Nyheter

Ny sjef feirer 20 år med Gladmat – for hele familien

NAVN I NYHETENE: – Vi er en festival for hele familien, sier den nye Gladmat-sjefen, Maren Skjelde.

Maren Skjelde tar på seg ansvaret for Gladmaten for første gang i år, og gleder seg. Den årlige festivalen, som feirer 
20-årsjubileum, åpner 18. juli i Stavanger sentrum og vil by på underholdning og mat fra alle kanter.

– Hva kan folk forvente seg i år?
– Nå er det jo 20-årsjubileum, så vi har noen endringer. Vi utvider området opp til Pedersgata, så det blir veldig kjekt med gode utstillere. Og så er det kjempegode matkurs for barn som også skal foregå hver dag. Gratis kurs hver dag ved siden av Fisketorget. Der er det et kurstelt som heter «Blågrønt», som skal ha både sjørelatert mat og ting som gror i jorden. Så er det ting som skjer fra scenen hver dag. Det er konserter med kjempefine band, det er quiz fra scenen og kokkekamp, bokbad og prisutdelinger.

– Er det noe nytt på agendaen denne gangen?
– Det skal være noen nylanseringer. Blant annet skal det være et selskap som heter «Eir of Norway» som skal ha en stand. De skal selge sjøpølser.
Vi utvider jo som sagt området til Pedersgata. Det er et av disse områdene som Gladmaten selv jobber med som heter «Smak på verden» som skal være der. Det blir et hyggelig sted å være med godt med sitteplasser. Det kan gi litt mer luft i festivalområdet og at det er kjekk underholdning for unger.

– Hva er dine plikter?
– Oppgavene mine under Gladmat består i å være øverste ansvarlig for gjennomføring og beredskap, i tillegg til å være en del av vertskapet.

– Hva har vært den største utfordringen?
– Jeg må si for min egen del så handler det om at alt er nytt for meg. Samtidig, nå som vi begynner å nærmer oss, det er jo bare to uker til, så er det alt det tekniske og beredskapen. Vi har jo veldig gode samarbeidspartnere som har gjort dette i mange år. Og det veier godt opp for min rolle som ny daglig leder.

– Hva gleder du deg mest til?
– Til å se hvordan matkursene for barn fungere. Jeg gleder meg også veldig til å se «Smaken av Norge», som også er et nytt område vi setter opp mot konserthuset, hvor norske produsenter skal stå på stand. Men også bare åpningen og sette alt i gang, og se hva alle utstillerne har å by på.

– Hva tror du blir de største attraksjonene?
– Vi vet jo at matkurs for barn er bra. Og det er viktig for oss å vise at vi er en festival for hele familien. De matkursene vi kommer til å sette opp kommer til å være superkjekke. Det tror jeg folk blir positivt overrasket over.

– Er du optimistisk?
– Nå kan jeg bare snakke for meg selv. Men vi har 130 utstillere, som er en fantastisk påmelding. Jeg synes at restaurantbransjen og hotellnæringen engasjerer seg så positivt i festivalen og lager arrangementer som skal foregå under festivalen at det bare er å ta av seg hatten for det altså.

– Hvem er din barndomshelt?
– Modesty Blaise. En tegneseriefigur fra serien Agent X9.

– Hvem ville du stått fast i heisen med?
– Jeg klarer ikke se for meg noen av de kuleste eller mest interessante folkene, fordi jeg tror ikke jeg hadde klart å stille de et eneste lurt spørsmål. Samtidig hadde det hadde vært gøy å høre hva Obama egentlig synes om å få fredsprisen. Men helst har jeg lyst til å si kjæresten, selv om det er døvt, fordi vi ikke ses på en måned.

– Noe du angrer på?
– Ja, mye! Men ikke viktige ting.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Fine turer på Finse, sommer og vinter.

– Vil du legge til noe?
– Jeg har bare lyst til å si at jeg gleder meg helt enormt til festivalen åpner. Jeg gleder meg alle gjestene, og til å vise hva Gladmaten og de fantastiske utstillerne har å by på. Det er et samla lag som skaper dette, og jeg får gleden av å jobbe med fantastiske folk – både i staben og blant samarbeidspartnere.

finner du hele årets Gladmat-program.

Mer fra Dagsavisen