Stavanger

– Gi oss sammenslåingsinfo!

Ungdommens bystyrer i Stavanger, Sandnes og Sola vil ha bedre informasjon til ungdommen om kommunesammenslåingen før folkeavstemningen 30. mai.

Bilde 1 av 3

RA har hørt med representanter fra ungdomsbystyrene i Stavanger, Sandnes og Sola om deres syn på kommunesammenslåing.

LES OGSÅ: Debatt: Vrøvl fra RA på lederplass

Milan Aran er ungdomsordfører i Sandnes.

– Jeg er fremdeles usikker, men jeg ligger mer på for-siden enn mot. Jeg vil si at jeg er for kommunesammenslåing dersom alle tre kommunene er med. Hadde det vært opp til meg, ville jeg fått med Forsand, Gjesdal og Randaberg og andre småkommuner i nærheten, sier Aran til RA.

Ordføreren tror ikke flertallet av Sandnes-ungdommen deler synet hans.

– Må bli opplyst

– Flertallet er mot, men det er fordi de ikke er informerte nok om saken. Elever burde bli informert om hva som vil skje dersom man slår sammen kommunene – før folkeavstemningen. Ellers vil vi selvfølgelig få et flertall som er mot. Vi er jo alle patriotiske, sier Aran, som mener Sandnes-ungdommen snakker lite om kommunesammenslåingen.

LES OGSÅ: Kronikk: The Times They Are A-Changin'

– Dersom engasjementet skal økes, må saken bli diskutert i klasserommene på samme måte som kommune- og fylkesvalget blir tatt opp, mener Aran.

Tidligere varaordfører Richard Beharie er mot sammenslåing.

– Sandnes kommune gjør det bra sammenlignet med andre kommuner. Jeg ser ingen fordeler med å slå oss sammen. En sammenslåing bør være til det bedre for dem som slår seg sammen. Jeg føler at det er Stavanger som «tar» Sandnes. Samtidig føler jeg at Sandnes «tar» Gjesdal, om det skulle bli aktuelt, sier Beharie.

LES OGSÅ: Krever gode Nord-Jæren-argumenter

– Mitt inntrykk er at byens unge er enig med meg. Men engasjementet er ikke på topp. Jeg er usikker på hvor mye folk har satt seg inn i saken, legger han til.

Både for og mot

Bystyrerepresentant Agnes Drangreid har ikke landet sin mening.

– Jeg er både for og mot. Argumentet mot er at ytterkantene i kommunene ikke blir hørt. Om det ikke blir slik, så kan det bli bedre med en storkommune, sier Drangreid.

Hennes inntrykk er at ungdom ikke bryr seg.

LES OGSÅ: – Navnet på storkommunen betyr lite

– Jeg tror at de føler at det ikke angår dem, men det gjør det jo. Jeg oppfordrer alle fra 16 år og oppover til å bruke stemmeretten sin, sier hun.

Representant Elin Tangen Eide er enig i at engasjementet må opp.

– Dette må tas opp i skolene. De fleste har en mening om de blir spurt, og blir forklart hva det handler om. Personlig er jeg mot. Sandnes klarer seg fint alene. Det er ingen økonomisk gevinst med storkommune, sier Tangen Eide.

– Må mer ut i sosiale medier

Ungdomsrådet i Sola mener kommunen må mer ut på sosiale medier.

– Sola kommune fungerer fint slik kommunestrukturen er nå. Sola kan bli en minoritet i en storkommune, men jeg skifter gjerne mening om noen kan fortelle meg at skolesystemet og kollektivtransporten blir bedre. For generelt er det for lite informasjon tilgjengelig for ungdom. Unge går ikke inn på minnyekommune.no, sier Khiem Nguyen til RA.

Han inviterer politikere til klasserommene i Sola.

LES OGSÅ: Folket skal få si sitt

Torbjørn Danielsen er for en storkommune.

– Vi får større ressurser, bedre samarbeid – spesielt på Forus. En storkommune har større slagkraft, men jeg tror ikke mange Sola-ungdommer deler mitt syn. Så er heller ikke ungdom opptatt av dette. Kommunene må mer ut i sosiale medier, sier Torbjørn Danielsen til RA.

– Bruk stemmeretten

Stavanger-ungdomsordfører Halvor Yttredal jobber for at flest mulig unge skal stemme 30. mai.

– Ungdomsbystyret har ikke tatt stilling til kommunesammenslåingen. Bystyret er partipolitisk uavhengig. Vi jobber for ungdommen. Derfor jobber vi veldig på for at flest mulig av ungdommen skal stemme under folkeavstemningen. Vi ser på kanaler som sosiale medier og kinoreklamer, sier Yttredal.

Han har inntrykk av at ungdom flest kan bli mer engasjert i kommunereformen.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen