Kultur

Ord for Ukraina: - Det er det ikke en filleting at vi er her

Tore Renberg reflekterte over ordet og språkets kraft da 17 forfattere var solidarisk samlet for Ukraina på Bokhuset i Stavanger.

– Det kan virke som en liten filleting i den store sammenhengen, at noen forfattere stiller seg sammen i lille Stavanger og markerer, men vi må huske at dette gjør folk i hele verden. Vi må markere flatt og hardt i alle kanaler, på alle fronter. Fra storpolitikken til for eksempel dette, sier Tore Renberg.

Fredag kveld samlet 17 forfattere seg på Bokhuset til opplesningskveld for vise støtte til Ukraina og krigen landet og innbyggerne befinner seg i. Under hele kvelden ble det samlet inn penger, som går til forfulgte ukrainske forfattere på flukt og deres familier.

Det finnes ikke et eneste historisk eksempel på at ikke store konflikter er løst med språk og med ord. Vi må ikke innbille oss at ikke ordet, språket og samtalen ikke er viktig, mener Renberg.

– Zelenskyj er et retorisk mesterverk

Han peker på den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj som en mesterlig kraft på verdensscenen, der han sitter i bunkeren under jorden i Kyiv og rører en hel verden.

– Se på Volodymyr Zelenskyj. Han er et retorisk mesterverk. Standupkomiker, skuespiller. Se hvordan han får håret til å reise seg i EU og i den amerikanske kongressen. Han er en språkmester. Han holder landet sitt samlet med språket, sier Renberg til RA.

– Da alt annet lå øde, fuglet bare ordene, sa Renberg fra scenen.

17 forfattere hadde opplesningskveld på Bokhuset da Ord for Ukraina samlet inn penger til ukrainske PEN til støtte for ukrainske forfattere på flukt.

Det var opplesninger fra 17 forfattere, med både gamle og nye tekster, og aktuelle dikt oversatt fra ukrainsk. ICORNs Elisabeth Dyvik holdt innlegg, Stavanger Aftenblads journalister Arild Inge Olsson og Finn Våga snakket om deres opplevelser fra krigsområdene. Psykiater Jone Schanche Olsen som jobber med flyktninger og transkulturell psykiatri snakker om hva krigen gjør med mennesker.

Kvelden er et samarbeid mellom Rogaland forfatterlag, Kåkå, ICORN og Bokhuset – som fylte opp den intime salen.

– Vi fant ut at vi rett og slett måtte gjøre noe. Arrangementet ble planlagt på veldig kort tid. Forfatterne var ikke vanskelig å be, og programmet ble fylt opp i løpet av få timer, forteller arrangør Iselin Kleppestø Thorsen, redaktør i Hertervig Forlag.

Husker også på russiske forfattere

Denne kvelden var dedikert til Ukraina og ukrainske forfattere og deres familier på flukt. Samtidig understreker Kleppestø Thorsen at det også er andre som har det vanskelig.

– Vi må ikke glemme dem som er i samme situasjon i Russland. Russiske forfattere som muligens har det enda vanskeligere. Vi er klar over deres situasjon også, selv om det i dag handler om Ukraina, poengterer Kleppestø Thorsen.

Psykiater Jone Schanche Olsen fortalte om hvordan krig påvirker mennesker.





Mer fra Dagsavisen