Debatt

Uten matfag-elever, ingen Michelin-stjerner

DEBATT: Selv om bransjen har slitt med et dårlig rykte og fastgrodde fordommer, så er argumentene nå så gode for å velge matfag. Det er viktig, det er spennende, du er sikret jobb og du er sikret læreplass.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Marianne Chesak, Fylkesordfører (Ap)

Vi skal være superstolte av RE-NAA som fikk to Michelin-stjerner. Og Aron Espeland fra Bryne som vant kokke-OL. «Pinsett»-mat i verdensklasse, altså. Men Rogaland har også Norges beste matkultur å ta vare på. Og om to uker utløper søknadsfristen til videregående skole.

Det var mange som ville snakke med Sven Erik Renaa i forrige uke. Ikke bare en Michelin-stjerne, men to – som den eneste i landet! Her hos oss, i Rogaland. Det betyr at han driver en av de beste restaurantene i hele verden.

I takketalen nevnte han ungdommene som har gått i lære de siste årene. Selvfølgelig nevnte han dem! For hvis ikke unge ønsker å lære om matfag, og seinere jobbe med matfag, så har vi ikke lenger de beste fagarbeiderne til å foredle landets beste tomater, lammekjøtt, sild, agurker, melkekuer og griser.

Joda, vi har RE-NAA, Gladmatfestivalen, de beste råvarene, Det norske måltid og suksess i kokke-OL. Men de siste årene har det ikke vært nok ungdommer som har søkt seg til matfaget på videregående skole. Linjene tilbys på Jåttå, Karmsund og Bryne. Samlet har søkertallet sunket med rundt 10 prosent i året. Godalen hadde matfag-linje, men den måtte legges ned på grunn av lave søkertall. I fjor var det bare 99 som søkte på 120 ledige plasser på matfaget. Det var altså mange ledige pulter i klasserommet.

Jeg både tror og håper at dette er i endring. For selv om bransjen har slitt med et dårlig rykte og fastgrodde fordommer, så er argumentene nå så gode for å velge matfag. Det er viktig, det er spennende, du er sikret jobb og du er sikret læreplass.

Da jeg diskuterte problemstillingen med representanter fra Ostehuset, Gaffel & Karaffel og netopp RE-NAA i fjor, understreket de bransjens behov for lærlinger. RE-NAA måtte hente lærling helt fra Trondheim – og hun hadde fått ni tilbud om læreplass.

Jeg har også fått høre at neste år skal trolig 15 matfag-elever fra Jåttå dra til Danmark i tre uker for å lære mer om ferskvarehandel, bakeri- og konditor-faget og kokkefaget.

Sånne historier er vi mange som hører, og vi er mange som forsøker å spre dem. Foreldre får stadig høre om de mange mulighetene, og at ingen dører lukkes med å velge matfag. Det er nemlig lett å bygge på med studiespesialiserende. Men verdien av selve faget, er stor nok i seg selv.

Nettopp var jeg og besøket elever og avdelingslederen på restaurant- og matfag på Jåttå. Elevene solgte nydelig mat av lokale råvarer i utsalget, og jeg fikk kjøpe en bursdagskake med meg hjem. På Jåttå håper de å fylle fire klasser med 60 elever, altså en klasse mer enn de har nå.

Håpet mitt er at de når dette målet. Og jeg har snakket med flere som skal søke seg videre i denne retningen. Kanskje de er inspirert av Michelin-stjernene, kanskje de har hørt på tidligere elever med gode erfaringer, kanskje de hørte om vinnerne fra kokke-OL denne uken, eller kanskje de selv har funnet ut at matfag akkurat nå er et smart og trygt valg.

Uansett er det strålende om Jåttå får den ekstra klassen. Og jeg håper vi ser det samme skje på Karmsund og Bryne. Det trenger vi. Både for å beholde Michelin-stjerner, gullvinnere i kokke-OL og for fortsatte å være matfylket Rogaland.

Mer fra: Debatt