Kultur

VIDEO: Slik ble Hans Morten Hansen den han er

Komiker Hans Morten Hansen har alltid premiere på nytt show i Stavanger, «Natural Born Komiker». I sitt sjette soloshow tar Hansen for seg oppveksten, valgene, historiene som har gjort ham til den han er.

Stavanger — – Jeg har alltid hatt et lite showman-gen i meg. Helt siden jeg var bitte liten. Da mor hadde venninnene på besøk, hadde jeg show. Jeg har alltid hatt behov for å få litt oppmerksomhet, som har gått på bekostning av de rundt meg. Jeg har alltid vært glad i å fortelle historier, sier Hans Morten Hansen.

Han husker da han som liten gutt fortalte spøkelseshistorier med så stor fantasi og innlevelse at han selv ble så redd at søsteren måtte følge lille Hans Morten fra naustet opp til hytta fordi han var så redd.

– Og dette var midt på dagen, sier Hansen og ler.

Sceneskrekk

Unge Hansen likte å showe og fortelle historier på ulike fester i kjellere. Å stå på en scene var helt uaktuelt.

– Jeg var alltid han «løgne» på fest. Den som sørget for godt sug i vifta. Men jeg led av sceneskrekk. Pål Mangor Kvammen ville sette meg på en scene. Jeg ville ikke. Spranget fra kjelleren til scenen var et uovervinnelig hinder for meg.

Han Hansen lot seg overtale. I 1993, på den første Humorfestivalen i Stavanger, sto han på scenen. Det ga mersmak. To år senere, i 1995, sa han opp jobben i et stort oljeselskap. Siden har han livnært seg som komiker på fulltid.

– Jeg ville heller angre på at jeg gjorde det, enn å sitte noen år etter og angre på at jeg ikke gjorde det.

– Summen av valgene gjennom livet har gjort meg til den jeg er. Ikke alle er like gjennomtenkte, men det som ikke dreper deg gjør deg sterkere – som min gode venn Bruce Willis sier.

Forestillingen starter altså i 1964, året Hans Morten Hansen er født.

– Så får folk hele løpet. Haha, det blir morsomt, sier Hansen.

Sjette soloforestilling

«Natural Born Komiker» er Hansens sjette soloforestilling. Det er en grunn til at han alltid har premiere i hjembyen Stavanger.

– Du kan si hva du vil om stavangerfolk, men de gir beskjed. Jeg vil at hjembyen skal få se showet først. Å stå på scenen i Stavanger er et tveegget sverd. Jeg kjenner både glede og et stort forventningspress. Jeg må levere. Det nytter ikke å komme med noe «halvkveda».

Hansen går aldri tom for ideer. Han kaller seg en utømmelig brønn av historier.

– Når jeg begynner å tenke på én ting, kommer det andre ting. Jo mer jeg tenker, jo mer kommer det.

Han sier det er stor forskjell på hva folk lo av i 1993 og hva folk ler av i 2021.

– Ja, helt klart. Nå man gå gjennom hver setning og tenke på om man krenker noen. Ikke bare meg, men de fleste komikere har sagt noe gjennom årene som vi aldri kunne sagt i dag. Men jeg tar utgangspunkt i meg selv, så den jeg krenker er hovedsakelig meg selv.

Det er satt opp ti forestillinger i Stavanger konserthus. Deretter blir det turné rundt i hele landet til mai neste år. Kanskje reiser han tilbake til steder som selger bra for å ha nye forestillinger.

Sceneskrekken er borte.

– I begynnelsen bedøvet jeg sceneskrekken med alkohol. Men nå er det 20 år siden jeg la alkoholen på hylla. Å stå på scenen gir meg nå en utrolig, naturlig rus som det er nesten umulig å toppe.

«Natural Born Komiker» var allerede klart i fjor. På grunn av koronapandemien ble alt satt på vent.


---

Hans Morten Hansen

Født i 1964 i Bergen, oppvokst i Stavanger

Debuterte i 1993. Har livnært seg som komiker siden 1995

Har premiere på sin sjette soloshow torsdag, Natural Born Komiker

Har mottatt Komiprisen for «Beste standup» to ganger

I 2010 satte han verdensrekord i lengste standupshow, han holdt det gående i 38 timer og 14 minutter på Latter på Aker Brygge.

---