Kultur

Museum Stavanger med rekordbesøk i 2017

Aldri før har så mange besøkt Museum Stavangers ulike bygninger. I 2017 var det totale besøkstallet 216.527.

Siri Aavitsland i Museum Stavanger kan slå fast at det ble publikumsrekord i 2017.

Dette er 17 prosent flere enn i 2016, da det totale besøkstallet var 184.683. Forrige rekordår var i 2015, med 191.427 besøkende.

– Det er svært gledelig at vi har tidenes besøksrekord. Ekstra imponerende er det at det skjer i et år der vi har holdt ett museum, Stavanger museum, delvis stengt i fem måneder på grunn av ombygging og rehabilitering, sier administrerende direktør Siri Aavitsland i en pressemelding.

LES OGSÅ: – Uaktuelt å selge bygninger som Ledaal og Breidablikk

Turister: Mer hermetikk, takk! 

Det er flere grunner til de gode besøkstallene. Norsk Hermetikkmuseum hadde en økning i besøkstall på hele 79 prosent. Så mange som 65.758 var innom museet i Gamle Stavanger i fjor.

En årsak til dette kan være den økende satsingen på kulturturisme i Stavanger-regionen. En annen grunn til at besøkstallet nådde nye høyder er utstillingen «Fri luft – Kitty L. Kielland», som ble vist på Stavanger kunstmuseum. Totalt 14.409 var innom denne utstillingen, som nå vises på Lillehammer kunstmuseum, framholder Aavitsland.

Bare utstillingen «Frida Hansen–Art nouveau i full blomst» har hatt flere besøkende.

LES OGSÅ: Dette museet hadde dobbelt så mange besøkende i sommer

Stengt i flere måneder 

Gjenåpningen av Stavanger museum 1. juni med nye fasiliteter, nye utstillinger og ny kafé drevet Matmagasinet har også bidratt til besøksrekorden. Museet hadde like mange besøkende i 2017 som i 2016, til tross for at museet var delvis stengt i flere måneder, opplyser Aavitsland, som også mener nye og bedre nettsider har bidratt.

Museum Stavanger lanserte nye nettsider i begynnelsen av 2017, der det ble lagt stor vekt på at nettsidene skulle være enkle å bruke, og at det skulle være lett å finne informasjon om utstillinger og arrangementer, åpningstider og billettpriser. Sammenlignet med antall unike besøkende på museumstavanger.no i 2016 hadde nettsidene totalt en økning i antall unike besøkende på 207 prosent.

– Dette viser med all tydelighet at vår satsing på nye nettsider og vår økende tilstedeværelse i sosiale medier har vært en suksess. Når vi i tillegg produserer engasjerende og samfunnsaktuelle utstillinger og arrangementer, er vi et raust og relevant museum en ikke kommer utenom, sier Siri Aavitsland i pressemeldingen.

Hun trekker også fram stor innsats fra de ansatte.

LES OGSÅ: Mener historiske kostymer er sexistiske

Stein Roger Fossmo

Stein Roger Fossmo

Journalist