Kultur

Best under press

NAVN I NYHETENE: Jan Rune Holdhus er aktuell med en ny sang på Stavanger-dialekt. Artisten og komikeren mistet jobben sin da pandemien tok over verden, men kunstnerisk sett har han det fantastisk.

Hvem: Jan Rune Holdhus (41)

Hva: Artist og komiker som er aktuell med den nye sangen «Beinå på jordå» og en parodi av kommunen gjennom karakteren «June kommune».

– Du har brukt koronapandemien godt, og har gitt ut din andre norske singel som heter «Beinå på jordå». Hva handler den om?
– Den handler om å akseptere seg selv for den man er. Det viktigste er ikke nødvendigvis å nå målene sine, men å strekke seg etter dem. Jeg mener man skal gi seg en klapp på skulderen når dagen er over og vite at man er god nok sånn som man er. Ens ego er alltid større enn seg selv, og det gjelder å bli venner med det.

– Hvorfor er dette så viktig?
– Fordi man må være tro mot seg selv. Selve sangen passer godt akkurat nå fordi jeg opplever at mange har fått beina godt plantet på jorda i løpet av pandemien. Man finner fort ut at folk er like og at alle opplever både opp- og nedturer.

– Hvorfor har du valgt å begynne med å skrive låter på morsmålet? 
– Altså, med morsmålet menes Stavanger-dialekt. Grunnen til at jeg har valgt det er fordi teksten blir veldig tydelig og mer naken enn på engelsk. Jeg føler jeg får fram budskapet i sangen på en mer tydelig måte, og dessuten er det terapeutisk. Når jeg skriver på engelsk må jeg oversette tankene mine.

– Hvordan er det å være artist om dagen?
– Kunstnerisk og kreativt sett er det helt fantastisk akkurat nå – det har faktisk aldri vært bedre. Man sier at kunstnere jobber best under press, og jeg har jo faktisk mistet jobben min. Det er ikke lett, og veldig frustrerende. Det som ikke tar livet av deg gjør deg sterkere – for å være litt flåsete.

– Det er jo sant. Man har faktisk blitt litt mer innovativ av denne pandemien. 
– Ja, riktig. Man kan også slippe selvironien løs og dele av og med seg selv til andre. Det er det singelen min handler om – og vi kommer nok styrket ut av dette.

– Du er også komiker, og har laget en karakter som kalles «June kommune». Hvem er hun og hvordan kom du på dette?
– June er fra Stavanger og jobber som serviceleder i kommunen. Hun er utdannet engelsklærer, har en mann som jobber på båt, og har en datter og en sønn. Hun er søsteren til en mer ekstrem karakter som har fulgt meg i 20 år. Jeg måtte mykne opp «June» og gjøre henne litt mer realistisk. Jeg kom på karakteren da jeg for noen uker siden skulle ut en tur og skled på isen. Det gikk fint, men jeg ble irritert. For å roe meg selv ville jeg snu det til noe kreativt. Jeg fant noen øredobber og tenkte at jeg skulle ha det litt løye. Problemene mine blir med ett mindre når jeg går inn i rollen som «June».

– Hvor viktig er humor og musikk i en slik tid som vi står i nå?
– Jeg tror det er kjempeviktig, og det hjelper både meg og alle dem som skriver meldinger til meg. Man får muligheten til å tenke på noe annet, og samtidig blir ting skapt og virker tilsynelatende normalt. Det gjelder å ikke gi opp.

– Har du flere planer framover? 
– Ja! «June kommune» skal snart komme med en ny singel som heter «Strø, strø, strø». Jan Rune skal fortsette å jobbe med det kommende albumet og standup. Jeg har lyst til å lage så mye kunst som mulig, så nå er det bare å jobbe på.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– «Omgitt av idioter». Den gir deg oppskriften på hvordan man ikke skal være en idiot.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Å gjøre andre folk glade.

– Hvem var din barndomshelt?
– Pippi Langstrømpe. Hun bodde alene, hadde frihet, hest og apekatt, var snill, grei og kjempesterk.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Utålmodigheten min, egenrådigheten min, og temperamentet mitt.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Da tar jeg meg et glass vin og to.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Ytringsfrihet.

– Er det noe du angrer på?
– Bare alt jeg aldri gjorde.

– Hvem ville du stått fast i heisen med?
– Min mormor og morfar, fordi jeg savner dem.

Mer fra Dagsavisen