Stavanger

Gjesdal er Wiraks backup-plan

– Folk må huske at dersom de sier nei til storkommune med Sola og Stavanger, så har vi et godt alternativ med Gjesdal, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap).

Mandag innledet Sandnes og Gjesdal kommune reelle forhandlinger om en eventuell kommunesammenslåing. Det var Gjesdal-ordfører Frode Fjeldsbø (Ap) som tok opp telefonen og ringte ordfører i Sandnes, Stanley Wirak (Ap).

Grunnen var resultatet av innbyggerundersøkelsen i Gjesdal kommune. Undersøkelsen viste at 59 prosent av innbyggerne i Gjesdal er positive til å bli en del av en større kommune. Av de positive til storkommune, mener 20 prosent at Sandnes er den beste kommunene å slå seg sammen med.

Gjesdal har tidligere vært avvisende til Sandnes. Wirak gleder seg over at det har snudd. Han ønsker også Forsand og Bjerkreim velkommen til nabosamtalene.
Men det er bare halvannen måned til 30. mai. Dagen innbyggerne i Sandnes, Sola og Stavanger skal stemme ja eller nei til en sammenslåing mellom de tre kommunene.

Kort tid

Innen 1. juli skal kommunene fatte vedtak om, og eventuelt. med hvilke andre kommuner, de ønsker å slå seg sammen. Vedtakene skal sendes fylkesmannen. Det er ikke lang nok tid, men Sandnes-ordfører Wirak mener det er tid nok til å snakke med Gjesdal.

– Hovedsporet er løpet med Stavanger og Sola. Det er det alternativet vi skal stemme over på folkeavstemningen, men vi jobber parallelt med nabopraten med Gjesdal, sier Wirak.

Selv om innbyggerne i Sandnes ikke kan stemme over ja eller nei til en storkommune med Gjesdal, Forsand eller Bjerkreim den 30. mai, mener Wirak at det må folk ha i bakhodet på valgdagen.
– Folk må vite at dersom de sier nei til Sola og Stavanger, så ligger det et alternativ med Gjesdal i bakhånd, sier Wirak.

Sandnes-ordføreren mener det er en mer naturlig sammenslåing. Han tror det også er lettere å få med innbyggerne på å slå seg sammen med Gjesdal enn storebror Stavanger.

– Alternativet er godt

– Som jeg har sagt hele tiden, så er det forskjell på å slå sammen to byer enn en by og omliggende kommuner. Alternativet med Gjesdal er et godt alternativ – om de vil, selvfølgelig, sier Wirak til RA.

Han mener Sandnes og Gjesdal har flere bånd, som Figgjo, E39-utbygging, landbruk og næring- og byutvikling.

Hvor rådhuset skal ligge og hva kommunen skal hete, har ikke naboene snakket om enda.

– Så langt har vi ikke kommet, men Sandnes skal ikke være imperialistiske her, sier Wirak.

Gruppeleder i Høyre, Thor Magne Seland, mener Gjesdal-alternativet burde kommet på banen mye tidligere.

– I folkeavstemningen burde vi både hatt Sola/Stavanger-alternativet og Gjesdal-alternativet, men det rekker vi ikke. Det ville gjort ting lettere for innbyggerne. Jeg forstår dem som mener dette er rotete og mer komplisert, sier Seland.

– Selv har jeg alltid sagt at Gjesdal er et naturlig alternativ, sier Seland, som tror også et Gjesdal-alternativ er lettere å akseptere for gauken.

20 prosent vil bli gauker

Først sa Gjesdal nei til sammenslåing med Sandnes. Etter innbyggerundersøkelsen snudde ordfører Frode Fjeldsbø.

– Innbyggerne i Gjesdal kommune er mer positive enn jeg trodde, sier Frode Fjeldsbø (Ap), ordfører i Gjesdal, til RA.

Nylig gjennomførte Gjesdal kommune en innbyggerundersøkelse. Resultatet viste at 59 prosent av innbyggerne er åpne for å bli en del av en større kommune.

– 21 prosent av disse mente Gjesdal og Bjerkreim var det beste alternativet. 20 prosent mente Gjesdal og Sandnes, mens 11 prosent mente vi burde se mot Jæren, forteller Fjeldsbø.

– Dette har ikke vært mitt syn tidligere, men for innbyggernes skyld er det viktig for oss å utrede dette ytterligere. Foreløpig har vi ikke snakket om så mye konkret. Det er ingen konklusjoner, men tonen er god, sier Fjeldsbø, som er spent på om Forsand er interessert i å gå videre med nabopraten.

Forsand-ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H) regner med at kommunestyret sier ja til å forhandle med Sandnes og Gjesdal på kommunestyret i morgen.

– Vi har vært i naboprat med Sandnes og Gjesdal videre. Det har vært positive møter, og jeg tror ønsket om å utrede dette videre er til stede. Noe annet ville overraske meg, sier Sveinsvoll Dagestad til RA.

Forsand har også hatt naboprat med Hjelmeland og Strand kommune, men kommunestyret har besluttet å ikke gå videre med disse samtalene.

Forsand-ordføreren har ikke tenkt ut noen krav som han vil stå på i forhandlingene.

– Vi kan kanskje bruke momenter fra forhandlingene med Strand og Hjelmeland. Hva som er viktig for oss vil nok komme opp etter hvert. Det er en fjord mellom oss. Ferjesamband er viktig, sier han.

Mer fra Dagsavisen