Kultur

June Kommune bruker avspaseringsdager på å sette opp eget show

Det blir humor, selvironi og mange underfundige påfunn når June Kommune inntar Stavangeren.

– Folk lurer på så mye løye, og jeg har jo alle svarene. Det er aldeles kjekt at folk er så interessert i kommunen, sier June Kommune og ler.

– Men hvorfor tror du folk er så interessert i kommunen?

– Nei, de bor jo i kommunen, så hva er det å ikke være interessert i? Folk lurer, jeg kan gi svar, og det synes de er interessant, sier hun.

I oktober har hun premiere på sitt flunkende nye show, og etter planen skal det spilles åtte forestillinger på Stavangeren utover høsten. Det kan også bli satt opp ekstraforestillinger, men det avhenger av to ting; koronarestriksjoner og om June Kommune har nok avspaseringsdager.

For dem som ikke vet hvem June Kommune er kan det røpes at hun er en karakter som ble skapt av artist Jan Rune Holdhus i januar i år. Karakteren ble skapt etter et uheldig møte med glattå, og siden den gang har innbyggerne i Stavanger trykket henne til sitt bryst.

June jobber på servicetorget i Stavanger kommune og forklarer at mye av jobben går ut på å svare innbyggerne på spørsmål de har.

– De lurer på hvorfor det står en sint katt utenfor gjerdet, om de har lov til å sette den grønne dunken ved siden av den brune og så videre. Det handler om trivsel i hverdagen. Jeg er ingen ekspert, men jeg er flink til å svare på spørsmål jeg ikke nødvendigvis vet svaret på, sier June og ler.

Ein flotte mann

Selv om June Kommune bare har eksistert siden januar har hun blitt veldig populær, og nå mente derfor Stavangeren-duoen Jon Arne Sægrov og Pål Mangor Kvammen at det var på tide med et eget show.

– Dette begynte egentlig med at vi var i samtale med Jan Rune om et mulig show. Vi har tenkt på ham i mange år, for han er jo en artist som har gjort mye forskjellig i byen, men vi klarte ikke helt å finne rammen eller innpakningen. Men så dukket June Kommune opp, og da smalt det. Det er tydelig at hun er en karakter folk kjenner seg igjen i og har gleden av å se. Derfor var det naturlig for oss å ta kontakt med henne for å høre om hun ville gjøre noe her på Stavangeren, sier Sægrov.

– Dette blir June Kommunes første ordentlige, offentlige opptreden hvor hun kan komme med en del svar på ting folk har lurt på, sier Kvammen.

June kommune/Jan Rune Holdhus

Heldigvis går også Jan Rune og June godt overens, og June beskriver ham som en «skikkelig koselig kar» og «ein flotte mann».

– I tillegg har han masse erfaring med å stå på scenen, så jeg har fått noen tips. Han skal også være med i forestillingen, bare i tilfelle avspaseringen min tar slutt og jeg må ned på kommunetorget, sier June Kommune.

Alle karusellene

June forteller at Jan Rune har vært til god hjelp, men at hun også merker at han er litt sjalu på hennes suksess.

– Han har jo gjort alt; han har prøvd seg som popstjerne, dragartist, standupkomiker og modell. Jeg ble helt øvejidde da jeg hørte om det. Jeg skjønner jo at han er litt sjalu, for jeg har jo bare holdt på et halvt år, men har likevel flere followers enn han. Men han skal få plass til å skinne litt under showet han og, sier June.

Ifølge June vil høstens show handle om livet og jakten på selvironien. Det blir humor, sang, musikk – og masse underfundige påfunn.

– Du vet når du er på tivoli og du ser deg ut karuseller du har lyst å prøve? Ja. Her får du alle karusellene, hvis du forstår hva jeg mener, sier June Kommune og ler.

Mer fra Dagsavisen