Nyheter

Frp-trio anmelder Stavanger kommune

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) er sjokkert over Stavanger kommunens sauehold på Lundsneset på Hundvåg. – Ingenting kritikkverdig har skjedd, sier kommunaldirektør Leidulf Skjørestad.

«Vi har mottatt informasjon som gir grunn til å tro at sauene på Lundsneset er eller har vært utsatt for dyremishandling. Det er alvorlig når ansvarlig for sauene ikke sørger for at sauene har tilfredsstillende forhold og ivaretar generell dyrevelferd. Vi ber derfor politiet ta nødvendige etterforskningsskritt for å stoppe ytterligere dyremishandling», heter det i anmeldelsen fra Frp-trioen Leif Arne Moi Nilsen, Mats Danielsen og Kristoffer Sivertsen.

– Nok er nok

– Nok er nok. Dette har pågått i ti år. Stavanger kommune er ansvarlig for sauene og lammene som beiter på friområdet på Lundsneset, men det ansvaret klarer de ikke holde, sier Leif Arne Moi Nilsen i Frp, som sammen med partikollegene Mats Danielsen og Kristoffer Sivertsen anmeldte Stavanger kommune til politiet tirsdag ettermiddag.

– Jeg har vært så sjokkert over forholdene til sauene at jeg ringte Mattilsynet, som rådet meg til å politianmelde saken, forklarer Moi Nilsen overfor RA.

Moi Nilsen forteller om flere episoder med «kommunesauene».

LES OGSÅ: Lam var døden nær - måtte avlives

– Et sikkert vårtegn er når folk begynner å ringe om sauer som ikke har det godt på Lundsneset. Jeg får meldinger om sau og lam som er skadet, har brukne bein. Jeg har hørt om en turgåer som måtte avlive et lam uten øyne, etter at trolig fugler hadde vært på ferde, forteller Moi Nilsen.

– Dette pågår i et friområde hvor kommunen har ansvaret. Et ansvar som ikke tas alvorlig nok. Det er et ansvar å ha dyr. Mitt inntrykk er at kommunen tror at det er bare å slippe sauene på beite og så klarer sauene seg selv. Det er helt feil. De må ha tilsyn hele tiden, sier han.

– Har selv strenge regler

Mats Danielsen mener kommunen må gå foran med et godt eksempel.

– Det offentlige har så strenge regler til dyrehold overfor private og bønder. Derfor bør kommunen gå foran med et godt eksempel, sier Danielsen.

LES OGSÅ: Mistet gården – kommunen låner ut beitet til annen bonde

– Ingenting kritikkverdig har skjedd

Kommunen har bare gode erfaringer med beitingen og sauene, sier kommunaldirektør Leidulf Skjørestad.

– Jeg kan bekrefte at vi har en avtale med en ekstern bonde som bruker sauer for å holde og skjøtte friområdene til kommunen. Det har vi flere steder i byen. Og vi har klare avtaler og rutiner for ansvaret for dyreholdet. Kommunen har slike ordninger flere steder i byen, sier Skjørestad til RA.

Kommunaldirektøren for bymiljø og utbygging sier at kommunen har et godt samarbeid på alle stedene, også Lundsneset.

Men Skjørestad kan også bekrefte at kommunen de siste tre ukene har mottatt fire bekymringsmeldinger relatert til Lundsneset på Hundvåg.

– De som har ansvaret har rykket ut. Det er konstatert at et lam var halt, men har blitt friskmeldt. Det er funnet ett dødt lam. Og et lam var såpass skadet at det måtte avlives, sier Skjørestad og fortsetter:

– Dette er beklagelige hendelser, men det er ikke noe kritikkverdig som har skjedd.

Ifølge Skjørestad er det grunn til å tro at et gammelt steingjerde på friområdet kan ha skadet sauer og lam.

– Det er iverksatt tiltak for å sjekke opp dette. Selv om vi har en ekstern bonde som skjøtter dette, er det kommunens ansvar.

Bonden som skjøtter sauene og friområdet bor på Tau. Avtalen mellom bonden og kommunen er at sauene skal ha tilsynet etter gjeldene lovverk, som tilsier minimum en gang i uken på utmarksbeite. Bonden har vært der et par ganger i uken i vår.

– Bonden har også respondert godt på hendelser som er meldt inn, sier Skjørestad.

Skjørestad ønsker ikke å kommentere episodene som Frp-politikerne gjenforteller, eller om dyreholdet har vært kritikkverdig over tid, men opplyser at det i de årene kommunen har hatt skjøtselsavtale både har vært bekymringsmeldinger fra publikum og avvik.

– Vi får meldinger ofte om mye. Derfor har vi avvikssystemer. Men vi har gode erfaringer med han som skjøtter friområdet nå. Han tar ting alvorlig når ting meldes og følger dette opp, sier Skjørestad.

– Hva tenker du om at politikere anmelder kommunen?

– Ikke noe annet enn av jeg tar til etterretning at de velger å gjøre det på denne måten, svarer Skjørestad, som var mer forberedt på at Frp-politikerne skulle ta saken opp i kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU).

– Kommunen har ingenting å skjule, og vi skal være åpne om alt dersom politiet tar kontakt, legger kommunaldirektøren til.

Bonden: – Uriktige ting blåses opp

Bonden som skjøtter sauene mener mange bekymringsmeldinger er feil. Det er Tau-bonde Kjell Helland som eier sauene som beiter på kommunens friområde på Lundsneset på Hundvåg. Den avtalen har han hatt i godt fem år, forteller han.

– Jeg er ute på Lundsneset minst én gang i uken. I det siste har det blitt mer, på grunn av meldingene, sier Helland til RA.

Mye av det som rapporteres inn som bekymrende dyrehold er uriktig og misforståelser, mener bonden.

– Jeg har fått telefoner fra folk som sier at sauene ikke har vann. Når jeg drar ut, så ser jeg at sauene har vann og at drikkekarene fungerer som de skal. En melder fortalte at et lam blødde i hodet, men det viste seg at det kun var den røde markeringsmalingen.

De fleste gangene jeg er ute, så er det misforståelser, forteller Helland.

LES OGSÅ: Ingen sau uten subsidier

Får hjelp

Bonden samarbeider med en person som bor i nærheten av friområdet.

– Jeg kan ikke være der selv hele tiden. Jeg har en kollega i nærheten som hjelper meg.

Helland husker flere meldinger i det siste om et lam som haltet.

– Sist jeg var ute, sist torsdag, så var alt i orden. Lammet haltet ikke lenger. Ofte kommer lammene seg, sier Helland, som sier at beiting ikke er ufarlig for dyrene.

– At lam og sauer kan stryke med på beite, er egentlig normalt. Men det er ikke så gale som alle meldingene skal ha det til, sier Helland, som legger til at han er bekymret for antallet løse hunder i området.

Mer fra Dagsavisen