Debatt

Utdanning til arbeid

DEBATT: I høyere utdanning er det i dag ingen incentiver for universitetene for hva som skjer med studenten etter endt studium, skriver stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp).

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Skrevet av: Roy Steffensen, stortingsrepresentant for Frp og leder av Utdannings- og forskningskomiteen.

Regjeringen la frem en kompetansereform tidligere i år, men vi i FrP mente den burde rettes mer inn mot arbeidslivets behov. Vi tok derfor initiativ til, og har nå sikret flertall for flere viktige tiltak, som eks 2000 flere studieplasser til fagskolene og en forpliktende opptrappingsplan på 1000 nye studieplasser årlig de neste fem årene. Bransjeprogram er korte studietilbud utarbeidet i tråd med næringene. H, KrF og V ville ha flere bransjeprogram, det er positivt, men mens de satset på programmer for blant annet frisører og fornybar næring, så sikrer vi nå i tillegg et eget bransjeprogram for olje, gass, leverandørindustrien og maritim næring. For FrP ville det vært umulig å vedta seks nye bransjeprogrammer, men utelate et program for landets mest verdiskapende næringer.

Aldri før har så mange tatt høyere utdanning. Siden 2000 har antall norske studenter økt med ca 50 prosent. Det er bra, men at flest mulig tar høyere utdanning må jo ikke være et mål i seg selv, det viktigste må være at flest mulig tar utdanninger som sikrer dem relevant jobb. I høyere utdanning er det i dag ingen incentiver for universitetene for hva som skjer med studenten etter endt studium. Vi har nå fått flertall for at det skal lages et nytt finansieringssystem hvor relevant arbeid etter endt studium blir et incentiv. Dette har de eksempelvis allerede i Finland, og vi mener at med dette vil vi få en mer fornuftig dimensjonering av studietilbud og studieplasser, hvor det vil bli tilbudt flere utdannelser der studentene kommer raskt ut i verdiskapende og relevant arbeid. Høyere utdanning i Norge er finansiert av skattebetalerne, og da skulle det bare mangle at Stortinget er opptatt av at studieplassene som tilbys i størst mulig grad speiler arbeidslivets behov.

FrP er opptatt av å komme frem til best mulige løsninger. I arbeidet med kompetansereformen har vi hatt god kontakt med de andre opposisjonspartiene, noe som har ført til at vi har kommet til en enighet med Ap og Sp om blant annet fagskoleplasser, bransjeprogram og for at relevant arbeid skal bli en faktor for universitetenes finansiering. En best mulig politikk for arbeidslivet er viktigere for oss enn ideologisk skyttergravskrig. Regjeringen leverte etter vår mening en god kompetansereform som legger et godt grunnlag for tiden fremover, og vi støtter det de har lagt på bordet, men vi har i tillegg fått flertall hos Ap og Sp for å spisse den med noen flere konkrete tiltak og slik vridd kompetansepolitikken til å handle mer om arbeidslivets behov. Det er vi svært fornøyde med!

Mer fra: Debatt