Stavanger

– Navnet på storkommunen betyr lite

Navnet på en storkommune har lite å si. Det er stedene folk føler tilknytning til eller vil reise til.

Det er hovedkonklusjonen når RA tar runden for å høre folks synspunkt på kommunenavnet Nord-Jæren. Hvis Stavanger, Sandnes og Sola blir én kommune, blir den etter alt å dømme hetende Nord-Jæren kommune.

– Kommunenavnet betyr ganske lite i et reiselivsperspektiv. Vi markedsfører turistattraksjoner, snarere enn kommuner. Det er sjelden man bruker et kommunenavn når man skal markedsføre attraksjoner i en region, sier reiselivsdirektør i Region Stavanger, Elisabeth Saupstad.

Sekundært

Reiselivsdirektøren utdyper:

– Når vi markedsfører regionen, fokuserer vi på hele fylket, opplevelser, steder. Hva regionen heter blir sekundært. Ett nytt kommunenavn vil uansett ikke vanskeliggjøre markedsføringen av regionen, mener Saupstad.

LES OGSÅ: Kommunesammenslåing: Danser ikke med Stavanger

Også Trygve Forgaard, daglig leder i Markedsføringshuset AS, mener navnedebatten kommer i andre rekke.

– Det blir alltid mye snakk om navn, men det viktigste i denne debatten er de rasjonelle argumentene for og mot en kommunesammenslåing. Bynavnene Stavanger og Sandnes vil fortsatt være viktige. Navnet på den administrative enheten vil ikke svekke byenes evne til å markedsføre seg. Dette navnet er heller ikke noe man trenger å avgjøre nå, mener Forgaard.

Han er redd navnedebatten ødelegger for kjernen i saken.

LES OGSÅ: – Sandnes sentrum svekkes ikke

– Spørsmålet er om det stopper opp prosessen. Fra næringslivet har man mange eksempler på at navnekonflikter kan velte fusjoner mellom store selskaper. Folk blir irrasjonelle når det kommer til navn, logoer og andre identitetsbærende elementer, sier Forgaard.

– Forsvinner ikke

Lokalhistoriker Gunnar Roalkvam bryr seg ikke noe særlig om navnet på storkommunen.

– De gamle stedsnavnene forsvinner jo ikke om man kaller kommunen noe annet. Det er stedet man bor som er avgjørende for identiteten din, ikke navnet på kommunen, sier Roalkvam og fortsetter:

LES OGSÅ: Folket skal få si sitt

– Men hvis det skulle bli en storkommune, synes jeg Nord-Jæren høres kjedelig ut. Hva med Hafrsfjord? Et historisk navn som virker samlende og som er kjent for de fleste. Dessuten; rådhuset bør legges til Sandnes, det er den av byene som er i størst utvikling, mener Roalkvam.

Vil navnet bli brukt?

– Det er navnet på storebror – Stavanger – folk kommer til å bruke.

Det mener språkforsker ved Universitetet i Stavanger (UiS) Roger Lockertsen.

– Vil Nord-Jæren bli brukt? Hvis Stavanger uansett blir navnet man bruker på storkommunen, vil nok noen føle at de mister litt av tilhørigheten, at navnet ikke gjenspeiler deres særegenhet, sier Lockertsen.

LES OGSÅ: Menn vil slå sammen kommuner i Rogaland

– Kan navnet påvirke utfallet av folkeavstemningen? 

– Ja, det kan det gjøre. Hvis det er noe folk har følelser for, så er det navn, sier språkforskeren som også tror avgrensningen blir en utfordring.

– Folk skjønner nok hvor Nord-Jæren kommune slutter i nord, men hvor slutter den i sør? Jeg er bare glad for at vi ikke har fått den varianten hvor du slenger på en himmelretning i slutten, Jæren Nord, avslutter Roger Lockertsen.

LES OGSÅ: Wirak med stikk til Stavanger

Mer fra Dagsavisen