Nyheter

– Mulighet for industrieventyr skusles bort

Lokale Ap-topper kritiserer Høyre for å skusle bort muligheten for å skape arbeidsplasser og stor industri med karbonfangst i Rogaland.

Hadia Tajik (Ap) utfordret i Stortingets spørretime olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) på karbonfangst og -lagring, og viste til at regjeringen ikke har lagt fram en utredning om verdikjede finansieringsmodeller. Hun viser til at regjeringen ikke vil si om det kommer en investeringsavgjørelse i 2020.

Stavanger Aps Kari Nessa Nordtun og Dag Mossige ser store muligheter hvis regjeringen fører en aktiv næringspolitikk.

– Hvis vi får til et anlegg for lagring i Norge, vil vi også komme et skritt i riktig retning for å få et sentrallager for CO2 for hele Europa. Det vil ha svært stor betydning for industrien på sokkelen, og det vil gi store ringvirkninger, sier Nessa Nordtun, Stavanger Aps gruppeleder og ordførerkandidat.

Duoen peker på en Sintef-rapport fra 2018, som konkluderer med at karbonfangst og -lagring kan skape 70.000 arbeidsplasser fram til 2050.

– Dette kan bli et nytt industrieventyr for Rogaland, men regjeringen er uansvarlig passive. Industrien er ikke lønnsom ennå, så staten må inn med penger i en dugnad. Da må vi ha en framdriftsplan, og finansiering. Høyre er i ferd med å skusle bort mulighetene, og må bli opptatt av mer enn å være heiagjeng for oljeindustrien, sier nestleder og varaordførerkandidat Dag Mossige.

– Viktig for Rogaland

Nessa Nordtun mener Høyre lokalt svikter i å legge press på regjeringen for å få framdrift i å bygge en industri rundt karbonfangst og –lagring, internasjonalt kalt CCS (Carbon Capture and Storage).

– Jeg forventer at Høyre tar tak i dette allerede på landsmøtet til helgen. En slik framtidig industri vil ha stor betydning for Rogaland, for det er i Stavanger-området mye av kompetansen på området er, sier Nessa Nordtun.

Hun legger også vekt på klimabetydningen av reduserte CO2-utslipp.

– FNs klimapanel har slått fast at fangst og lagring av CO2 vil være helt avgjørende, hvis vi ikke får det til når vi ikke klimamålene verken i Norge eller i verden for øvrig. Vi har ikke tid til å vente til 2021 før vi går i gang.

Nessa Nordtun peker på at slike anlegg også, i mindre målestokk, kan være landbaserte.

– Får vi til et anlegg i Stavanger, vil vi også kunne nå kommunens egne klimamål, sier Ap-lederen.

LES OGSÅ: Elvestuen: FNs klimarapport viser alvoret

– Lite ull

Tajik etterlyser også snarlige tiltak.

– Høyres olje- og gasspolitikk er for tiden mye «bæ» og lite «ull», de bruser med fjærene men lener seg fremdeles på den olje- og gasspolitikken som ble utformet av Stoltenberg-regjeringen, sier Tajik til RA.

Hun er også opptatt av at kompetansen på området må brukes og beholdes.

– Framtidens industripolitikk legges nå, og den er for viktig til å overlate til tilfeldige endringer i markedet. CCS vil ha stor betydning for Rogaland, fordi det er her kompetansen er. Tempoet i framdriften vil også ha betydning for om de som har stor kompetanse på området fortsatt vil være til stede når den trengs, sier Tajik.

– Må bli lønnsomt

Høyres ordførerkandidat John Peter Hernes mener gode løsninger vil og må komme på plass gjennom private selskapers arbeid med å gjøre CO2-fangst og -lagring kommersielt lønnsomt.

– Karbonfangst og -lagring er en nasjonal sak, og dette handler om nasjonal politikk. Slik sett burde Stavanger Ap overlate dette til Hadia Tajik. Tajik har tatt opp saken i Stortinget, og jeg er sikker på at hun har fått et godt svar, bemerker ordførerkandidat John Peter Hernes (H).

LES OGSÅ: Grønn gründer vil ha biltrafikken ut av sentrum 

Han mener drivkraften til endringer må komme fra selskapene på kommersielle vilkår.

– Jeg tror vi skal vente på hva industrien selv kommer opp med av nye teknologiske løsninger før vi går inn og legger for store politiske føringer, sier Hernes.

De innspillene han har fått fra industriaktører peker heller ikke i retning av at det er statlige styring og penger som er løsningen for å få fart på industrien.

– Jeg har snakket med en del aktører som jobber på området, for eksempel Aker Solutions. I disse samtalene har jeg aldri hørt at det er statlige rammebetingelser som er hinderet, men derimot å finne løsninger som gjør arbeidet kommersielt lønnsomt, sier Hernes, og peker på at det har vært jobbet i 15–20 år med løsninger for å bruke reservoarer i Nordsjøen som lager for CO2. 
Han peker også på at det statlige investeringsfondet Nysnø også kan gi drahjelp. Nysnø skal investere i selskaper som løser klimautfordringer på en smart og lønnsom måte, og det gir grobunn for ny, klimavennlig virksomhet og teknologiutvikling, som det heter i fondets egenpresentasjon.

– Nysnø arbeider som fond målrettet på ulike områder, det vil være en mye bedre måte for å gjøre dagens klimautfordringer til morgendagens klimaløsninger på, sier Hernes.

Han trekker også fram at karbonfangst og -lagring vil være gjenstand for et internasjonalt marked og kreve løsninger over landegrensene.

– Vi trenger å få på plass et internasjonalt regelverk, sier Hernes.

LES OGSÅ: «Stavangers klimaplan omfatter bare 30 prosent av faktiske utslipp»

Mer fra Dagsavisen