Nyheter

Kritthvit dronning og sovende konge

BYHISTORIE: I min minnebok er datoen 9. mai uthevet med voldsomme versaler. Den var den dagen da jeg fikk en opplevelse som aldri ble Askeladden til del: Jeg ble invitert til et kongelig lunsjtaffel som ble mer innholdsrikt enn formodentlig tenkt.

Av: Engwall Pahr-Iversen

Dronning Elizabeth og kong Olavs besøk i Stavanger 9. mai 1981 hadde vært nitid planlagt i lang tid. Opplegget for bybesøket innebar blant annet at de to monarkene skulle spasere etter lunsjen fra Hotel Atlantic via Domkirken, stige ned torgtrappene og fortsette til Vågen, hvor kongeskipet «Britannia» ventet for å seile de to til Shetland.

Byens butler og formannskapets sekretær, Ragnvald Motland, hadde med sin sedvanlige sans for den rojale etikette, gått opp spaserruten en lang rekke ganger. Han hadde talt antall skritt som behøvdes for å fullføre strekningen, og han hadde nøye notert seg hvor mange minutter turen ville ta i det han antok var et kongelig tempo. Motland var ikke en mann som overlot noe til tilfeldighetene. Alle minst når det handlet om kongelige besøk i byen. Han tok selv kontroll over alle detaljer.

Butler på Hotell Atlantic.

Også brukt 23.03.1991 og 11.09.1991

Ragnvald Motland hadde selvsagt full kontroll på det kongelige Stavanger-besøket. Foto: Stavanger byarkiv/RA

Derfor overrasket det ikke Motland, da ruten også ble gått opp av tre representanter fra den britiske ambassade i Oslo samt kabinettssekretær M. Hagen fra det norske slottet og lederen for den lokale vaktstyrken, politibetjent Bernhard Erland, at deres passeringstider samsvarte med hans egne. Turen ville ta den tiden Motland hadde beregnet – inklusiv et par stopp underveis for å titte nærmere på – og la seg hylle av – allmuen. Motlands eneste bekymring, var været. Han fryktet at dronningens hode skulle bli dynket av stavangerske regndråper. Ambassadens Maurice Dalton beroliget ham imidlertid med at dronningen var vel vant med mye nedbør.

MER BYHISTORIE: Hvis disse gaukene fantes, skulle de bli politimat

Hun slapp heldigvis å føle noe stavangersk regn. Det var sol over land og folk da hun ble hilst velkommen til Sola av kong Olav og alle de andre som gjerne står fram ved slike anledninger, fra fungerende fylkesmann Frede Cappelen til biskop Sigurd Lunde. At kong Olav i Oslo hadde ønsket henne god tur til Stavanger noen timer tidligere, var det ingen av disse som visste. De hadde bare blitt fortalt at det måtte to røde løpere til for å sikre at ikke dronningens føtter fikk nærkontakt med et banedekke som ikke var tilbørlig teppebelagt.

At kong Olav hadde hatt et stevnemøte med dronningen på Fornebu, før de traff hverandre igjen på Sola, skyldtes blant annet at kongen kom med rutefly, mens dronningen føk gjennom luften i sitt eget propelldrevne Andover-fly fra 1963. Denne turboprop-maskinen tok det atskillig lengre tid å fly til Stavanger med enn med et jetfly, men dronningen satte stor pris på sitt noe gammelmodige fly. Ifølge hennes pressesekretær, Michael Shea, som ustanselig var på plass, syntes dronningen at flyet var så komfortabelt å fly med at hun på korte strekninger foretrakk det. Også i samferdselssammenheng er en dronnings ord formodentlig landets lov.

BYHISTORIE: Fortsatt er det mange som husker åpningen av Stavangers første store varemagasin – Økonoms Magasin – i 1955

Lunsjen på Atlantic skulle være dagens clou for alle som befant seg på den offisielle gjestelisten. På den tiden var også jeg på den listen i egenskap av min daværende tittel som ansvarlig redaktør – som den gang sjefredaktøren ble kalt – i Rogalands Avis. Som man sannsynligvis syntes det sømmet seg for en representant for den proletære presse, ble jeg plassert aller nederst ved lunsjbordet i Atlantic. Sånn sett hadde jeg en ideell posisjon for observasjon av medmenneskelig atferd. Jeg følte meg som en slags sosialantropologisk katt blant alle de lokale hermelinerne ...

Før bordsetet ble det ikke bedt noen direkte bordbønn, men butler Motland var temmelig direkte i sin forhåndsorientering om hva som var ventet av oss ved et kongelig taffel. Ikke bare måtte vi sitte pent på plassene våre og bruke bestikket etter læreboken, men vi burde også la være å spise straks dronningen hadde avsluttet sin spise, om jeg skjønte butlerens bombastiske bemerkninger rett. Det var tydeligvis ikke i tråd med de rojale ritualene å fortsette sin egen tygging etter at dronningen hadde svelget for siste gang. Du kunne til nød skylle ned det du hadde i munnen. Butleren understreket med solid stemmestyrke det generelle fotografiforbudet under bordsetet.

Motland trakk seg tilbake til sitt sentrale sete. Dermed oppsto den store stillhet. Vi ventet på den kongelige inntogsmarsj. Det tok sin tid. Dronningen hadde visstnok måtte puste både i bakken og ellers pudre sin nese før hun kunne innta sin faste føde i spisesalen. skred imidlertid det kongelige følge inn i salen til tonefølge fra pianist Øystein Larsen. Kong Olav kom med fru Agnes Rettedal, mens dronning Elizabeth vandret sammen med ordfører Arne Rettedal.

Et mer kritthvitt ansikt enn dronningens har jeg aldri sett. Hun kunne framstått som en reklamefigur for at Blenda også vasket hvitere når det gjaldt ansiktstrekk. Jeg noterte meg på baksiden av en liten papirlapp, siden servietten var av utsøkt damask, at hun så ut som om noen hadde pusset hennes ansikt med hvit mørtel. Var det den virkelige dronningen eller var det bare en stand-in, ble mitt lille private spørsmålstegn. Den hvite fargen ble også etterpå bemerket av en representant fra den finere ukepresse. Med utpreget sans for og viten om kongelige kleskodeks, hvisket hun at dronningen hadde absolutt valgt feil farge på drakten hun bar. Når hun var så blek, burde hun ha unngått en gul drakt. Jeg bøyde meg øyeblikkelig for den kvinnelige kunnskapsbank fra ukepressen.

Den første retten var gåseleverpaté, som en av mine nærmeste bordvenner mistok for vanlig leverpostei. Han utviklet straks en slags teori om at nettopp denne retten var et spesielt ønske fra dronningen. Det var den åpenbart ikke. Det varte ikke mange munnfuller før dronningen la ned kniv og gaffel, og anså seg tydeligvis som ferdig med inntaket av Morten Gås. Relativt kjapt viste lunsjdeltakerne at de kunne lyde ordre. De stoppet også sitt inntak av forretten. Eneste unntaket var hertugen, som tok et par ekstra munnfuller, muligens for å vise hvem som egentlig bestemte ved spisebordet i Buckingham Palace. Selv hadde jeg ikke fått somlet meg til å smake på pateen, til gjengjeld hadde jeg kontrollert at hvitvinen var utmerket.

Hovedretten var laks, som nok heller ikke hørte med blant dronningens favorittfisker. I hvert fall ikke servert på en tallerken. Nå kan selvsagt den egentlige grunnen til at hun ikke spiste særlig meget heller av denne retten, være at hun under sitt norgesopphold hadde gjort samme erfaring som en utenlandsk statsminister opplevde på en norsk rundreise noen år tidligere. På hvert eneste sted han besøkte, ble han servert det beste vertskapet kunne tenke seg å by han, laks og jordbær.

Det var jordbær til dessert. De fikk for øvrig kong Olav aldri smake. Han hadde på det tidspunkt latt sitt hode nedsenke mot sitt stolte brystparti og funnet sin sakrale middagsro i Morfeis mektige armer. Lydmessig sov han svært så diskret. Det var derfor ingen som fant det påkrevd å hente ham tilbake til taffelet og hans borddame. Hertugen var til gjengjeld svært så hjertelig til stede. Han konverserte både den ene og noen andre mens han kastet glade blikk mot det assorterte utvalg av hoffdamer – «ladies in waiting» – som sto ham bi og bak.

Skandale med Teddy

Atlantic forløp ikke uten skandaler. På den tiden holdt nikotindjevelen fortsatt et fast grep om meg. Jeg følte derfor at tiden var inne til å tenne en røyk. En beskjeden Teddy ble puttet i munnviken, den ble antent, og straks ble jeg angrepet av fire kraftige armer. De rev sigaretten ut av min munn og beslagla den nytente Teddy. Det var ikke lov å røyke før ved kaffen, og etter at dronningen hadde forlatt åstedet. Hun var med andre en forløper for de røykfrie selskapstider som senere skulle komme til landet.

Umiddelbart etterpå skjedde skandale nummer to. Daværende fylkesordfører John Tveit var strategisk plassert i forhold til dronningen. Plutselig reiste han seg fra sitt sete, hentet fram fra lommen et lite kamera og fyrte av blitsen rett i ansiktet på dronningen. Det var nærmest så maskaraen sprakk på fruen fra Windsor.

BYHISTORIE: I oljealderen er fredag 29. desember i 1967 en dag vel verdt å minnes

Det var ingen himmelsk hærskare som brått var hos Kristelig Folkeparti-politikeren. Det var en håndfull engelske spesialstyrker som tok hånd om ordføreren, og øyeblikkelig beslagla fotoapparatet. Hadde hendelsen inntruffet i dagens terroristsamfunn, ville formodentlig fylkesordførerens dager på jorden vært omme. Da hadde sikkerhetsfolkene skutt først – og aldri senere spurt.

Ifølge de gamle maoister og leninister har alle saker sin gode og sin dårlige side. Den dårlige siden i denne sammenheng må være at fylkesordføreren slett ikke fulgte butlerens befaling. Den gode siden får være at «fotoseansen» huskes. Det er faktisk ikke noe annet jeg minnes fra hans tid som fylkets fremste.

Etter bordsetet ble ordfører Arne Rettedal og formannskapssekretær Ragnvald Motland innkalt til dronningens chambre separe. Rettedal ble utnevnt til Member of the Britisk Empire, mens Motland fikk et innrammet og signert fotografi av dronningen og hennes hertug. Sånn sett er det som i dag, noen gjør jobben, andre håver inn gevinsten.

Dermed var dronningens dag i Stavanger til ende. Følget spaserte til «Britannia», lot seg hylle av folkemassen, hilste og vinket, men kong Olav så ikke at spødekone Ingeborg Seland forsøkte å forære ham et par sterkt selvstrikkede, knelange strømper. Til gjengjeld merket de seg at havnesjefens datter Birgitte overrakte dem blomster. Det skjedde til tonene fra et musikalsk møte. På kaien spilte Harald Hårfagres musikk «God Save the Queen», mens dronningens skipsorkester svarte med «Ja, vi elsker».

Sånn hørt ble det en avreise i disharmoniens tonetegn, men for øvrig hadde det vært et harmonisk majestetsmøte ...

Mer fra Dagsavisen