Kultur

Slik blir årets Mablis: – En festival med en tvist

18. og 19. juni går Mablisfestivalen av stabelen i Vålandskogen, men festivalen blir ikke helt som vi er vant med.

Årets versjon blir en nedskalert, intim og koronavennlig variant av festivalen. Det blir ikke en stor minglefest som vanlig, men heller en festival som satser på komfort og liveshow, hvor publikum får servert mat og drikke på faste, tilviste plasser foran én stor scene. Og i og med at det blir en annerledesfestival har festivalen i år fått kallenavnet Mabl-ish.

– Det blir jo ikke en fullskala festival i år, men det blir en festival-ish. Vi synes navnet klinger godt, og dessuten er det jo litt i tråd med hvem vi er. Vi er lekne og kreative, og det skal vi vise i år, sier Eirin Sandstad, daglig leder for Mablis.

– Hvorfor velger dere å arrangere denne versjonen av festivalen?

– Vi er sultne på å arrangere og jeg tror gjestene er sultne på å oppleve noe kulturelt. Vi er jo i en litt annen posisjon enn mange av de andre festivalene. Vi har kanskje mer mulighet til å nedskalere og gjøre noe annerledes, sier Sandstad til RA.

Torsdag kveld ble billettene til festivalen sluppet, og det samme ble flere av artistene. På plakaten i år står blant annet Skambankt, Janove, Miss Tati og Ruben, og Sandstad røper at over halvparten av billettene allerede er borte. Hun tror det kommer til å stå «utsolgt» på plakaten innen helgen er omme.

Ønsker å overraske

Per nå jobber Mablis ut ifra de gjeldende reglene om maks 600 personer på utendørsarrangementer dersom de er fordelt på tre kohorter à 200 personer på faste tilviste plasser og med to meters avstand mellom kohortene. For at flest mulig skal få være med på festivalen blir det denne gangen kun solgt dagspass.

– Vi er ikke naive, og vi vet vi ikke får samlet tusenvis i år, men vi er en gjeng som er vant med å snu oss rundt, så dersom det åpnes for flere har vi muligheten til det. Men nå er konseptet satt og det er det vi jobber ut ifra. Alt annet som eventuelt kommer blir en positivt overraskelse, sier Sandstad.

– Hvordan blir det, rent praktisk? Blir det bord og stoler eller tepper på bakken?

– Der vil vi holde litt igjen, for vi ønsker å overraske litt. Målet er uansett at gjestene skal gå derfra og tenke at dette var fantastisk. Vi vil at det skal sette spor, sier Sandstad.

– Hvordan går det rundt økonomisk med maks 1200 publikummere?

– Det er der den gode hjelpen fra stimuleringsordningen kommer inn. De oppfordrer til å arrangere med begrenset kapasitet, og så dekker de mellomlegget. Før vi fikk vite at vi får støtte snudde vi hver krone for å se hvordan vi kunne få det til. Vi hadde nok klart det uansett, men dette gir oss mye mer spillerom og et mer solid program, sier Sandstad.

Festival med en tvist

Mablis skulle egentlig feiret femårsjubileum i 2020, men på grunn av koronasituasjonen ble festivalen avlyst. Sandstad synes det var trist de ikke fikk gjennomført, men hun er sikker på at de har mange år å ta det igjen på. Og selv om årets festival blir annerledes mener hun det absolutt er viktig at den arrangeres.

– Jeg tror dette er en veldig fin ting i reisen til Mablis. Og selv om formatet er annerledes kommer likevel sjelen vår til å være der, sier Sandstad.

– Vi er så glade for at vi får muligheten til å gjennomføre, selv om det blir litt annerledes. Men da får vi jo også utfordret oss litt, og kanskje er det noen av årets løsninger vi tar med oss videre til festivalene i framtiden. Jeg kan uansett love at de som kommer til oss i år skal føle at de er på Mablis, men med en tvist, legger hun til.

Mer fra Dagsavisen