Kultur

Hedrer Per Inge med utstilling

Norsk barnemuseum fyller 20 år og ønsker å hedre «museets far» med en egen utstilling.

– Det hadde ikke blitt noe Norsk barnemuseum uten Per Inge. Helt garantert ikke. Det var han som startet alt, sier Hege Stormark.

Hun er fagansvarlig ved Norsk barnemuseum og jobbet med Per Inge Torkelsen i godt og vel 20 år – fra idéfasen, via åpning på Sølvberget, flytting til Muségata, gjennom en rekke utstillinger og helt fram til han gikk bort i sommer.

– Det var mange, mange runder med iherdig jobbing, og Per Inge hadde prøvd å få til dette helt siden 80-tallet. Utgangspunktet for alt var jo leketøysamlingen hans på 3000 forskjellige leker. Det var de sære, morsomme og eksklusive leker – det var alt mulig. Alt dette ga han til museet, og det var det som var starten på Norsk Barnemuseum, sier Stormark til RA.

Får løftet ham fram

Museet åpnet i kjelleren på Sølvberget i 2001, og i 2010 flyttet de til dagens lokaler i Muségata. I 2006 skrev Per Inge artikkelen «Kem va det så fant på dette tullet?» om museets historie, jobben med å få det på beina, alle avslagene han fikk og ulike historier knyttet til barndom, og det er denne artikkelen som er mye av utgangspunktet for den nye utstillingen som hedrer komikeren. I Norsk barnemuseum er det nå et eget rom dedikert til Per Inge, som viser fram noen av lekene hans, bilder av ham, sitater fra artikkelen og videoklipp fra hans liv og tiden han la ned i museet.

Stormark sier det er flere grunner til hvorfor de ønsket å hedre Per Inge med et eget rom og en egen utstilling.

– Det er viktig for oss å få fram at det er han som står bak dette og at dette er hans museum. Da han døde i juni var det vår første tanke, og vi ble veldig fort enige om at vi ønsket å lage en hyllest til ham. Han er allerede til stede i museet fra før av, blant annet da vi oppkalte en av leketøysbutikkene våre etter ham i 2013, men med denne utstillingen får vi virkelig løftet ham fram og satt ting i sammenheng, sier hun.

Verdig og passende

Inne på museet treffer RA også Aslaug Ravndal Gilje, som var en av ildsjelene som hjalp Per Inge med å få museet på plass. Hun sier det er fantastisk at museet har bestått i 20 år, og at hun blir både rørt og varm om hjertet bare hun tenker på Norsk barnemuseum. At museet nå hedrer Per Inge med en egen utstilling synes hun er noe av det beste som kunne skjedd.

– Per Inge var bare helt unik, og han hadde så mange sider ved seg. Å hedre ham med dette var det beste som kunne skjedd. Det kunne ikke vært mer verdig og passende, og det er virkelig i hans ånd. Det er veldig rørende, sier Gilje til RA.

Stormark sier Per Inge bidro med alt han kunne til museet, og at han alltid stilte opp når de trengte det. Han blandet seg aldri inn i utstillingene, men sto alltid på sidelinjen og heiet, forklarer hun.

– Det var mye lek og moro, men han hadde også en omsorg og et alvor. Han mente ofte ting så alvorlig at han gikk hardt ut og satt ting på spissen fordi «det sitter bedre da», som han pleide å si, sier Hege Stormark.

– Han var så veldig mye, og barnemuseet er bare én del av det. Han var mye, og han var mye for mange. Og han var så kry av museet – han omtalte det jo som sitt femte barn, sier hun og smiler.

Mer fra Dagsavisen