Kultur

Slik vil politikerne minnes Per Inge Torkelsen

– Alle mente at det må stå noe igjen etter ham, og at noe rettet mot barn og unge ville være i hans ånd, sier Bjarne Kvadsheim (Sp).

Onsdag var det møte i Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog (UKIS), og på agendaen sto blant annet minnemarkering for Per Inge Torkelsen. Det sto på forhånd mellom to alternativer; enten et Per Inge-stipend som skal tildeles kunst- og kulturarbeidere som planlegger for tiltak, arbeid eller prosjekt spesielt rettet mot barn og unge og som har fokus på barn og unges kultur, eller en lekeskulptur til minne om Per Inge Torkelsen.

Utvalget landet på en lekepark rettet mot barn og unge.

– Vi vil se hvordan vi kan få til en lekepark som appellerer til barn og unge. En lekepark tenker vi vil være i Per Inges ånd, og det ble enstemmig vedtatt. Vi klarte å samle oss om et felles forslag og vi hadde en god og lang diskusjon rundt dette, sier Bjarne Kvadsheim (Sp), leder i UKIS.

I saksframlegget heter det at det er mange måter en kan hedre Per Inge Torkelsen på, og at det fra Stavanger kommune sin side er ønskelig å finne fram til noe som kan være i Per Inges ånd, som den personen som var opptatt av barns kultur og lekenhet.

– Stavanger kommune har vært i dialog med Norsk barnemuseum og også etterlatte etter Per Inge, for å finne fram til et godt og respektabelt minne. Flere alternativer er vurdert, så som minneplakett, statue, park, lekeskulptur eller et stipend. Kommunedirektøren har vurdert det dit hen at et stipend eller en lekeskulptur er det som vil være mest i Per Inges ånd. Minnet om Per Inge vil leve videre ved et årlig stipend og lekenheten vil stimuleres med en lekeskulptur, står det skrevet.

Tror mange vil bidra

Kvadsheim sier til RA at UKIS nå sender en rekke spørsmål tilbake til administrasjonen for videre utredning. Det politikerne nå ønsker svar på er blant annet plassering av en lekepark, hvordan den skal finansieres og hvem som skal stå for finansieringen. Et annet spørsmål er om det finnes lekeplasser som allerede er vedtatt og påbegynt som kan brukes til dette formålet.

– Når det gjelder plassering var vi innom flere forslag, blant annet på Vestre Platå der gamle Solvang skole lå. Det er i nærheten av der Per Inge bodde, og i tillegg er det et grøntområde der hvor det kanskje kan være mulig å få til noe. Vi har også vært innom grøntområdet ved Valbergtårnet eller selvfølgelig museumsparken på Våland, sier han.

Kvadsheim sier det foreløpig er vanskelig å anslå hvor mye et lekeparkprosjekt vil koste, men at det i alle fall vil bli noen millioner.

– Det er blant annet derfor vi spør om det finnes noen pågående prosjekter dette kan bli en del av. Vi spør også om det kan være en idé å sette ned en innsamlingskomité, i og med at det nok er mange som har lyst å bidra til at dette blir realisert. På den måten kan vanlige folk bidra, men også politiske parti, Stavanger mållag og humoristene og scenene i byen. Jeg tenker det er mange som vil være med på å hjelpe til med dette, sier han, som også understreker at det er viktig å ha dialog med Per Inge Torkelsens familie gjennom denne prosessen.

I Per Inges ånd

Kvadsheim har vært i Stavanger-politikken siden 1995, og sier han ikke kan huske at en tilsvarende sak har vært oppe i løpet av den tiden.

– Vi har satt opp minnesmerker, men da har det ofte vært et politisk parti som har tatt initiativet til det. Jeg kan ikke huske at det har vært en politisk sak om at kommunestyret ønsker å hedre en av byens borgere med noe på denne måten, sier han til RA.

Kvadsheim forteller at samtlige partier tok ordet under onsdagens UKIS-møte, og at alle som hadde ordet snakket om hvordan en lekepark ville være passende.

– Flere sa de var glade for at alle partiene står sammen om dette, og mange dro fram Per Inges betydning som humorist. Alle mente at det må stå noe igjen etter ham, og at noe rettet mot barn og unge ville være i hans ånd, sier utvalgslederen.

Selv om forslaget om en lekepark ble enstemmig vedtatt ga likevel ikke politikerne helt slipp på ideen om et Per Inge-stipend.

– Det er ikke noe vi vil gi helt slipp på ennå, og kanskje det er noe som kan være med i tillegg. Det ble for eksempel snakket om «Hurraprisen» som deles ut i forbindelse med 17. mai, om det kanskje kan få Per Inges navn på seg, sier Kvadsheim.

Dette ble vedtatt:

Bjarne Kvadsheim (Sp). Alternativt forslag til vedtak på vegne av A, H, FP, FrP, R, KrF og SP:

Saken blir sendt tilbake og Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog ber om at følgende punkt blir vurdert:

– Hvordan kan en få til en lekepark som appellerer til barn og unge?

– Hvilke alternative plasseringer i kommunen har en for å etablere en lekeplass?

– Kan pågående prosjekter for lekeplasser bli brukt til formålet?

– Hvordan er minnesmerket tenkt finansiert. Skal det settes ned en innsamlingskomité?

– Hvordan sikre dialog med familien og andre i saken?

– Avklaring av politisk behandling. Skal saken til kunstutvalget?

– Det vurderes om eksisterende stipendordninger i Stavanger kommune kan få Per Inge sitt navn, eventuelt om det er naturlig å oppretta nye.

Anne Kristin Bruns (KrF) fremmet følgende tilleggsforslag på vegne av H og KrF:

– Lage aktivitetsparken/lekeplassen som en møteplass på tvers av generasjoner, der det blir lagt til rette for felles aktiviteter.

– I vurdering av plassering bør en ta hensyn til vind og værforhold.

– I det videre planleggingsarbeidet må en vurdere halvtak eller overbygg på deler av parken.

Mer fra Dagsavisen