Nyheter

Nå skal også busstoppene bli smarte

Frister det med en kopp kaffe? Trenger du å lade mobilen? Kjeder du deg? Da kan dette busstoppet i Stavanger sentrum bli stedet å gå.

– Det skal bli interessant å vente på bussen – ja, til og med kjekt.

Gunnar Edwin Crawford er Stavanger kommunes egen smartby-sjef. Det har han vært siden avdelingen startet opp i september i fjor for å gjøre Stavanger til en stadig mer teknologisk smartere by for publikum og næringsliv. I et nytt prøveprosjekt er det busskurene som skal få en kraftig digital overhaling, og i første omgang er det busstoppet i Klubbgata som står for tur. Det ønsker Crawford å rive til fordel for et langt mer avansert bygg.

LES OGSÅ: – Stavanger har mye å gå på som smartby

Enkle spill

– Dette er et typisk eksempel på noe vi ønsker fjerne, sier Crawford. Han har tatt turen til nevnte busskur denne onsdagen, og peker på en innglasset rutetabell trykket i papir.

I det nye skuret er papir historie. I stedet skal interaktive flater fylle de to langveggene. Den ene veggen skal holdes av til reklame, som i dag. På den andre tavlen skal publikum få både all ruteinformasjon de trenger, men ikke bare dét:

– Jeg ser for meg at man skal få mulighet til å booke sitt neste transportmiddel på tavlen, som elsykkel eller elbil. Her vil man også kunne få underholdning i form av enkle spill. Tavlene blir dessuten en gyllen anledning for kommunen å nå ut til publikum med viktig informasjon. Det er ikke lett å være synlig i dag i mylderet av alle apper og nettsider.

LES OGSÅ: Nå får bestemor «smartbleie» (RA+)

Bestille varer

På lengre sikt leker Crawford med større planer for holdeplassene.

– I Japan kan man i dag bestille dagligvarene sine på digitale flater i skurene. Varene plukker man opp på neste stopp. Det kan bli aktuelt også her.

USB-porter mener han har en naturlig plass på busstoppene.

– Folk reiser billettløst, og man må kunne lade mens man venter. Lademulighetene kan dessuten være en grunn i seg selv til å gå til et busskur, mener han.

Foreløpig har ikke Smartby-avdelingen søkt byggesaksavdelingen i Stavanger kommune om lov til å rive og sette opp et nytt busskur i Klubbgata, men søknaden er like rundt hjørnet, opplyser Crawford. Prosjektet er en del av Stavanger kommunes «Smarte bymøbler»-satsing, og Crawford håper de får busstoppet på plass senest i september. Da arrangeres nemlig Nordens største smartby-messe i Stavanger, Nordic Edge Expo.

Etter hvert ønsker han å utvide prosjektet til flere busstopp. Den samme teknologien jobber de dessuten med å få på plass på tre kommunale reklameflater i sentrum.

LES OGSÅ: Slik skal Stavanger bli en smartere by (RA+)

Motoriserte skilt

En annen nyvinning kan komme på plass allerede i juli, ifølge Crawford. Nylig søkte Stavanger Sentrum AS byggesaksavdelingen i kommunen om å sette opp tre digitale retningsskilt på blant annet Fisketorget og Oljemuseet. Med seg på laget har de Smartby Stavanger og kommuneavdelingen Park og vei.

De digitale skiltene, som er et fransk patent, kan blant annet vise hvor lenge det er til bussen går.

– Men det mest spennende er at man kan bruke dem til formidling av arrangementer. I Stavanger kan det være utfordrende å ha oversikt over hvor alt skjer. Skiltet kan fortelle hva som skjer på for eksempel Tou Scene, eller hvilken artist som spiller på Mabilis, sier Crawford.

Fordi skiltene er motoriserte kan de snu og vende seg etter det bestemte arrangementet.

Både busskur og retningskilt er små forsøksprosjekter for å lære hva som fungerer, før kommunen går til større investeringer, ifølge ham.

Også digitale retningsskilt skal testes ut i løpet av året dersom Stavanger kommune sier ja. Foto: IGiroutte

LES OGSÅ: Sagen Helgø om smartby: – Mulighetene er uendelige

27 prosjekter på gang

Tidligere i år søkte Smartby Stavanger Miljødirektoratet om teknologi som gjør at elbileiere kan lade kjøretøyet sitt fra lyktestolper. Til sammen har smartby-avdelingen i dag 27 prosjekter på blokka. Det siste halvåret har de blant annet etablert en infrastruktur i Stavanger som består av et sensornettverk. «Med sensorer kan vi måle luftkvalitet, temperatur, støynivå, forbipasseringer i handlegaten, vannstand, CO-målere i kontorer og klasserom, ledige parkeringsplasser og så videre», heter det i halvårsrapporten til Smartby Stavanger.

Mer fra Dagsavisen