Kultur

Slik var 2020 for Folken: – Vi har hatt noen smertefulle måneder

2020 var et tungt år for mange – Folken inkludert. Daglig leder Jesper Brodersen håper 2021 vil bli gradvis bedre.

– Det føles som om det har vært travelt med å vente dette året. Vi har måttet omstille oss, men samtidig avvente utvikling og nye restriksjoner. Du jobber konstant, men uten å kunne åpne dørene helt. Uvissheten er stor og du må hele tiden være parat. Det er en veldig spesiell klemme, sier daglig leder ved Folken, Jesper Brodersen.

Til tross for bekymringer, permisjoner, flere måneder uten arrangementer og stadige endringer i regler endte 2020 likevel bedre for Folken enn først fryktet. Brodersen mener det skyldes en blanding av tidligere daglig leder Mariann Bjørnelvs omhu og disponeringer, i tillegg til statlige støtteordninger.

– På et tidspunkt så det ut som om det skulle bli milliontap, men der er vi ikke lenger. Men vi har hatt noen smertefulle måneder, sier Brodersen, som opplyser at alle arrangementer som var planlagt i januar og februar i år er blitt utsatt til våren.

– Vi hadde planlagt mye, men de statlige ordningene var ikke klare. I fjor var det en kompensasjonsordning og en stimuleringsordning som hjalp oss de siste månedene, men i år kom ikke den på plass før nå i mars. Og fortsatt er det bare halvparten av ordningen som er klar, noe som betyr at vi ikke vet om eller hvor mye vi vil få i støtte videre, sier han.

På et tidspunkt så det ut som om det skulle bli milliontap.

—  Jesper Brodersen

Brodersen mener dessuten det blir gitt blandede signaler.

– I januar ble det oppfordret til å utsette eller avlyse arrangementer, men samtidig fikk vi også beskjed om å arrangere for at folk skal ha et tilbud. Problemet er når det kommer selvmotsigelser og blandede signaler, når saksgangen er for langsom og vi må utsette arrangementer. For vi får ikke støtte for de arrangementene vi utsetter, kun de vi avlyser. Restriksjoner, påbud og anbefalinger henger litt dårlig sammen for tiden, og det gjør det ganske umulig å planlegge noe særlig, sier Brodersen til RA.

Likevel ser Folkens ferske daglige leder relativt lyst på det kommende året, og han har tro på at støtteordningene snart kommer helt på plass.

– Vi håper 2021 vil bli gradvis bedre og bedre, sier Brodersen.

Taper omsetning

På grunn av dagens smittevernregler, som sier at alkohol kun kan serveres sammen med mat, har Folken hatt alkoholfrie arrangementer den siste tiden.

– Vi kunne solgt en pølse for å få solgt øl. Men problemet er at vi ikke har lyst til å servere pølser til publikum hvis de ikke blir spist. I tillegg blir det litt å lete etter smutthull for å kunne servere alkohol. Det føles ikke riktig. Samtidig taper vi penger på ikke å selge alkohol. Det er et dilemma, men vi har kanskje ikke alltid råd til å være prinsippfaste, sier Brodersen.

Jesper Brodersen, daglig leder på Folken.

– Hvor mye taper dere på å ikke selge alkohol?

– Vi taper en del i omsetning, men det vi taper mest på er jo publikumsbegrensningen. Når vi har så få publikummere inne er også alkoholomsetningen tilsvarende mindre, sier han.

Selv om 2020 har vært krevende sier Brodersen at Folken er raske med å omstille seg og tilpasse salen etter nye regler.

– Å ha 50 stykker i salen med smitteverntiltak er like krevende som 650 stykker i salen i et normalår. Du må sørge for at alle kjenner til de gjeldende reglene og ting må legges til rette. Det er et praktisk og logistisk arbeid som tar tid, men vi får det alltid til på et vis, sier Brodersen.

Roser publikum for tålmodigheten

Midt oppi alt har i tillegg Jesper Brodersen tatt over som daglig leder etter Mariann Bjørnelv. Han gikk fra stillingen som bookingansvarlig til daglig leder 1. mars, så nå er det han som sitter med alt ansvaret. Etter ti år på Folken, og dermed den i administrasjonen som har vært lengst på huset, var det likevel ikke en altfor vanskelig overgang.

– Den største forskjellen er at nå er det jeg som sitter med ansvaret. Jeg er siste skanse når beslutninger skal tas, og jeg kan ikke bare sende det videre. Men jeg har allerede et nært og godt kjennskap til huset. Det hadde nok vært mer turbulent å komme utenfra, sier han.

Det har vist seg at publikum har en fantastisk tålmodighet.

—  Jesper Brodersen

Denne uken er i tillegg bursdagen til Folken, og onsdag 17. mars fylte de 33 år. Så lenge situasjonen er som den er blir det ingen feiring denne gangen, men Brodersen håper de heller kan feire skikkelig om to år når huset fyller 35 år. Innen den tid håper han vi etter hvert kan komme mer tilbake til normalen. Brodersen tror kulturarrangementer ligger høyt oppe på savn-lista til folk flest, og han roser publikum for tålmodigheten.

– Det har vært utsettelser, avlysninger og endringer. Det har vært med alkohol, uten alkohol og med mat. Det har vist seg at publikum har en fantastisk tålmodighet, sier han.

Ifølge Brodersen er publikumet til Folken litt delt mellom vanlige konsertgjengere, studenter og frivillige.

– I tillegg til at vi gleder oss til vanlig drift av huset, lengter vi også veldig etter å åpne opp lavterskeltilbudene vi har for studentene i regionen. Vi tenker mye på dem og vi merker at vi ikke kan være der for dem på samme måte som før. Mange engasjerer seg fordi de ønsker å treffe nye folk og ha noe å gjøre, og da er Folken en god arena, sier Jesper Brodersen.

Mer fra Dagsavisen