Nyheter

– Noen må gå

En evaluering av økonomien til Bymiljøpakken vitner om mangel på styring. – Oppsigelsesgrunn, mener Frp.

– Dette er en skandale uten sidestykke, sier gruppeleder i Stavanger Frp og fylkestingsmedlem, Leif Arne Moi Nilsen, til RA.

Tirsdag la rådgivnings- og revisjonsselskapet PwC, Pricewaterhouse­Coopers, fram en rapport for styringsgruppen for Bymiljøpakken. Ved overføringen av ansvaret for Nord-Jærenpakkens prosjekter til Bymiljøpakken, kommer det fram i rapporten at mye har gått galt. Slik PwC vurderer arbeidet som er gjort, har det ikke foreligget rapportering på prosjektene i Nord-Jærenpakken som har vært egnet som styringsverktøy. Rapporteringen har heller ikke tilrettelagt for informasjon om økonomisk status og avvik.

Moi Nilsen mener situasjonen er fortvilende.

– Følgene av dette er at vi ikke får gjennomført alle prosjektene som er påtenkt. Det store problemet er hvordan dette skal gå framover. Styringsgruppen har ikke nok penger til å gjennomfør alt, og innbyggerne fortjener å vite hva det er som må vike, sier han.

LES OGSÅ: Slik har korona påvirket næringslivet: – Mørke skyer

– Det er kjempetrist

Om ikke det blir færre prosjekter som gjennomføres, så mener Moi Nilsen at man i det minste må gjøre prosjektene billigere enn først tenkt.

– Summen av det hele tipper jeg ender i en bok som forteller om tidenes skandale, sier han.

– Styringsgruppen har ikke kunnet styre for de har ikke fått rapportene. Noen må ta ansvar, og noen må ta sin hatt og gå. Vi må få inn folk med nye briller og som kan se hva som kan gjøres med prosjektene, legger Frp-politikeren til. 
I neste fylkestingsmøte skal han legge fram en interpellasjon.

– Grunnen til det er at noen må ta ansvar for dette, sier Moi Nilsen.

Frps gruppeleder i fylkestinget, Margrete Dysjaland, er enig med partikollegaen.

– Rapporten viser at det er såpass alvorlig at vi må tenke på hvordan vi skal fortsette i framtiden. Denne måten å prosjekterer og planlegge infrastruktur er helt feil. Jeg mener vi må ha flere fagfolk i slike prosjekter, og ikke en styringsgruppe med politikere, sier hun til RA.

– Jeg er lei meg på innbyggernes vegne, for det er deres penger. Det er kjempetrist, legger hun til.

Dysjaland mener også at noen burde få sparken.

– Vi kan ikke ha folk sittende i slike stillinger og posisjoner, og ikke ha mer kontroll. Vi kommer ikke unna situasjonen og vi har kommet i en skikkelige skvis. Vi må rydde opp og få inn gode folk som kan ta denne opprydningsjobben på vegne av innbyggerne, sier hun til RA.

LES OGSÅ: Stavanger vil ha gratis bompasseringer på kvelder og helger: – Hvor er realismen?

Ap: – Det har sviktet

Fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) mener at det er viktig at det sikres at styringsgruppen får god informasjon slik at de kan unngå denne typen overskridelser i framtiden.

– Det er tydelig at ingen har gjort en god nok jobb. Det har sviktet i mange ledd og rapporten viser at det var kunnskap om overskridelsen lenge før andre involverte fikk vite om det, sier hun til RA.

Chesak sier at man ikke har vært proaktiv nok i arbeidet med å etterspørre bedre dokumentasjon.

– Vi skulle selvfølgelig vært foruten denne situasjonen, men vi kommer til å dra nytte av lærdommen i lang tid framover og følge prosjektene tettere, sier hun.

– Ansvaret må tydeliggjøres for styringsgruppen, for det er der det må ligge, legger Chesak til.

Mer fra Dagsavisen