Tonje Nøstvold er nesten alltid «på», enten det er på dagtid som kundeveileder i bank, eller som ledestjerne og rutinert eks-proff i Sola Håndball. Hjemkomsten til gamleklubben har gått bra, forteller Nøstvold, som nå gleder seg til det som blir den første hele sesongen hennes i Sola-drakt på ti år. Foto: Erik Sergio Auklend

Nøstvold skal bli Solas hærfører

Tonje Nøstvold (31) skal spille sin første hele håndballsesong i Sola på ti år. Det betyr store endringer i livet til den tidligere Danmarks-proffen.

Av Erik Sergio Auklend

Følg RA Sporten på Facebook!

Etter mange år i topplaget Byåsen, og proffspill i danske Midtjylland, er det en spent Nøstvold som venter på seriestarten mot Vipers borte på onsdag.

Nøstvold ble mor i juni 2015, ga seg i Byåsen, og resignerte for Sola i vinter.

Det har tatt tid å finne tilbake til godformen, og den første fullstendige oppkjøringen hun nå har hatt med Sola kan vise seg å bli utrolig viktig for sesongen, tror Nøstvold.

– Jeg føler meg klar til å bidra for Sola i år. Da jeg ble gravid, var det bare Sola som gjaldt på håndballfronten. Vi ville flytte hjem, sier Nøstvold.

LES OGSÅ: Nøstvold herjet i comebacket

Treneren hennes i Sola, Knut Ove Joa, håper å se en Nøstvold som tar ansvar for Sola i år.

– Vi har mistet viktige Malin Holta. Tonje er flink til å bidra både på og utenfor banen. At hun blir en hærfører for oss i år tror jeg blir avgjørende, sier Joa.

En hektisk hverdag

Nøstvold møter RA i solskinnet utenfor hennes andre arbeidsgiver, Sparebank1 SR-Bank.

– Jeg jobber som kundeveileder, og trives veldig godt med det. Mitt nye liv er hektisk, men det går rundt, på en måte. Det er opp tidlig, levere i barnehage, så jobb, og så rett på trening med Sola etterpå. Jeg har jobbet ved siden av håndballen tidligere også, men aldri så mye som nå, forteller Nøstvold, som står med 156 landskamper for Norge, og flere OL-, VM- og EM-medaljer enn flere norske lag har til sammen.

– Jeg er toppmotivert for å hjelpe Sola til å stabilisere seg i toppdivisjonen i Norge. Profflivet i Danmark var veldig behagelig, med trening, lunsj på kafé hver dag, hvile og så trening igjen. Overgangen til Sola har gått veldig bra, sier Nøstvold, som likevel innrømmer at det går litt opp og ned.

– Noen ganger kjenner jeg at samvittigheten min stikker litt. Jeg vil delta på alt sammen, men noen ganger får jeg ta en «timeout» fra trening når jeg føler at jeg trenger det. Det skjer ikke hver uke, men jeg har lov å si fra, sier Nøstvold.

Ingen ny Holta

Storscoreren fra de siste Sola-sesongene er borte. Malin Holta ble til slutt så god at profflivet i franske Nantes ventet etter forrige sesong.

Nøstvold er den mest meriterte i laget, med sine seks mesterskapsgull med landslaget, og får naturligvis mye ansvar den kommende sesongen, mener trener Joa.

– Å finne en ny Malin Holta er nesten umulig, men jeg har bedt en del av de mer erfarne spillerne, som Tonje definitivt er, om å dra litt ekstra av lasset i år, sier Joa.

LES OGSÅ: Joa må bytte nytt lag

Det er likevel det kollektive som skal sikre Sola en god plassering i Grundig-ligaen.

– I oppkjøringen har vi hatt mye fokus på å bli kollektivt sterkere, sier Joa, som altså håper at Nøstvold skal gå i front for laget i år.

– Jeg er spent, og råklar for å gi jernet igjen, sier hun.