Nyheter

Gladmat er i gang

– Vi kan glede oss over å være den ledende matfestivalen i Norge, og kanskje til og med en av de største i Norden, sa ordfører Christine Sagen Helgø i sin åpningstale.

Årets matfestival har 130 utstillere og et program som består av blant annet mat fra alle kanter av verden, kurs for store og små, musikk fra scenen, kokkekamp og quiz, og avsluttes med årets Gladmatpriser på lørdag.

Gladmatlederen, Maren Skjelde, og Stavanger ordfører Christine Sagen Helgø (H) ønsket alle tilreisende velkomne klokken 12, før Matkulturprisen for 2018 ble utdelt.

– Vi kan glede oss over å være den ledende matfestivalen i Norge, og kanskje til og med en av de største i Norden, sier Helgø i talen sin.

Temaet for årets festival er «balanse».

– Likevekt mellom ulikheter. Søtt, surt og salt. Nytt og gammelt. De som kan mye om mat og de som ikke kan så mye, forklarer hun.

Stor glede

Konsensusen blant de tilreisende var nesten entydig positiv, og spørsmål om festivalen ble møtt med smil blant lange køer, snakk, latter og pipende bankterminaler.

Vinneren av Matkulturprisen, kjendiskokk og daglig leder for Fisketorget, Karl Erik Pallesen tilhører den siden.

– Gladmaten betyr mye for Rogaland og Fisketorget. Det er på en måte vårt utstillingsvindu, sier han til RA, før det var rett tilbake på jobb.

LES OGSÅ: Ny sjef feirer 20 år med Gladmat – for hele familien

Men kanskje like viktig som maten er livet og det sosiale, helst komplementert med fint vær, som tiltrekker folk til sentrum i løpet av festivalperioden.

– Årets høydepunkt, er det ikke det, spør besøkende Espen Skumlien med et smil.

– Det er mye folk, god stemning, og så er jeg jo litt interessert i mat også.

Skumlien har ikke planlagt særlig for festivalen. Det har heller ikke mor og datter, Anne Judit og June Halleraker.

– Vi er her på åpningen, så skal vi nok gå og smake på noen småretter, sier June, og fortsetter:

– Det er en kjempeflott festival, og god reklame for Stavanger og regionen.

– Det er helt topp, skviser moren inn.

Siv Hellevik og Ragnhild Lea Botnehagen har også funnet veien til sentrum, og en tallerken sushi.

– Det er fantastisk, og bra at været er på vår side, sier de.

– Vi kom tidlig for å unngå kø, men det hjalp lite, sier Botnehagen.

De to har kun én ting i ulempespalten sin.

– Måker, ler de.

– Nei, hvis du er negativ til dette kan du bare holde deg hjemme, sier Botnehagen.

LES OGSÅ: Dette har matfestivalen betydd for Stavanger

Mer fra Dagsavisen