Nyheter

– Det handler om å ta vare på historien vår

Norsk Oljemuseum har 5000 gjenstander som mangler en egnet lagringsplass. Fredag ble første spadestikk tatt for nytt museumsmagasin til 62,6 millioner kroner.

– Det handler om å ta vare på historien vår, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø til RA.

På en gjørmete tomt i Finnestadsvingen i Stavanger tok hun fredag det første spadestikket for det nye museumsmagasinet til Norsk Oljemuseum. Bak henne durte en gul maskin med statssekretær Ingvil Tybring-Gjedde bak spakene. Hun sørget for det første gravemaskintaket.

Helt siden Norsk Oljemuseum åpnet i Stavanger i 1999 har museet manglet en egnet lagringsplass for bevaringsverdige gjenstander fra den 50 år lange historien til norsk petroleumsvirksomhet. I dagens museum er det ikke plass til de om lag 5000 gjenstandene i samlingen. De er derfor spredt rundt i leide lokaler i og utenfor Stavanger.

– Disse lokalene inneholder relativt dårlige lagerfasiliteter og egner seg ikke til formålet. De tilfredsstiller ikke kravene til forsvarlig lagring av denne type gjenstander, sier direktør i Norsk Oljemuseum, Finn E. Krogh, til RA.

LES OGSÅ: – Alle har nytt godt av oljen

Utfordringer

Han kunne på fredag glad fortelle til at spadestikket til Stavanger-ordføreren markerer at et nytt og funksjonelt museumsmagasin på 3000 kvadratmeter vil bli virkelighet.

– Norsk Oljemuseum har jobbet for å få realisert et eget museumsmagasin helt siden 2006. Da viste en utredning våre behov og utfordringer på magasinområdet. Det er derfor en stor glede for oss å ønske velkommen til første spadestikk. Med dette magasinet vil museumsprosjektet bli fullbyrdet, fortalte han til de frammøtte på tomten.

LES OGSÅ: Oljehistorien på 16 minutter

 Stabil temperatur

Det nye magasinet er et spleiselag mellom staten og Stavanger kommune. Mens kommunen har sørget tomten, har Olje- og energidepartementet bevilget penger til magasinet gjennom tiltakspakkene høsten 2015. Til sammen skal bygget reises innenfor en ramme på 62,6 millioner kroner. I løpet av 2019 er det ventet å stå ferdig.

– Det viktigste her er at vi får et servicemottak hvor vi kan vaske, restaurere, konservere og gjøre alt som må til for å lagre gjenstandene permanent. Her vil vi også få en stabil klimastyring med jevn temperatur og luftfuktighet. Tanken er å skape et sted hvor tingene kan bli tatt vare på for alltid, sier Krogh til RA.

Tegninger av det nye bygget.

Tegning av det nye bygget.

Ikke i tvil

I Stavanger kommune har de tidligere år hatt en diskusjon om hvorvidt det er riktig å gi tomten til Oljemuseet, forteller Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø. I dag er hun ikke i tvil:

– Spleiselaget mellom kommune og stat betyr at vi får et bygg som kan ivareta de 5000 gjenstandene vi har og som ikke får plass på museet. Det handler om å ta vare på historien vår.

LES OGSÅ: Dette besøker turistene i Stavanger (RA+)

Mer fra Dagsavisen