utvalgte klinikkene er eid av samme kjede er også helt tilfeldig, hevder hun.

– Vi ble nylig kjent med at den ene tannklinikken ble en del av kjeden forrige måned. Det kan vi ikke gjøre noe med, sier hun.

– Har du forståelse for at denne ordningen kan oppfattes urettferdig for tannlegene som ikke er en del av avtalen?

– All den tid vi ikke kan inngå avtaler med alle tannleger i Norge, så må vi gjøre en utvelgelse. Så beklager jeg hvis noen mener at den har vært feil, men det får står på deres regning, sier hun.

LES OGSÅ: Ny tannbehandling skal redusere karies

Tidkrevende ordning

Bakgrunnen for nyordningen er undersøkelser som viser at mange studenter går sjeldnere til tannlegen enn den øvrige befolkningen. 
Det var slik administrasjonen i SiS kom opp med ideen om tannlegestøtte.

Siden har forslaget vært på høring blant studentene, før det ble endelig vedtatt av SiS-styret i mars.

Tidligere har SiS hatt en helserefusjonsordning hvor studenter sto fritt til å velge tannlege selv, men måtte da ut med en egenandel på 800 kroner i året.

SiS dekket 40 prosent av det resterende beløpet på opptil 6000 kroner.

Ordningen inkluderte også behandling hos lege, fysioterapeut med mer.

Studentene måtte selv sende inn kvitteringer og legge ved bevis på betalt semesteravgift. Det slipper de med den nye tannlegestøtten. Den gamle ordningen var dessuten svært tidkrevende for administrasjonen.

Også dette løses med nyordningen.

Leder i Rogaland tannlegeforening, Markas Irlinas, mener det er praktisk mulig å inkludere alle tannleger i tannlegestøtten til SiS.

– Man trenger ikke å inngå noen avtaler. Alle bør forholde seg til samme spilleregler og fakturere etter det, sier han.

– Ikke offentligrettslig

Ifølge Kunnskapsdepartementet er studentsamskipnader som gruppe ikke å regne som offentligrettslige organ i anskaffelsesregelverkets forstand.

«Det kan likevel ikke utelukkes tilfeller der en studentsamskipnad for eksempel kan ha organisert deler av sin virksomhet i et eget rettssubjekt, og nivået på offentlig finansiering tilsier at denne virksomheten isolert sett må regnes som et offentligrettslig organ etter regelverket om offentlige anskaffelser», skriver departementet i en e-post til RA.

De opplyser at hver studentsamskipnad selv har et ansvar for å vurdere forholdet til det offentlige anskaffelsesregelverket.

Mer fra Dagsavisen