Stavanger

Mistet gården – kommunen låner ut beitet til annen bonde

Sauebonden Johan Lunde ble fratatt gården av Stavanger kommune. Nå låner kommunen bort beitemarken til en annen sauebonde.

Bilde 1 av 4

Johan Lunde har en tøff kamp bak seg for å beholde slektsgården, men etter runder i byråkratiet og rettsvesenet måtte han i likhet med andre Lundsneset-bønder gi seg, og gården ble ekspropriert av Stavanger kommune. Han fikk rundt 24 kroner kvadratmeteren i erstatning for beitemark og jorder.

Han fortsatte sauedriften på kommunens nyervervede eiendom, men ga seg noen år etter.

– Det ble noe annet å drive på sin egen eiendom enn å gå som en lakei for Stavanger kommune. Jeg betalte også 10.000-20.000 kroner for å leie jordene, sier Lunde til RA.

– Oppleves rart

Nå opplever han at andre går i hans støvelspor med sauedrift på Lundsneset.

– Det oppleves rart. Det ble sagt at kommunen måtte sikre seg området for å hindre at grunneiere gjerdet inne området, men det har aldri vært så mye gjerder på Lundsneset som nå. Hadde de vært nødt til å ta arealene, hadde jeg forstått det. De sier at de har store planer her ute, men det skjer jo ikke noe, sier Lunde, som undrer seg over at kommunen nå betaler gjerde til de som driver sau nå.

Strandlinjen kuttet

Han forteller at også at reguleringsgrensene ble trukket kloss inntil bolighuset, og at bygninger han eide også ble berørt. Tidligere eide han 500 meter strandlinje, den er nå redusert til 20–25 meter. Naustet fikk han beholde.

– Bystyret har vedtatt at de skal se på ekspropriasjonssakene i kommunen på ny. Vi får håpe de følger det opp, sier Lunde. Han opplever også å få folk på døren som tror han fortsatt driver, og som klager på saueholdet på den nå kommunale eiendommen.

– Det har hendt noen ganger, og jeg har varslet videre. En gang var det en som sa at det var et lam som hadde satt hodet fast i et gjerde. «Da må du ringe ordføreren», svarte jeg, sier Lunde galgenhumoristisk.

Gammelt kadaver

Situasjonen toppet seg i sommer. På en tur på Lundsneset 8. august fikk Bjarne Ove Lunde kjenne eimen av en stygg stank. Da han undersøkte nærmere, fant han et kadaver.

– Det hadde helt tydelig ligget der svært lenge. Det er for galt at Johan får skylden for dette dyreholdet, sier Bjarne Ove Lunde.

Han er ikke i slekt med Johan, men har også vært i ekspropriasjonssak med Stavanger kommune.

– Varslet du Mattilsynet, eieren eller kommunen om funnet?

– Nei. Det har jeg prøvd før, sist jeg fant et dødt dyr på området, uten at det skjedde noe. Men jeg la bildet ut på Facebook og sendte en melding til Leif Arne (Moi Nilsen, partifelle av Bjarne Ove Lunde. Sistnevnte sto også på Frp-listen sist valg, jour. anm.)

Han er også oppgitt over ekspropriasjonspolitikken i Stavanger.

– Misnøyen kunne vært løst ved at kommunen for eksempel skilte ut noen boligtomter til grunneiere som mister gården, slik at de følte at de fikk noe igjen for det de blir fratatt, sier Bjarne Ove Lunde.

– Forstår følelsene

Park og veisjef Torgeir Esig Sørensen forstår følelsene grunneiere sitter igjen med etter en ekspropriasjon som på Lundsneset.

– Jeg skjønner at folk har følelser i dette, og forstår at folk kan se på det som urettferdig, men slik er nå engang slik lovverket om ekspropriasjon er, og har vært det i hele etterkrigstiden, under skiftende regjeringer. Samfunnet har etablert denne ordningen. Grunnlaget for saken på Lundsneset er en tvist mellom grunneiere som ville lage golfbane og kommunen som ville ha området tilgjengelig som friområde. Flertallet av politikerne var veldig tydelige på at de ville ha området tilgjengelig for allmennheten, sier Sørensen.

– Dette området har da også ligget som friområde i kommuneplaner i alle fall siden 1965, selv om det har vært planer om havn ytterst på Lundsneset og boliger på vestsiden av Lundsneset, som ble tatt ut av planen på 90-tallet, sier park- og veisjefen.

– Men utenom turveiene er jo mye ikke tilgjengelig? Johan Lunde sier at det aldri har vært mer gjerder på Lundsneset enn etter at kommunen overtok?

– Vi skal sette opp gjerdeklyvere, det har ikke vært gjort, der har vi glippet. Det skal vi få opp nå. Mye av områdene som nå er tilgjengelige har det tidligere vært drevet jordbruk på, og etter hvert blir det mer tydelig for folk at de kan gå hvor de vil, sier Sørensen.

Kommunen har inngått en skjøtselsavtale med to sauebønder for å beholde kulturlandskapet på Lundsneset, så det ikke gror igjen.

– Enkelt sagt: Sauene brukes som plenklippere, noe som for eksempel har fungert helt fint på Limahaugen i 30 år, sier Sørensen. Han medgir at det har vært uheldige forhold på Lundsneset.

– Noen sauer dør på beite, det er vanlig. Det som ikke er greit, er at man ikke har ryddet opp etter seg. Dette har vi tatt opp med sauebonden, og vil ta det opp igjen. Det som er kjempeleit, er at dyret ble liggende i tre uker etter at det ble oppdaget. Her vet man altså om ting i nesten en måned, men varsler ikke kommunen eller saueeieren. Det er ikke slik vi ønsker publikum skal opptre. Ta en telefon eller skriv en e-post, sier Sørensen.

Han opplyser at det også har skjedd én gang tidligere at dyr er blitt liggende.

Pliter å føre tilsyn

Mattilsynet Midt-Rogaland har ikke mottatt varsling om død sau på beite på Lundsneset i sommer.

Lovverket pålegger eiere av dyr som er eldre enn 18 måneder og dør på beite skal innrapporteres for prøver.

Sauetap på beite er ikke en helt uvanlig hendelse, men det påligger bøndene å følge med hva som skjer med dyrene underveis.

– De som har dyr på beite plikter å føre tilsyn, følge med og gripe inn hvis dyret er sykt. Hvis et dyr blir liggende dødt på beite i lengre tid, er det en forsømmelse, sier seksjonssjef Ole Aamodt til RA, som ikke har kjennskap til den konkrete saken og uttaler seg på generelt grunnlag.

La fram kadaverbilder i møte

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) delte ut bildene av sauekadaveret i et møte tirsdag.

Han er oppbrakt over at sauebonden Johan Lunde mistet beitemarken i ekspropriasjon til friområde, og nå opplever at Stavanger kommune nå betaler en annen bonde for å ha sauer gående Lunde.

– Området ble ekspropriert for å komme allmennheten til gode og gi fri ferdsel, men de drives nå av en bonde på Jørpeland som har sauer gående, og ikke ser etter dem. Det er funnet kadaver, dette går på dyrevelferd. Det er vel ikke etter boken å ta fra en bonde og gi til en annen, sa Moi Nilsen på møtet i kommunalstyret for miljø og utbygging sist tirsdag.

Han etterlyste status for friområdene og kommunes planer. Moi Nilsen reagerer på det han kaller råkjør og brutal og urettferdig behandling av grunneiere i ekspropriasjonssaker.

– Jeg blir trist og lei meg når dette skjer gang etter gang. De som mister eiendommene sine må få bedre erstatning. Kommunen må gjøre opp for seg, sier han til RA.

Visste ikke om dyret

Kjell Helland på Tau eier dyrene som gresser på Johan Lundes tidligere eiendom, og har skjøtselsavtale med Stavanger kommune for beitemarken.

– Jeg beklager at dyret ble liggende. Jeg var ikke klar over at dyret lå der. Da jeg fikk melding tirsdag, dro jeg over neste dag og fjernet det, sier Helland til RA.

Han har ikke innrapportert sauetapet til Mattilsynet.

– Det var et lam, og det er voksne dyr som skal innrapporteres.

– Har du ført godt nok tilsyn med sauene på Lundsneset?

– Jeg er der ute minst én gang i uken, og det er folk jeg kjenner som går der nærmest daglig og som varsler meg hvis noe er galt, sier bonden.

– Men bilder viser tydelig at dyret hadde ligget på marken lenge?

– Det er ikke alt man får med seg, det er et stort område sauene beiter på, og dyret lå i et søkk. Jeg måtte lete mye for å finne det også etter at jeg fikk beskjed, sier Helland.

Han reagerer kraftig på at fotografen ikke varslet ham, Mattilsynet eller kommunen da kadaveret ble oppdaget.

– Nå ble det jo liggende noen uker før jeg fikk beskjed, sier Helland.

Mer fra Dagsavisen