Nyheter

Få skoler har fått dekket økte koronautgifter: – Stor bekymring

Utdanningsforbundet er bekymret for at konsekvensene kan bli lovbrudd hos flere skoler.

I en ny undersøkelse oppgir kun 8 prosent av skolelederne at deres skole har fått kompensasjon for merutgifter i forbindelse med koronatiltakene. Det skriver Utdanningsnytt.

De økte koronautgiftene skolene har er blant annet knyttet til smittevern - i form av håndsprit, rengjøring og teknisk utstyr. I tillegg til ekstrautgifter knyttet til vikarer for å dekke et høyere fravær enn normalt. Samt ekstrautgifter knyttet til omorganisering av undervisning ved fravær, og økt vakthold i friminutt.

Leder for Utdanningsforbundet Stavanger, Irene Lambrigtsen Salthe, er bekymret for utgiftene.

–  Det  meldes om uro over nåværende- og kommende vikarutgifter som følge av at lærere, eller deres barn, må holde seg hjemme på grunn av symptomer på luftveisinfeksjoner. Dette utgjør store utgifter for mange skoler, og man er avhengig av at disse midlene blir dekket inn av kommunen, forklarer hun til RA.

LES OGSÅ: Bymiljøpakken slaktes: – Noen må gå

–  Ikke rom for uforutsette utgifter

Lambrigtsen Salthe påpeker at Stavangerskolen over lengre tid har måttet tåle effektiviseringer, og at de per i dag allerede bruker mindre på grunnskolen enn det andre storbyer gjør.

– Det betyr at skolerammene nå er på et minimum, så her er det ikke rom for uforutsette utgifter som blant annet økte utgifter til vikarer. Dersom skolene i Stavanger ikke får tilbakeført utgiftene de har hatt til korona- tiltak så langt, så vil dette kunne føre til at flere skoler ikke har annet valg enn å beskjære det tilbudet man per i dag gir elevene, sier Lambrigtsen Salthe.

Samtidig mener hun det er en stor bekymring at kommunedirektøren i år vurderer å kutte inntil 123 millioner i tjenesteområdet Oppvekst og utdanning.

–  Dersom det ikke blir en bedring i kommuneøkonomien må både nasjonale og lokale politikere få vite at konsekvensene blir lovbrudd hos flere skoler. Uten friske midler må ambisjonene vi har for skoler og barnehager tas ned og justeres i tråd med rammene. Man kan ikke forvente at skolene skal kunne tilby samme gode kvalitet på skoletilbudet nærmest uansett hvor skrinne driftsbudsjettene blir. Både nasjonale og lokale politikere må ta ansvar for rammene man får til å drive skole for, sier hun.

LES OGSÅ: Dette kan du gjøre i høstferien

Forventer støtte i statsbudsjettet

Utdanningsforbundet har en klar forventning om at regjeringen tilfører kommunene det de trenger av midler for å kunne drive skolene på gult eller rødt nivå, i statsbudsjettet som blir presentert onsdag.

– Det har ikke manglet på tilbakemeldinger om behov for mer midler til sektoren, men de blir enten møtt med forsikringer om at kommunene har fått tilstrekkelig med midler og at kommunen selv har ansvar for fordelingen av midlene, eller så får vi forsikringer om at det kommer mer midler dersom regjeringen ser at det trengs, påpeker Lambrigtsen Salthe.

–  Jeg håper at regjeringen nå tar inn over seg det tallmaterialet som nå ligger på bordet, og tilfører det som trengs for å kunne gi elevene den kvaliteten på skoletilbudet som vi alle forventer at elevene i den norske fellesskolen skal ha. Det er avgjørende at sentrale myndigheter faktisk forstår og innser alvoret for barn, elever og ansatte, og at det blir handlet deretter med rause tilskudd over statsbudsjettet, legger hun til.

LES OGSÅ: 3042 nye bussavganger i uken

Ap: –  Krever penger på bordet

Torstein Tvedt Solberg, Aps skolepolitiske talsperson, sier til RA at partiet har krevd i flere uker at regjeringen legger penger på bordet til skolene som har økte koronautgifter.

–  Tallene som undersøkelsen viser er svært alvorlige. Skolene har fått store ekstra kostnader i forbindelse med korona. De får ekstra utgifter knyttet til vasking, vikarer og smittevern, blant annet, sier Tvedt Solberg til RA.

Han mener at regjeringen legger opp til at skolene må planlegge for kutt, istedenfor økt satsing i høst.

– Det er det motsatte av det vi trenger nå. Vi forventer at regjeringen legger penger på bordet i statsbudsjettet. Det er siste mulighet for regjeringen å vise at de holder løftene sine. De må legge penger på bordet og prioritere skolen, sier Tvedt Solberg.

Mer fra Dagsavisen