Nyheter

Tror på bra bolighøst

Boligstatistikken for august viser positive tegn etter lang tids nedgang. Den utviklingen kommer til å fortsette utover høsten, både håper og tror meglerne.

Bilde 1 av 2

Første del av 2016 var tøff, med et kraftig fall i boligmarkedet på alle målbare variabler.

Månedsstatistikken for juni og juli viste også negativ prisutvikling. Da augusttallene kom mandag pekte flere av pilene oppover igjen.

LES OGSÅ:

Tillit til markedet

Salgsdirektør i Eiendomsmegler Vest, Ole Morten Dreyer, mener siddisene og resten av rogalendingene nå ser ut til å ha mer tillit til boligmarkedet igjen.

Han tror på en positiv høst i boligmarkedet.

– Det har vært nedgang lenge, men august gir grunn til å tro at   balansen mellom tilbud og etterspørsel er bedre. Vi gleder oss over økningen og er optimistiske også for høsten. Vi tror på en relativt flat prisutvikling, og er optimister så lenge balansen i tilbud og etterspørsel er som nå. Det vil gi et sunt boligmarked med god dynamikk. Det virker som kjøperne har tillit til at det store prisfallet er over, sier Dreyer til RA.

LES OGSÅ: Boligprisene steg med 1,3 prosent i august

Økt omsetning

Antall solgte boliger økte kraftig i august mot samme periode i fjor. For Rogaland ble det en økning på hele 26,8 prosent i omsetning.

Tallene fra Eiendom Norge viser også at omsetningstiden er på vei ned. Det tar nå gjennomsnittlig 100 dager å selge sin bolig i Stavanger, mot 130 dager i juli.

– Gledelig at omsetningshastigheten er i bedring, men vi skal ikke glemme at omsetningstiden er veldig høy ennå. Det tar i snitt 100 dager å selge bolig i Stavanger. Ser vi til Bergen, tar det her 25 dager, påpeker Dreyer.

LES OGSÅ: Utleiemarkedet tar seg opp

– Stabilt marked igjen

Leder i Rogaland Eiendomsmeglerforbund, Bård Birkeland, ser også auguststatistikken som en klar indikator på at boligmarkedet er på rett kjøl.

– Markedet har på mange måter stabilisert seg nå. Hele 2016 har egentlig vært ganske stabilt, selv om pilene har pekt slakt nedover. Når augusttallene nå viser positiv utvikling, er det bra og det lover ikke minst godt for den videre utviklingen i høst, sier Birkeland, og legger til at alle aktører i boligmarkedet er tjent med stabilitet, i alle fall på lang sikt.

– De aller fleste som kjøper bolig, kjøper fortsatt for å bo i boligen selv, sier Birkeland.

LES OGSÅ:

Rolig videre oppover

Han tror at bunnen i boligmarkedet i denne regionen nå omsider er nådd, og at veien videre går slakt oppover.

– Fortsetter utviklingen som i august, så er markedet «friskt» igjen, i den forstand at et marked i oppgang ikke kan karakteriseres som sykt. Stabil, positiv utvikling er et pluss for alle. Det er de store rykkene, enten det kommer som prisstigning eller prisfall gir grunn til bekymring. Den utviklingen vi ser starten på nå, er den vi håper og tror vil fortsette. For nedturen har vært tøff, sier Birkeland videre.

LES OGSÅ:

Mer fra Dagsavisen