Stavanger

Eks-missen kjemper for to pass

Lene Egeli fra Stavanger og hennes amerikanske forlovede Russ Lindell håper de i framtiden får muligheten til å bo i begges hjemland. I dag er det umulig.

Lene Egeli møtte mannen hun snart skal gifte seg med da hun representerte Norge i Miss World-konkurransen i 2008. Etter konkurransen studerte hun et semester i USA, og siden har de vært et par. I sommer skal de gifte seg i Egelis hjemby, Stavanger. Paret hadde håpet de kunne bo periodevis i USA og Norge, men så enkelt er det ikke.

LES OGSÅ: Het kandidat til Miss World

Må bli i USA

Egeli er i dag i gang med prosessen med å få et såkalt «green card», oppholdstillatelse i USA. Et grønt kort er ikke vanskelig å få når man er gift med en amerikaner, men vilkårene for å beholde det er strenge.

– Du kan bo utenfor USA i en periode på et halvt til ett år. Er du vekke fra landet lengre enn det, blir det vanskelig, sier Egeli og fortsetter:
– Det er på høy tid at det norske lovverket blir endret. Loven reflekterer ikke den internasjonale verdenen vi lever i.

LES OGSÅ: Ja takk, begge deler

Egeli har en mastergrad i international affairs (internasjonal utvikling), og ser for seg at hun kommer til å jobbe i flere land i framtiden.

– Vi ønsker også å bo i Norge en stund når vi får barn, men da vil jeg miste mitt «green card». Det er ingen garanti for at jeg får det tilbake. Det eneste alternativet hvis vi vil bo i USA igjen, er om jeg søker amerikansk statsborgerskap. Da vil jeg miste mitt norske statsborgerskap. Skal ikke våre framtidige barn ha mulighet til å bo i og føle tilhørighet til begge land? spør Egeli.

– Stadig mer aktuelt

Stortingsrepresentant Iselin Nybø (V) har sammen med tre andre representanter fra V og SV tatt initiativ til å endre lovverket (se faktaboks). Forslaget deres behandles i disse dager i kommunal- og forvaltningskomiteen, før det skal stemmes over i Stortinget 1. mars.

I dag er det kun Norge og fem andre europeiske stater som ikke godtar dobbelt statsborgerskap. Rundt halvparten av alle verdens land tillater doble statsborgerskap.

LES OGSÅ: Det nye verdenskartet

– Dette er en sak som blir stadig mer aktuell. Verden har endret seg. Oppfatningen av at det er problematisk å ha plikter og rettigheter i flere land er ikke like relevant lenger, sier Nybø.

Sist saken var oppe, på midten av 2000-tallet, var både Høyre, Frp, Ap, Sp og KrF mot å åpne for dobbelt statsborgerskap.

Eirin Sund (Ap) sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen. Hun sier at saken behandles internt i partiet nå.

– Arbeiderpartiet har ikke tatt stilling til saken ennå. Vi jobber med den nå, så får vi se hvor vi lander til slutt, sier Sund.

Mer fra Dagsavisen