Kultur

Denne uken blir det blodig alvor for femte gang

Krimfestivalen i Randaberg går av stabelen denne uken.

Etter en tur til krimfestivalen i Oslo tenkte Simen Ingemundsen «hvorfor ikke lage en krimfestival i Randaberg?». Ved hjelp av et stort nettverk og gode samarbeidspartnere gjorde han nettopp det, og onsdag og torsdag denne uken arrangeres «Blodig alvor i landsbyen» i Randaberg for femte gang.

– Å arrangere en krimfestival er en drøm som har gått i oppfyllelse. Jeg har hatt kommunen på min side alle disse årene, og jeg har brukt nettverket mitt for det det er verdt, så det er nok summen av alt som har gjort at vi har klart å holde det gående i fem år, sier Ingemundsen til RA.

Festivalens to første år var godt besøkt, men så kom to år med pandemi, noe som førte til én digital festival og én utsatt festival. I løpet av disse fem årene har det skjedd flere endringer, og Ingemundsen forklarer at han stadig prøver å fornye festivalen.

– Det tredje året ble digitalt på grunn av pandemien, men da samlet jeg 53 forfattere fra Norge, Sverige og Danmark og laget et digitalt bokbad i stedet. Vi har også startet med debatter, og i år kommer vi i tillegg til å dele ut en hederspris – «Gullkniven». Så jeg prøver hele tiden å fornye meg og følge med. Heldigvis har jeg gode folk med meg i planleggingen, og vi har fått til et veldig stort og flott fellesskap, sier Ingemundsen.

Har sansen for Varg Veum

I år ble billettene til festivalen lagt ut litt senere enn vanlig, men Ingemundsen håper likevel på godt salg.

– Etter pandemien har vi blitt nødt til å nullstille oss litt. Billettsalget går litt tregt, men jeg vet at folk har for vane å komme når festivalen allerede er i gang og at de kjøper billett i døren. Vi har kapasitet til 120 personer på biblioteket, så det er en liten festival, men jeg håper vi kommer opp i det antallet, sier festivalsjefen.

Hvert år deles prisen «Sølvkniven» ut under festivalen, og i år var det Anne Holt som vant for sin bok «Det ellevte manus». Holt gjester festivalen onsdag kveld, hvor hun skal motta prisen og delta i en debatt om kvinnelige krimhelter og kvinnelige krimforfattere sammen med Myriam H. Bjerkli. Dagen etter blir det en lignende debatt – om mannlige krimhelter og mannlige krimforfattere – med Jørgen Brekke og Varg Veum-forfatter Gunnar Staalesen.

– Har du en favorittforfatter?

– Åh, det er så mange. Men jeg er veldig fan av årets festivalforfatter, Gunnar Staalesen. Er det én karakter i norsk krim jeg virkelig har sansen for så er det Varg Veum. Han er en stor favoritt, sier festivalsjefen.

Tror folk liker konseptet

Ingemundsen tror det er flere grunner til hvorfor «Blodig alvor i landsbyen» har slått an og fortsatt består etter fem år.

– Du får en kveld på biblioteket, du får komme deg ut og prate med andre som liker det samme som deg og du får møte forfatterne. Jeg tror det er hele opplevelsen og selve konseptet folk liker, sier han.

Selv om krimfestivalen har hatt tilholdssted på Randaberg de siste fem årene er festivalsjefen åpen for å arrangere den et annet sted i framtiden dersom muligheten byr seg.

– Det har vært fem veldig kjekke år, og jeg ser fram til fem nye. Om festivalen flytter til et annet sted eller blir her får tiden vise – jeg er åpen for å flytte på den hvis noen er interessert. Jeg merker jo at folk kommer fra Stavanger og andre kommuner for å få det med seg, og det er jo alltid spennende å se på framtidsplaner og muligheter. Vi får se hva framtiden bringer, sier Ingemundsen, som allerede har begynt å planlegge neste års festival i Randaberg.

Mer fra Dagsavisen