Nyheter

Mener tannleger bryter loven

Tannlegene i Rogaland rapporterte inn to tvangsvedtak til Fylkesmannen i fjor. I Hordaland var tallet 70. Professor i odontologi reagerer på forskjellene.

– Dette handler nok om en underrapportering av tvangsvedtak, mener Gunhild Vesterhus Strand, professor ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen.

Å gi tannbehandling mot pasienters vilje er underlagt strenge regler. Ifølge Pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4A kan tvang kun benyttes på pasienter som ikke er samtykkekompetente og hvor helsehjelpen er nødvendig «for å unngå vesentlig helseskade for pasienten». Det er tannlegen som gjør disse vurderingene. Dersom de to kriteriene er på plass, skal tannlegen fatte et tvangsvedtak.

Dette sendes i kopi til Fylkesmannen som fungerer som et kontroll- og klageorgan. De går gjennom og overprøver alle tilsendte vedtak for å ivareta pasientenes sikkerhet.

I Rogaland mottok Fylkesmannen i fjor to tvangsvedtak fra tannleger i fylket. Til sammenligning mottok Fylkesmannen i Hordaland 70 vedtak, ifølge tall fra Fylkesmannen i Rogaland.

Tvang kan innebære alt ifra å holde noen fysisk fast, dope dem ned med medikamenter eller legge en pasient i narkose for å unngå motstand. Dette skal alltid meldes.

LES OGSÅ: – Lagring av stamceller fra nyfødte kan gi falsk trygghet (RA+)

Krav på behandling

Tallene for Rogaland bekymrer professor Gunhild Vesterhus Strand.

– Tvang er selvfølgelig noe tannleger ønsker å unngå, men det er dessverre ikke mulig å unngå det helt. Det gjelder for eksempel blant pasientgrupper som psykisk utviklingshemmede, demente, psykotiske eller mennesker med store hjerneskader. De har krav på tilsyn og behandling etter tanhelsetjenesteloven, men flere av disse får vi ikke se inn i munnen på uten å benytte tvang.

Ifølge Vesterhus Strand kan man i noen tilfeller gradvis tilvenne de aktuelle pasientgruppene til tannbehandling for å unngå tvangsbruk. Men at tvangsbruken er 97 prosent lavere i Rogaland enn i Hordaland, nekter hun å tro.

– Jeg tror mengden tvang er den samme i begge fylker, og dermed underrapporterer tannlegene i Rogaland bruken av tvang. Det er bekymringsverdig at de ikke følger loven, mener hun, som tror at det i Hordaland er en langt større kunnskap og bevissthet omkring loven om tvangsvedtak enn i Rogaland.

Følger utviklingen

Det store, fylkesvise gapet i antall tvangsvedtak er grunnen til at fylkeslegen i Rogaland like før jul sendte et orienteringsbrev til fylkestannlegen i Rogaland. Her opplyser de om det aktuelle lovverket og ber  fylkestannlegen om å videreformidle informasjonen til overtannlegene i fylket og til relevante offentlige tannklinikker i Rogaland.

«Vi vil ellers fortsette å følge med på dette i 2018», skriver fylkeslege Janne Dahle-Melhus og rådgiver Anders Kvadsheim Mygland i brevet.

Kvadsheim Mygland synes det er vanskelig å gi en sikker forklaring på fylkesforskjellene.

– Men vi tror at mye av grunnen er manglende kunnskap hos tannklinikker i Rogaland for hva som er tvang, og at det derfor må fattes vedtak om etter reglene i pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4A, skriver han i en e-post til RA. Han tror av den grunn at tannlegene underrapporterer tvang.

LES OGSÅ: Vil ikke sjekke behandling av pasienter på sykehjem (RA+)

Tar tallene på alvor

Fylkestannlegen i Rogaland, Eivind Hauge sier at han tar den store forskjellen i antall tvangsvedtak i Rogaland og Hordaland på største alvor.

– Jeg kan bekrefte at vi i Tannhelse Rogaland har satt i gang med å bringe på det rene om hva dette kan skyldes.

Han varsler at de vil ta kontakt med Fylkesmannen for å få i stand et kalibreringsmøte for å komme nærmere en forklaring. Også han undrer seg over hvorfor gapet mellom tvangsvedtakene i Rogaland og Hordaland er så stort.

– Før vi kjenner mer til hva som ligger i tallgrunnlaget, og om det eventuelt er andre logiske årsaker til forskjellene, er det vanskelig for meg å kommentere dette ytterligere.

LES OGSÅ:

Forsvarlig behandling

Fylkestannlegen understreker at det likevel er viktig å få presisert at færre vedtak om tvang, ikke nødvendigvis betyr et dårligere behandlingstilbud for klientene.

– De som har behov for tannbehandling, får dette på en forsvarlig måte. At dette eventuelt kan gjennomføres uten bruk av tvang, er for alle involverte et stort pluss, skriver han, som tror at det i praksis ikke er store forskjeller på selve tannbehandlingen i Rogaland.

– Ulikheten skyldes sannsynligvis hva som defineres som tvang. Dette holder vi nå på å finne ut av, skriver han, som understreker at prosedyrene fram til tannlegebehandlingen «må være tråd med lovverket».

Stadig færre tvangsvedtak

Fylkeslegen i Rogaland, Janne Dahle-Melhus, vil ikke bruke ordet «bekymret» om de fylkesvise forskjellene i antall tvangsvedtak i Rogaland og Hordaland.

– Vår oppfatning er at pasientsikkerheten er ivaretatt på dette feltet, men at det er særskilte krav til å fatte vedtak for å sikre innsyn fra en tilsynsmyndighet. Jussen er komplisert på dette feltet, og det vil være behov for løpende veiledning og informasjonsarbeid, skriver hun i en e-post til RA.

Hun opplyser at tallene på tvangsvedtak i Rogaland har vært synkende de siste årene.

– Og vi ser at økt oppmerksomhet gir økt antall vedtak, så her er det behov for jevnlig fokus på temaet, skriver Dahle-Melhus.

LES OGSÅ: Helsetilsynet vil ikke granske sykehjem (RA+)

Mer fra Dagsavisen