Christian Wedler (foran fra venstre), Leif Arne Moi Nilsen og Kari Raustein har vært sentrale i striden som har pågått i Stavanger Frp de siste to årene. Foto: Roy Storvik

Dette er striden i Stavanger Frp

Fire medlemmer av Stavanger Frp har meldt seg ut av partiet det siste døgnet. Slik har de to siste årene vært i partiet.

Konflikten i Stavanger Frp ble for alvor kjent for offentligheten da Mats Danielsen fremmet et mistillitsforslag mot tidligere gruppeleder Tore B. Kallevig etter bystyremøtet 16. mars 2015. Årsaken var at Kallevig hadde tatt opp inn- og utgående telefonsamtaler over tid, uten å opplyse om dette til de han snakket med.

Kort tid senere besluttet Kallevig å trekke seg fra vervet som leder av bystyregruppen, samtidig som han heller ikke ønsket å være ordførerkandidat eller stå på listen foran kommunevalget i 2015.

En anonym kilde uttalte i denne sammenheng at en allianse i Frp hadde jobbet for å skyve ut Kallevig fra partiet. Ifølge kilden dreide konflikten seg egentlig om «økonomi, verv, honorarer, makt og andre i gruppen som vil opp og fram».

LES OGSÅ: Skandaløs lokalpolitikk

Flere sentrale politikere i Frp, blant annet daværende lokallagsleder Morten Larsen, ønsket ikke å kommentere saken. Påstandene om en allianse mot Kallevig ble imidlertid blankt avvist fra Mats Danielsen.

Ordførerkandidat

I et ekstraordinært styremøte kort tid etter ble det besluttet at Raustein skulle rykke opp som 1. kandidat og være partiets ordførerkandidat i valgkampen. «Selv om det var trist det som skjedde i forkant av dette, skal jeg gjøre alt for at vi skal få oss tilbake i politikksporet – og gjøre valgkampen til tidenes beste», uttalte Raustein den gang.

Kort tid etter startet imidlertid en ny kamp om hvem som skulle bli Frps nye ordførerkandidat. I april 2015 besluttet Stavanger Frp at det skulle holdes et nytt nominasjonsmøte for å velge ordførerkandidat.

Svein-Erik Tuastad, førsteamanuensis ved Institutt for sosialfag ved Universitetet i Stavanger, uttalte til RA at «det er spesielt at Raustein har så liten tillit i gruppen». 

LES OGSÅ: Tror bråket kan skade Frp

18. mai ble det ekstraordinære møtet avholdt i Stavanger Frp, der Christian Wedler og Kari Raustein kjempet om å bli ordførerkandidat. Wedler fikk 47 av stemmene, mens Raustein fikk 40. Wedler var dermed partiets nye ordførerkandidat.

Det påfølgende kommunevalget endte med at Frp mistet to av ni representanter i bystyret fra perioden før.

Eksklusjon

19. oktober 2015 ble striden i Frp igjen et tema, da styremedlem Jan Terje Marcussen i Stavanger Frp sendte ut en e-post til flere sentrale partifeller, der han krevde at partiet ekskluderte den profilerte politikeren Leif Arne Moi Nilsen.

Marcussen begrunnet kravet med at Moi Nilsen «i en rekke sammenhenger skal ha opptrådt ubehøvlet, og han skal blant annet ha karakterisert flere navngitte partifeller på en til dels svært negativ måte».

Moi Nilsen avviste påstandene, og mente kravet kom for å skade ham selv og partiet. Styret i partiet valgte ikke å ekskludere Moi Nilsen.

Kampen om å få Moi Nilsen ekskludert fra partiet var imidlertid ikke over. I forkant av et medlemsmøte i Stavanger Frp 20. mai 2016 ønsket Frp-medlem Finn Berner å ekskludere Moi Nilsen og gruppeleder Christian Wedler fra bystyregruppen. Samtidig fremmet han Kari Raustein som ny gruppeleder.

Berner anklaget blant annet gruppestyret for å mobbe Raustein, samtidig som det hadde foregått en urettferdig fordeling av verv i etterkant av kommunevalget.

LES OGSÅ: Forsøker å rydde i egne rekker

Lokallagsleder Kristoffer Sivertsen omtalte beskyldningene som alvorlige. Moi Nilsen og Wedler ble for øvrig ikke ekskludert fra partiet. 

Utmeldinger

I en e-post 29. mars 2017 skriver Kari og Øyvind Raustein at de begge har valgt å melde seg ut av partiet. Raustein hevder hun har mottatt dokumentasjon på at medlemmer av hennes egen bystyregruppe har motarbeidet henne i sitt virke i politikken. «Jeg ønsker ikke å bli offentlig ydmyket av min egen bystyregruppe», skriver hun blant annet.

Kort tid senere bekrefter partimedlemmene Else og Finn Berner at også de melder seg ut av partiet. Begrunnelsen er blant annet at lokallaget «behandler egne medlemmer umoralsk, prioriterer egen vinning framfor partiets beste og ikke har åpenhet om økonomi i lokallag og bystyregruppe». Lokallagsleder Kristoffer Sivertsen kjenner seg ikke igjen i påstandene.