Nyheter

Kammermusikkfestivalen utvider til Fargegata

Festivalen tar grep for at flere skal få øynene opp for kammermusikk. Nytt av året er klassiske konserter i Fargegata og i kunsthallen.

– Jeg har grublet mye for å finne ut hvordan vi kan få inn nytt publikum. Vi er avhengige av nye publikummere, samtidig som vi skal ta godt vare på de gamle, sier festivalsjef for Kammermusikkfestivalen, Katrine Lilleland.

Hun forklarer at de har forsøkt å bygge ned terskelen i forkant av festivalen, ved å gi publikum smakebiter av hva festivalen har å by på under både Gladmat, Bybarn og The Tall Ships Races.

– Kanskje folk tenker at de ikke liker klassisk musikk, at det er kjedelig eller at det ikke er noe for dem. Men å oppleve ting «live» gir en helt annen følelse enn å høre på det hjemme. Kammermusikk er så intimt og vakkert at jeg tror nesten alle hadde blitt berørte, bare de tar seg tid, sier Lilleland.

Nytt av året er at festivalen tar i bruk Fargegata for å nå ut til nye lyttere.

– Vi tar med oss den skotske strykekvartetten Maxwell Quartet ut i gaten fredag kveld. Det er gratis, det er ute der folk er og det er første gang vi gjør noe sånt. Jeg tror dette kan bli veldig kult, sier hun.

LES OGSÅ: Kammermusikken fornyer profilen

Mangfold i kulturbyen

I tillegg har de også innledet et nytt samarbeid med Kunsthall Stavanger, og de fortsetter fjorårets satsing på barn. Under festivalen kan de yngste festivalgjengerne få med seg forestillingen «Ka då for?» i Sandnes, og barneoperaen «Den magiske hatten» i Stavanger.

– Grunnen til at vi satser mer på barneforestillinger er fordi vi ønsker at barn skal tidlig krøkes, kultiveres og få mer kjennskap til den klassiske verdenen, sier Lilleland til RA.

Selv om det er blitt tatt grep for å lokke nye publikummere inn i kammermusikkverdenen, forsikrer Lilleland at de også tar vare på de faste festivalgjengerne.

– Selv om vi har konserter i Fargegata og i kunsthallen passer vi også på å ha de flotte, tradisjonelle konsertene i Domkirken, sier hun.

– Hvorfor er Kammermusikkfestivalen viktig for Stavanger?

– Vi trenger mangfold for å være en skikkelig kulturby, og kammermusikk bør ha en naturlig plass i Stavanger, sier Lilleland.

Kammermusikkfestivalen 2018: 

* Festivalen arrangeres fra 7. – 12. august.

* Konsertene under festivalen avholdes i år i Stavanger Domkirke, Skur 2, Sola ruinkirke, Sandnes kulturhus, Stavanger konserthus, Frøken Pihl, Blyge Harry og Fargegata, Utstein Kloster og Kunsthall Stavanger.

* Det arrangeres barneforestillinger i Sandnes kulturhus og Stavanger konserthus.

* Artistene som kommer til Stavanger den kommende uken er blant annet Christian Ihle Hadland, Håkon Austbø, New York Polyphony, Maxwell Quartet, Oslo Kammerakademi, Elin Rombo, Matthias Schorn, Marie-Pierre Langlamet, Eszter Haffner, Glorvigen Trio, Boris Brovtsyn og Yejin Gil.

Mer fra Dagsavisen